Logo De Belofte

OOSTERBEEK - Het college van Renkum moet met een plan komen om de markten binnen de gemeente meer leven in te blazen. Dat besloot de gemeenteraad deze week. Misschien zullen de markten in Renkum uiteindelijk geprivatiseerd worden.

'De markten dragen bij aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van onze dorpen', meent VVD-raadslid Oscar Hollink. 'We kennen een behoorlijke markt in Oosterbeek, iedere donderdag. En ook wekelijks twee bescheiden markten in Renkum en Wolfheze.'

Toezicht op de huidige regelgeving schiet wel tekort, volgens Hollink. 'De indruk bestaat dat men niet weet wie er wanneer staat, en hoe vaak.' Hij wil een plan waarin de visie van de marktkooplui wordt meegenomen. Evenals de diversiteit in het aanbod. 'Als we vier kaasboeren hebben en één groenteman, zijn we daar dan blij mee?'

'Aantal bezoekers daalt en vergrijst'

Het aantal bezoekers aan markten daalt en vergrijst, volgens PvdA-fractievoorzitter Tom Erkens. 'Jongeren mijden de markt en kopen steeds meer via internet.' Het organiseren van een weekmarkt past in zijn ogen niet binnen de kerntaken van een gemeente.

Volgens wethouder Jasper Verstand wordt er op dit moment gekeken naar een zelfstandige stichting voor de marktondernemers. Mogelijk sluit men aan bij de Arnhemse stichting.

Het is de bedoeling dat de gemeente binnen dit lopende proces samen met de ondernemers tot een programma komt. Daarmee stemde de gemeenteraad unaniem in. Dat plan moet er uiterlijk 1 juli 2020 zijn.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend