Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Winterswijk gaat de herkomst onderzoeken van de 2000 kub grond die als laatste gebruikt is voor het verondiepen van de Kleiput in Winterswijk. De grond, in totaal vier verschillende partijen, was niet gekeurd op PFAS. Daardoor liggen de werkzaamheden bij de Kleiput nu stil.

De mogelijk vervuilde grond is bovenop de 33.000 kub grond gekomen die al in de Kleiput is gestort. 'Het is heel lastig die 2000 kuub grond nog te testen, daarom laten we een historisch onderzoek uitvoeren op de plekken waar de grond vandaan komt', zegt wethouder Inge Klein Gunnewiek van Winterswijk. 

Broedseizoen

Hoewel de grond op advies van het Waterschap Rijn en IJssel in de Kleiput is gestort, neemt Winterswijk de kosten van (maximaal) 6.000 euro voor het onderzoek voor haar rekening. 'Het storten van de grond is onze verantwoordelijkheid', zegt Klein Gunnewiek, die hoopt ruim voor 1 maart duidelijkheid te hebben, zodat er nog tot het begin van het broedseizoen (15 maart) weer grond in de Kleiput kan worden gestort.

PFAS-norm omhoog

Maar wat als blijkt dat de bewuste 2 kuub grond een te hoge PFAS-norm had? Moeten er dan zandzuigers worden geplaatst? 'Daar wil ik nog niet aan denken', zegt de wethouder, die overigens verwacht dat het met een sisser afloopt. 'Ik denk niet dat het zover komt, want de PFAS-norm voor grond in water gaat waarschijnlijk ook omhoog. 80 procent van de grond in de regio, waar die 2000 kuub ook vandaan komt, voldoet aan de PFAS-norm.'

Zie ook: 2000 kuub mogelijk vervuilde grond in kleiput, tot grote spijt van Winterswijk

Overig verkiezingsnieuws

 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Terras dicht na overtreden regels: 'Politiemacht was een belediging'

  04 augustus 2020
  WIJCHEN - Het terras van Café Zus in Wijchen zit volledig op slot. Kroegbaas Alex moest al zijn gasten wegsturen omdat de coronaregels niet zijn nageleefd. "We zijn behoorlijk flabbergasted."
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend