Logo De Belofte

GELDERMALSEN - De belangstelling om ondergrondse containers voor restafval te gebruiken in kleine dorpen in Rivierenland is dermate klein, dat de geplaatste containers vooralsnog niet gebruikt gaan worden. Dat heeft afvalinzamelaar Avri bekendgemaakt.

Afgelopen jaar zijn de meeste huishoudens in de regio overgeschakeld op een systeem van ondergrondse brengcontainers in plaats van kliko's die opgehaald worden. Inwoners van kleine dorpen mochten kiezen welk systeem zij willen. Vaak zijn deze dorpen met weinig inwoners langgerekt. Veel mensen zouden dan ver moeten lopen naar een ondergrondse container.

Toch wilde Avri hier de mogelijkheid van de ondergrondse container aanbieden, omdat dit ook voordelen heeft. Je kunt er altijd je afval kwijt in plaats van dat je op een ophaaldag moet wachten. De belangstelling is echter zeer gering. In de dertien kleine dorpen in het gebied zijn 3000 huishoudens. Daarvan hebben er slechts 160 aangegeven dat ze de ondergrondse container willen gebruiken.

Verleiden

Dit is te weinig om ze in bedrijf te nemen. Of er wordt dan met vrijwel lege vrachtwagens gereden, of het vuil moet veel te lang in de container blijven wat problemen met de hygiëne oplevert. Om het efficiënt op te halen moeten volgens Avri minimaal 70 huishoudens gebruik maken van een container.

De containers zijn wel geplaatst, maar worden dus niet opengesteld. Volgens de organisatie is er bewust voor gekozen om in een keer alle circa vijfhonderd containers in de hele regio te laten plaatsen, inclusief die in de kleine dorpen. Dit zou goedkoper zijn dan wanneer er later nog losse containers geplaatst moeten worden. De verwachting was dat meer inwoners er gebruik van wilden maken.

Avri wil de bewoners van de dorpen  komende tijd gaan verleiden om ze toch te gebruiken. Mensen die zich al hebben aangemeld, kunnen wel toegang krijgen tot containers in grotere plaatsen. Daar kunnen ze dan bijvoorbeeld tegelijkertijd met het boodschappen doen hun restafval kwijt.

Daling hoeveelheid restafval

Volgens de afvalinzamelaar gaat het goed met het nieuwe afvalsysteem. De belangrijkste doelstelling is het terugdringen van de hoeveelheid restafval en dat lijkt goed te lukken. Per persoon is er het afgelopen jaar zo'n 30 kilo minder opgehaald dan in 2018.

Kanttekening daarbij is wel dat er meer restafval terecht komt in de zogenoemde grondstoffen. Bijvoorbeeld via de gft-kliko, textielcontainers en de oud papier- en plasticinzameling. Avri kijkt naar methoden om dit tegen te gaan zoals meer handhavers die de kliko's inspecteren, weegsensoren op de vuilniswagen en betere informatievoorziening over het scheiden van afval.

Stijging kosten

De vervuiling maar ook de sterk schommelende prijzen voor grondstoffen kunnen tot hogere kosten voor de afvalverwerking zorgen. Het is mede oorzaak van een forse stijging van de afvalstoffenheffing volgend jaar. Eind oktober deed Avri een voorstel voor die nieuwe tarieven. Het algemeen bestuur van de deelnemende gemeenten heeft hier donderdag mee ingestemd.

Wel gaat Avri onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een hogere opbrengst te krijgen uit de grondstoffen door ze bijvoorbeeld zelf te gaan verwerken. Ook willen de gemeenten meer inzicht in de kosten van de organisatie en de mogelijkheden om hier eventueel op te besparen.

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit West Betuwe

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend