Logo De Belofte

NUNSPEET - Burgemeester Van de Weerd van Nunspeet vindt de ophef rondom SGP-raadslid Van de Weerd (geen familie) onterecht. Hij reageert daarmee op beschuldigingen van omwonenden van het voormalige postkantoor. Die verwijten het raadslid dat hij een dubbele pet op heeft. Het raadslid is namelijk ook makelaar en verkoopt de nieuw te bouwen appartementen, al voordat er door de gemeenteraad een vergunning is afgegeven voor de bouw daarvan.

door Rik Kapitein

Omwonenden uitten afgelopen weekend bij Omroep Gelderland hun bezwaren tegen de bouw van het appartementencomplex. Naast de beschermde dieren en hun uitzicht, zien zij echter nog een probleem. De makelaar, die de appartementen al sinds mei in de verkoop heeft, is ook raadslid namens de SGP. En omdat die partij voorstander blijkt te zijn van dit project, trekken zij de onafhankelijkheid van het raadslid in twijfel.

De zaal uitgelopen

Raadslid Van de Weerd begrijpt de ophef, maar benadrukt dat er niets aan de hand is. 'Ik heb me altijd aan de regels gehouden', zegt hij in gesprek met Omroep Gelderland. 'Ik ben steeds de zaal uit gelopen als het over dit onderwerp ging, en zal donderdag ook niet mee stemmen hierover. Ik heb ook nooit met mijn fractiegenoten gesproken over dit onderwerp: dat hebben we ook duidelijk zo afgesproken met elkaar.' 

Burgemeester Van de Weerd bevestigt dat het raadslid zich aan alle afspraken heeft gehouden. 'Als iemand persoonlijk betrokken is bij een onderwerp, verlaat hij de zaal. Die afspraak hebben we, en dit raadslid houdt zich daar ook keurig aan.' Volgens de burgemeester is dat ook de beste manier van werken. 'Je hebt nou eenmaal te maken met raadsleden uit het dorp, dus er is af en toe persoonlijke betrokkenheid. Door op zo'n moment niet mee te doen met de beraadslaging, zorgen we dat de integriteit van het raadslid geborgd is.'

Aangrijpen

Het raadslid begrijpt dat de bewoners zijn dagelijks werk nu aangrijpen om de bouw van het appartementencomplex tegen te gaan. 'In zulke situaties zie je vaker dat alles er bij getrokken wordt. Maar het is heel normaal dat een makelaar al iets verkoopt, onder voorbehoud. In dit geval is dat voorbehoud het verkrijgen van een vergunning. Dat heb ik eerder gedaan, en zolang ik me niet met de beraadslaging bemoei, mag dat gewoon.' Overigens zijn er nog geen koopcontracten getekend. 'Maar als de raad donderdag toestemming geeft, zijn er vrijdag wel appartementen verkocht.'

Op die vroege verkoop wil de burgemeester niet ingaan. 'Daarvoor moet je bij de makelaar zijn', zegt hij. Wethouder Jaap Groothuis gaf eerder al wel aan dat hij persoonlijk een andere keuze gemaakt zou hebben. 'Het mag wel, maar handig is het niet', zei hij. Donderdagavond wordt het voorstel besproken in de raad.

Het laatste nieuws uit Nunspeet

 • CU Nunspeet: betrek mensen met een verstandelijke beperking bij beleid

  13 januari 2021
  NUNSPEET - De ChristenUnie Nunspeet wil dat ook inwoners met een verstandelijke beperking actief en op maat betrokken worden bij het ontwikkelen van de Inclusie agenda. Raadslid Arie Harteveld: “ Als ChristenUnie hebben we veel aandacht gevestigd op de grote groep inwoners met een licht verstandelijke beperking. Zij gaan vaak niet de barricades op maar komen wel degelijk barrières tegen.”
 • Gemeentebelang ziet kansen voor Sportpark Hulshorst

  17 december 2020
  HULSHORST - Gemeentebelang Nunspeet ziet een unieke kans voor de kern Hulshorst om met de aankoop van een stuk grond de lokale faciliteiten flink uit te breiden.
 • Gemeentebelang Nunspeet vraagt meer mogelijkheden voor woonstarters

  10 november 2020
  NUNSPEET - Gemeentebelang Nunspeet heeft het college van burgemeester en wethouders om meer mogelijkheden voor woonstarters gevraagd. Door enerzijds starters op de woningmarkt beter te faciliteren en anderzijds ontwikkelaars meer mogelijkheden te geven om te bouwen hoopt de partij het beter mogelijk te maken voor starters om in de Gemeente Nunspeet te blijven wonen. Nadrukkelijk wordt aangegeven dat de gemeente zich moet richten op woningen voor de lokale bevolking.
 • Pieter Teeninga wethouderskandidaat ChristenUnie Nunspeet

  14 oktober 2020
  NUNSPEET - De ChristenUnie Nunspeet draagt Pieter Teeninga (65) uit Harderwijk voor als wethouder. Teeninga is een ervaren bestuurder. Hij was 11 jaar wethouder in Harderwijk. “Besturen is niet voor bange mensen,” zei hij in 2010. Er moest toen fors gesneden worden in subsidies. In 2014 was Teeninga de enige wethouder die een doorstart maakte in een heel nieuw college met jonge collega’s. “Ik ben een verbinder en zoek het gesprek met inwoners. Dat vind ik belangrijk. Samen kom je verder. Met die insteek wil ik ook graag in Nunspeet aan de slag.”
 • Forse uitgaven zijn nodig om de effecten van de coronacrisis op te vangen in Epe

  09 oktober 2020
  EPE - Het college van B&W heeft de begroting van de gemeente Epe voor de periode 2021-2024 gepresenteerd. Voor de eerste drie jaar is de begroting sluitend. Ingaande 2024 ontstaat naar verwachting een structureel tekort van € 1 miljoen. Maatregelen zullen in de toekomst nodig zijn om dit tekort op te heffen. Deze begroting speelt op deze uitzonderlijke situatie in. Dit keer geen budget voor nieuwe beleidsinitiatieven, maar een begroting die gebaseerd is op voortzetting van bestaand en reeds voorgenomen beleid.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend