Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Winterswijk gaat de herkomst onderzoeken van de 2000 kub grond die als laatste gebruikt is voor het verondiepen van de Kleiput in Winterswijk. De grond, in totaal vier verschillende partijen, was niet gekeurd op PFAS. Daardoor liggen de werkzaamheden bij de Kleiput nu stil.

De mogelijk vervuilde grond is bovenop de 33.000 kub grond gekomen die al in de Kleiput is gestort. 'Het is heel lastig die 2000 kuub grond nog te testen, daarom laten we een historisch onderzoek uitvoeren op de plekken waar de grond vandaan komt', zegt wethouder Inge Klein Gunnewiek van Winterswijk. 

Broedseizoen

Hoewel de grond op advies van het Waterschap Rijn en IJssel in de Kleiput is gestort, neemt Winterswijk de kosten van (maximaal) 6.000 euro voor het onderzoek voor haar rekening. 'Het storten van de grond is onze verantwoordelijkheid', zegt Klein Gunnewiek, die hoopt ruim voor 1 maart duidelijkheid te hebben, zodat er nog tot het begin van het broedseizoen (15 maart) weer grond in de Kleiput kan worden gestort.

PFAS-norm omhoog

Maar wat als blijkt dat de bewuste 2 kuub grond een te hoge PFAS-norm had? Moeten er dan zandzuigers worden geplaatst? 'Daar wil ik nog niet aan denken', zegt de wethouder, die overigens verwacht dat het met een sisser afloopt. 'Ik denk niet dat het zover komt, want de PFAS-norm voor grond in water gaat waarschijnlijk ook omhoog. 80 procent van de grond in de regio, waar die 2000 kuub ook vandaan komt, voldoet aan de PFAS-norm.'

Zie ook: 2000 kuub mogelijk vervuilde grond in kleiput, tot grote spijt van Winterswijk

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend