Logo De Belofte

APELDOORN - Apeldoornse ouders of verzorgers ontvangen toch niet zonder meer automatisch de rekening als hun kinderen zorg vragen. Dat werd donderdagavond bekend tijdens de raadsvergadering.

Onlangs werd tijdens de meerjarenbegroting besloten om jeugdzorgkosten inzichtelijk te maken, om zo meer bewustzijn te creëren onder mensen die de zorg krijgen. 

PvdA, SP en ChristenUnie vreesden toen voor de gevolgen daarvan. Ze zijn bang dat mensen zich gaan schamen voor de zorg die ze krijgen, als niet alleen verwijzers in de zorg, maar ook de mensen die de zorg ontvangen die rekening te zien krijgen. De partijen dienden daarom donderdagavond een motie in om hiervan af te zien.

Zie ook: Woede om zorgplan Apeldoorn: 'Jeugd als product met een prijskaartje'

Zit je erop te wachten?

Zit je als ouder van een kind dat bijvoorbeeld suïcide wilde plegen te wachten op zo'n rekening? En blijft het altijd bij die ouders, of krijgt het kind de rekening voor zijn of haar zorg ook te horen?

Wethouder Detlev Cziesso zegt dat het college nog druk doende is het plan vorm te geven. Er wordt een optie ingebouwd om mensen de rekening toe te sturen. De raad mag straks ook nog iets vinden van het plan, voordat het college daarmee verdergaat. Dat was zijn toezegging.

Afwachten

Ook indiener van het amendement, de VVD, kan zich vinden in 'de mogelijkheid' tot het inzien van de jeugdzorgrekening. De partij wacht het plan af.

Voor PvdA, SP en ChristenUnie waren de antwoorden afdoende. Begin volgend jaar komt Cziesso met een brief waarin hij het voorstel heeft uitgewerkt.

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend