Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Winterswijk trekt zo'n 3 miljoen euro uit om het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein en het gemeentekantoor aan de Stationsstraat toekomstbestendig te maken. 'We willen een goede werkgever zijn', zegt burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk.

Het monumentale raadhuis, dat stamt uit 1938 en waar de wind bij wijze van spreken dwars doorheen waait, wordt verduurzaamd en de raadszaal wordt heringericht. Dat geldt ook voor het gemeentekantoor, waar meer werkplekken komen en meer open ruimtes zodat het personeel onderling vaker contact heeft.

Wens

'De raad had al langer de wens voor aanpassingen aan de raadszaal en we gaan het raadhuis maximaal verduurzamen', zegt Bengevoord. 'De raadszaal wordt iets groter en het publiek kan straks via de wenteltrap naar boven. Het meubilair wordt flexibel, dus kunnen we het eruit halen als we de zaal voor iets anders willen gebruiken.' De burgemeester benadrukt dat er, in het kader van de duurzaamheidsgedachte, tweedehands meubelen worden aangeschaft.

Het raadhuis krijgt een warmtepomp en LED-verlichting en wordt na de verbouwing optimaal benut. De VVV en energieloket blijven op de begane grond. Op de eerste verdieping komt het zogenaamde Grensland College (van het Graafschap College) en daarboven blijven de raadszaal en de trouwzaal. De raadsfracties kunnen er 's avonds vergaderen.

Tweedehands

De herinrichting van het gemeentekantoor is opgenomen in het coalitieakkoord en het huidige meubilair is afgeschreven. 'We willen meer werkplekken en ontmoeting creëren', zegt Bengevoord. Er komen 227 werkplekken met verstelbare bureau's. 'We willen het gebouw meer naar Winterswijk laten ademen. Er komen zalen vernoemd naar de buurtschappen, maar ook naar Komrij en Mondriaan.'

Aanpassen

De gemeenteraad moet in januari beslissen over de verbouwplannen en kan kiezen voor een sobere aanpak, zodat er nog gesneden kan worden in de kosten. Bengevoord: 'Als de raad het financiële plaatje te gortig vindt, dan kunnen we dingen aanpassen.' 

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend