Logo De Belofte

ELBURG - Raadslid Jan Polinder van de gemeente Elburg is het niet eens met de fractievoorzitters van de partijen in zijn gemeenteraad. Die fractievoorzitters vroegen Polinder een document aan te passen, waarin hij uitlegt hoe hij in de toekomst de schijn van belangenverstrengeling voorkomt. Polinder weigert die aanpassingen te doen.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Polinder moest de verklaring schrijven, omdat uit een rapport bleek dat hij de schijn van belangenverstrengeling had gewekt toen hij werkte als adviseur van een ondernemer.

De rol van Polinder kwam onder een vergrootglas te liggen, nadat buurtbewoners aandacht vroegen voor zijn betrokkenheid bij de Nunspeetse Onroerend Goed Maatschappij (NOM b.v.). Dat bedrijf heeft in het najaar van 2018 het zogenaamde 'Brigadegebouw' gekocht: een voormalig gebouw van de marechaussee in 't Harde. De NOM wilde in dat gebouw arbeidsmigranten huisvesten en huurde een adviesbureau in voor assistentie. Polinder werkt ook voor dat bureau.

In de verklaring omschrijft Polinder hoe hij die schijn in de toekomst wil tegengaan. 'Er staat in dat zolang ik raadslid ben, ik het steeds bij de burgemeester zal melden als mijn bedrijf een opdracht in Elburg heeft', legt de SGP'er uit.

'En dat ik uit de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling stap, omdat ik de vorige keer overvallen ben door het feit dat plotseling iets werd besproken waar ik bij betrokken was. Dat wil ik niet nog een keer.'

'Niet scherp genoeg'

Woensdagavond werd die verklaring besproken in het presidium, het overleg tussen de burgemeester en de fractievoorzitters. CDA-fractievoorzitter Cees Dijkhuizen vertelt dat duidelijk werd dat de verklaring een aanvulling nodig had.

'Op sommige punten was de verklaring goed, maar op andere vlakken moet het echt wat scherper. We hebben Polinder dan ook gevraagd dat deze week nog te doen.'

Maar Polinder is het daar niet mee eens. 'De verklaring die ik heb geschreven, is goed. Ik ga niet nu ineens dingen opschrijven waar ik niet achter sta. Ik ga dus niets aanpassen.'

Fractievoorzitters verrast

Dijkhuizen zet daar zijn vraagtekens bij. 'Dat vind ik jammer om te horen. Wij als fractievoorzitters hebben duidelijk aangegeven wat we missen, dan zou het zonde zijn om daar niet naar te luisteren.'

Peter van Andel van oppositiepartij Elburg Beleid is ook verrast. 'Dit had ik niet zien aankomen', zegt hij. 'Maar dan lijkt het me goed om dit nog eens met elkaar te bespreken, want ik heb hier wel een probleem mee.'

Dijkhuizen verwacht ook dat dit gevolgen zal hebben. 'Nu kun je op je vingers wel natellen wat er gaat gebeuren. De oppositie zal dit aangrijpen om een debat aan te vragen. We kunnen Polinder weliswaar niet straffen; hij is een verkozen volksvertegenwoordiger. We kunnen het er wel met elkaar over hebben.'

Debat

Van Andel is van plan een debat aan te vragen. 'In principe niet over deze specifieke casus, maar over integriteit en belangenverstrengeling in het algemeen. Dan gaat het niet over een persoon, maar over ons werk.'

Dijkhuizen kan zich daar in vinden. 'Als coalitie zijn we toch wat huiverig om het over een persoon uit een van onze fracties te hebben, maar de algemene discussie is wel belangrijk.'

Of het debat wel over de specifieke casus gaat als Polinder zijn verklaring niet aanpast, kan Van Andel nog niet zeggen. 'Ik moet dit even laten bezinken.'

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend