Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Winterswijk trekt zo'n 3 miljoen euro uit om het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein en het gemeentekantoor aan de Stationsstraat toekomstbestendig te maken. 'We willen een goede werkgever zijn', zegt burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk.

Het monumentale raadhuis, dat stamt uit 1938 en waar de wind bij wijze van spreken dwars doorheen waait, wordt verduurzaamd en de raadszaal wordt heringericht. Dat geldt ook voor het gemeentekantoor, waar meer werkplekken komen en meer open ruimtes zodat het personeel onderling vaker contact heeft.

Wens

'De raad had al langer de wens voor aanpassingen aan de raadszaal en we gaan het raadhuis maximaal verduurzamen', zegt Bengevoord. 'De raadszaal wordt iets groter en het publiek kan straks via de wenteltrap naar boven. Het meubilair wordt flexibel, dus kunnen we het eruit halen als we de zaal voor iets anders willen gebruiken.' De burgemeester benadrukt dat er, in het kader van de duurzaamheidsgedachte, tweedehands meubelen worden aangeschaft.

Het raadhuis krijgt een warmtepomp en LED-verlichting en wordt na de verbouwing optimaal benut. De VVV en energieloket blijven op de begane grond. Op de eerste verdieping komt het zogenaamde Grensland College (van het Graafschap College) en daarboven blijven de raadszaal en de trouwzaal. De raadsfracties kunnen er 's avonds vergaderen.

Tweedehands

De herinrichting van het gemeentekantoor is opgenomen in het coalitieakkoord en het huidige meubilair is afgeschreven. 'We willen meer werkplekken en ontmoeting creëren', zegt Bengevoord. Er komen 227 werkplekken met verstelbare bureau's. 'We willen het gebouw meer naar Winterswijk laten ademen. Er komen zalen vernoemd naar de buurtschappen, maar ook naar Komrij en Mondriaan.'

Aanpassen

De gemeenteraad moet in januari beslissen over de verbouwplannen en kan kiezen voor een sobere aanpak, zodat er nog gesneden kan worden in de kosten. Bengevoord: 'Als de raad het financiële plaatje te gortig vindt, dan kunnen we dingen aanpassen.' 

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend