Logo De Belofte

ARNHEM - Gaan werken en dan per saldo minder te besteden hebben dan toen je een uitkering had. De gemeente liet onderzoeken of er in Arnhem sprake is van deze zogeheten 'armoedeval'. Over het algemeen blijkt een overstap naar werk voordelig uit te pakken, maar er kunnen individuele uitzonderingen zijn. De complexiteit van de regels vormt bovendien een drempel.

Met werk kunnen rechten op kwijtschelding, toeslagen en andere voorzieningen minder worden. Daardoor zou je netto minder over kunnen houden dan met een uitkering. En dat is niet de bedoeling volgens PvdA en GroenLinks. Op hun initiatief werd een voorstel aangenomen om dit te onderzoeken en voorkomen.

Netto op vooruit

Daarbij werden een aantal situaties bekeken die in Arnhem veel voorkomen. Bij een overstap naar een voltijdbaan gaan deze inwoners er 100 tot 600 euro per maand netto op vooruit.

Maar omdat er sprake is van veel regelingen met steeds andere criteria kunnen er in de praktijk nog veel andere situaties en bijzonderheden zijn, volgens het rapport. Die complexiteit zou het ook voor inwoners zelf lastig maken om de ontwikkeling van hun inkomen in kaart te brengen. Ook die onzekerheid kan een drempel vormen om aan de slag te gaan, constateren de onderzoekers.

'Groot beroep op zelfredzaamheid'

De berekening welke gevolgen veranderingen hebben voor hun huishoudboekje gaat bij inwoners niet altijd goed, ziet ook de gemeente. Dat doet namelijk een 'groot beroep op de zelfredzaamheid'. Daarom wil het stadsbestuur meer gerichte voorlichting en ondersteuning bieden. Dat moet leiden tot een 'voorspelbaar inkomen' en 'eenvoudigere administratieve processen'.

Zo komt er een proef waarbij een inwoner met een wisselend inkomend vrijwillig zijn salaris bij de gemeente kan laten storten. Deze zorgt dan voor een meer stabiele spreiding van het inkomen, die minimaal gelijk is aan de uitkering die deze persoon gewend was. Ook komt er een 'terugvaloptie' voor de uitkering. Dat moet het opnieuw aanvragen van een uitkering vereenvoudigen en versnellen.

De gemeente zal diepgaander onderzoek laten doen. Die resultaten worden in het voorjaar verwacht.

Zie ook: Nog geen 'doorbraak naar werk' in Arnhem

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend