Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Winterswijk gaat de herkomst onderzoeken van de 2000 kub grond die als laatste gebruikt is voor het verondiepen van de Kleiput in Winterswijk. De grond, in totaal vier verschillende partijen, was niet gekeurd op PFAS. Daardoor liggen de werkzaamheden bij de Kleiput nu stil.

De mogelijk vervuilde grond is bovenop de 33.000 kub grond gekomen die al in de Kleiput is gestort. 'Het is heel lastig die 2000 kuub grond nog te testen, daarom laten we een historisch onderzoek uitvoeren op de plekken waar de grond vandaan komt', zegt wethouder Inge Klein Gunnewiek van Winterswijk. 

Broedseizoen

Hoewel de grond op advies van het Waterschap Rijn en IJssel in de Kleiput is gestort, neemt Winterswijk de kosten van (maximaal) 6.000 euro voor het onderzoek voor haar rekening. 'Het storten van de grond is onze verantwoordelijkheid', zegt Klein Gunnewiek, die hoopt ruim voor 1 maart duidelijkheid te hebben, zodat er nog tot het begin van het broedseizoen (15 maart) weer grond in de Kleiput kan worden gestort.

PFAS-norm omhoog

Maar wat als blijkt dat de bewuste 2 kuub grond een te hoge PFAS-norm had? Moeten er dan zandzuigers worden geplaatst? 'Daar wil ik nog niet aan denken', zegt de wethouder, die overigens verwacht dat het met een sisser afloopt. 'Ik denk niet dat het zover komt, want de PFAS-norm voor grond in water gaat waarschijnlijk ook omhoog. 80 procent van de grond in de regio, waar die 2000 kuub ook vandaan komt, voldoet aan de PFAS-norm.'

Zie ook: 2000 kuub mogelijk vervuilde grond in kleiput, tot grote spijt van Winterswijk

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend