Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Winterswijk trekt zo'n 3 miljoen euro uit om het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein en het gemeentekantoor aan de Stationsstraat toekomstbestendig te maken. 'We willen een goede werkgever zijn', zegt burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk.

Het monumentale raadhuis, dat stamt uit 1938 en waar de wind bij wijze van spreken dwars doorheen waait, wordt verduurzaamd en de raadszaal wordt heringericht. Dat geldt ook voor het gemeentekantoor, waar meer werkplekken komen en meer open ruimtes zodat het personeel onderling vaker contact heeft.

Wens

'De raad had al langer de wens voor aanpassingen aan de raadszaal en we gaan het raadhuis maximaal verduurzamen', zegt Bengevoord. 'De raadszaal wordt iets groter en het publiek kan straks via de wenteltrap naar boven. Het meubilair wordt flexibel, dus kunnen we het eruit halen als we de zaal voor iets anders willen gebruiken.' De burgemeester benadrukt dat er, in het kader van de duurzaamheidsgedachte, tweedehands meubelen worden aangeschaft.

Het raadhuis krijgt een warmtepomp en LED-verlichting en wordt na de verbouwing optimaal benut. De VVV en energieloket blijven op de begane grond. Op de eerste verdieping komt het zogenaamde Grensland College (van het Graafschap College) en daarboven blijven de raadszaal en de trouwzaal. De raadsfracties kunnen er 's avonds vergaderen.

Tweedehands

De herinrichting van het gemeentekantoor is opgenomen in het coalitieakkoord en het huidige meubilair is afgeschreven. 'We willen meer werkplekken en ontmoeting creëren', zegt Bengevoord. Er komen 227 werkplekken met verstelbare bureau's. 'We willen het gebouw meer naar Winterswijk laten ademen. Er komen zalen vernoemd naar de buurtschappen, maar ook naar Komrij en Mondriaan.'

Aanpassen

De gemeenteraad moet in januari beslissen over de verbouwplannen en kan kiezen voor een sobere aanpak, zodat er nog gesneden kan worden in de kosten. Bengevoord: 'Als de raad het financiële plaatje te gortig vindt, dan kunnen we dingen aanpassen.' 

Overig verkiezingsnieuws

 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Terras dicht na overtreden regels: 'Politiemacht was een belediging'

  04 augustus 2020
  WIJCHEN - Het terras van Café Zus in Wijchen zit volledig op slot. Kroegbaas Alex moest al zijn gasten wegsturen omdat de coronaregels niet zijn nageleefd. "We zijn behoorlijk flabbergasted."
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend