Logo De Belofte

GELDERMALSEN - De belangstelling om ondergrondse containers voor restafval te gebruiken in kleine dorpen in Rivierenland is dermate klein, dat de geplaatste containers vooralsnog niet gebruikt gaan worden. Dat heeft afvalinzamelaar Avri bekendgemaakt.

Afgelopen jaar zijn de meeste huishoudens in de regio overgeschakeld op een systeem van ondergrondse brengcontainers in plaats van kliko's die opgehaald worden. Inwoners van kleine dorpen mochten kiezen welk systeem zij willen. Vaak zijn deze dorpen met weinig inwoners langgerekt. Veel mensen zouden dan ver moeten lopen naar een ondergrondse container.

Toch wilde Avri hier de mogelijkheid van de ondergrondse container aanbieden, omdat dit ook voordelen heeft. Je kunt er altijd je afval kwijt in plaats van dat je op een ophaaldag moet wachten. De belangstelling is echter zeer gering. In de dertien kleine dorpen in het gebied zijn 3000 huishoudens. Daarvan hebben er slechts 160 aangegeven dat ze de ondergrondse container willen gebruiken.

Verleiden

Dit is te weinig om ze in bedrijf te nemen. Of er wordt dan met vrijwel lege vrachtwagens gereden, of het vuil moet veel te lang in de container blijven wat problemen met de hygiëne oplevert. Om het efficiënt op te halen moeten volgens Avri minimaal 70 huishoudens gebruik maken van een container.

De containers zijn wel geplaatst, maar worden dus niet opengesteld. Volgens de organisatie is er bewust voor gekozen om in een keer alle circa vijfhonderd containers in de hele regio te laten plaatsen, inclusief die in de kleine dorpen. Dit zou goedkoper zijn dan wanneer er later nog losse containers geplaatst moeten worden. De verwachting was dat meer inwoners er gebruik van wilden maken.

Avri wil de bewoners van de dorpen  komende tijd gaan verleiden om ze toch te gebruiken. Mensen die zich al hebben aangemeld, kunnen wel toegang krijgen tot containers in grotere plaatsen. Daar kunnen ze dan bijvoorbeeld tegelijkertijd met het boodschappen doen hun restafval kwijt.

Daling hoeveelheid restafval

Volgens de afvalinzamelaar gaat het goed met het nieuwe afvalsysteem. De belangrijkste doelstelling is het terugdringen van de hoeveelheid restafval en dat lijkt goed te lukken. Per persoon is er het afgelopen jaar zo'n 30 kilo minder opgehaald dan in 2018.

Kanttekening daarbij is wel dat er meer restafval terecht komt in de zogenoemde grondstoffen. Bijvoorbeeld via de gft-kliko, textielcontainers en de oud papier- en plasticinzameling. Avri kijkt naar methoden om dit tegen te gaan zoals meer handhavers die de kliko's inspecteren, weegsensoren op de vuilniswagen en betere informatievoorziening over het scheiden van afval.

Stijging kosten

De vervuiling maar ook de sterk schommelende prijzen voor grondstoffen kunnen tot hogere kosten voor de afvalverwerking zorgen. Het is mede oorzaak van een forse stijging van de afvalstoffenheffing volgend jaar. Eind oktober deed Avri een voorstel voor die nieuwe tarieven. Het algemeen bestuur van de deelnemende gemeenten heeft hier donderdag mee ingestemd.

Wel gaat Avri onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een hogere opbrengst te krijgen uit de grondstoffen door ze bijvoorbeeld zelf te gaan verwerken. Ook willen de gemeenten meer inzicht in de kosten van de organisatie en de mogelijkheden om hier eventueel op te besparen.

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit West Betuwe

  • Grote zorgen in Waardenburg om verbreding snelweg A2

    08 september 2021
    WAARDENBURG - Als de snelweg A2 twee keer zo breed wordt, wat betekent dat dan voor de leefbaarheid in het dorp Waardenburg? Gemeenteraadsleden legden hun oren te luister bij inwoners die grote zorgen hebben over hun toekomst.
  • Bomen naar begraafplaats om gered te worden

    01 juni 2021
    GELDERMALSEN - Bij het gemeentehuis van West Betuwe in Geldermalsen staan, vanwege de komende verbouwing, zes katsurabomen in de weg. Daarom werden ze dinsdag verplaatst naar een begraafplaats om daar de verbouwing, als het goed is, te overleven.
  • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

    11 mei 2021
    WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
  • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

    09 augustus 2020
    RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
  • Bijna heel Asperen tekent petitie over oude gemeentehuis

    30 juni 2020
    ASPEREN - Burgemeester Stoop van West Betuwe heeft dinsdag 1100 handtekeningen in ontvangst genomen van inwoners van Asperen. "Dat zijn alle inwoners", stelde de ChristenUnie vast. De inwoners willen dat het oude gemeentehuis in hun kern in de huidige staat behouden blijft. Het college wil het oude gemeentehuis verkopen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend