Logo De Belofte

ARNHEM - In het Arnhemse Bartok Park komen woningen. Daarvoor moet het populaire feestaardvarken wijken. Het stadsbestuur wil het kunstwerk van Florentijn Hofman voor de Rijnstad behouden en komt begin volgend jaar met een voorstel.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Het plan om in dat gebied woningen en winkels te realiseren kwam in 2010 vanwege de crisis tot stilstand. Als tijdelijke oplossing werd het aardvarken geplaatst. Burgers' Zoo gaf het aan de gemeente in bruikleen en vastgoedontwikkelaar Synchroon stelde zijn grond gratis beschikbaar. Voor de periode van vijf jaar, en deze tijd is nu voorbij.

'Geprezen en omarmd'

Op deze plek moeten nu 50 tot 55 woningen komen. Allen in de vrije sector. De afspraak is dat Burgers' Zoo het terrein binnen drie maanden schoon oplevert, zodra er bouwplannen zijn. Maar het feestaardvarken wordt door 'een groot deel van de Arnhemse bevolking geprezen en omarmd', stelt de gemeente. Ook zou het een toeristische trekpleister zijn. De gemeente wil het kunstwerk daarom een nieuwe plek geven, tijdelijk of vast.

'Aan woningen in de binnenstad is veel behoefte', zegt wethouder Hans de Vroome. 'We gaan natuurlijk op zoek naar een nieuwe plek voor het aardvarken. Het kunstwerk is zo populair dat we het graag willen behouden voor Arnhem en haar bezoekers.'

Of er een geschikte plek voor het feestaardvarken wordt gevonden en waar deze dan zal zijn, is nog niet duidelijk. De SP-fractie stelt het Gele Rijdersplein voor.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders Beuningen ondanks protest geïnstalleerd

  01 april 2020
  BEUNINGEN - Ondanks protesten vooraf is dinsdagavond tijdens een raadsvergadering het nieuwe college van de gemeente Beuningen geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Verschillende raadsleden noemden de samenkomst onverantwoord vanwege het risico op coronabesmetting.
 • Overbetuwe stelt betalingen aan gemeente uit tot en met de zomer

  01 april 2020
  ELST - Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties hoeven tot en met de zomer hun portemonnee niet te trekken voor betalingen aan de gemeente Overbetuwe. Daarnaast worden subsidies voor sociale, maatschappelijke en culturele verenigingen nog wel uitgedeeld.
 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend