Logo De Belofte

NUNSPEET - Burgemeester Van de Weerd van Nunspeet vindt de ophef rondom SGP-raadslid Van de Weerd (geen familie) onterecht. Hij reageert daarmee op beschuldigingen van omwonenden van het voormalige postkantoor. Die verwijten het raadslid dat hij een dubbele pet op heeft. Het raadslid is namelijk ook makelaar en verkoopt de nieuw te bouwen appartementen, al voordat er door de gemeenteraad een vergunning is afgegeven voor de bouw daarvan.

door Rik Kapitein

Omwonenden uitten afgelopen weekend bij Omroep Gelderland hun bezwaren tegen de bouw van het appartementencomplex. Naast de beschermde dieren en hun uitzicht, zien zij echter nog een probleem. De makelaar, die de appartementen al sinds mei in de verkoop heeft, is ook raadslid namens de SGP. En omdat die partij voorstander blijkt te zijn van dit project, trekken zij de onafhankelijkheid van het raadslid in twijfel.

De zaal uitgelopen

Raadslid Van de Weerd begrijpt de ophef, maar benadrukt dat er niets aan de hand is. 'Ik heb me altijd aan de regels gehouden', zegt hij in gesprek met Omroep Gelderland. 'Ik ben steeds de zaal uit gelopen als het over dit onderwerp ging, en zal donderdag ook niet mee stemmen hierover. Ik heb ook nooit met mijn fractiegenoten gesproken over dit onderwerp: dat hebben we ook duidelijk zo afgesproken met elkaar.' 

Burgemeester Van de Weerd bevestigt dat het raadslid zich aan alle afspraken heeft gehouden. 'Als iemand persoonlijk betrokken is bij een onderwerp, verlaat hij de zaal. Die afspraak hebben we, en dit raadslid houdt zich daar ook keurig aan.' Volgens de burgemeester is dat ook de beste manier van werken. 'Je hebt nou eenmaal te maken met raadsleden uit het dorp, dus er is af en toe persoonlijke betrokkenheid. Door op zo'n moment niet mee te doen met de beraadslaging, zorgen we dat de integriteit van het raadslid geborgd is.'

Aangrijpen

Het raadslid begrijpt dat de bewoners zijn dagelijks werk nu aangrijpen om de bouw van het appartementencomplex tegen te gaan. 'In zulke situaties zie je vaker dat alles er bij getrokken wordt. Maar het is heel normaal dat een makelaar al iets verkoopt, onder voorbehoud. In dit geval is dat voorbehoud het verkrijgen van een vergunning. Dat heb ik eerder gedaan, en zolang ik me niet met de beraadslaging bemoei, mag dat gewoon.' Overigens zijn er nog geen koopcontracten getekend. 'Maar als de raad donderdag toestemming geeft, zijn er vrijdag wel appartementen verkocht.'

Op die vroege verkoop wil de burgemeester niet ingaan. 'Daarvoor moet je bij de makelaar zijn', zegt hij. Wethouder Jaap Groothuis gaf eerder al wel aan dat hij persoonlijk een andere keuze gemaakt zou hebben. 'Het mag wel, maar handig is het niet', zei hij. Donderdagavond wordt het voorstel besproken in de raad.

Het laatste nieuws uit Nunspeet

 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
 • Gemeente Nunspeet wil aandacht vestigen op bewustwording natuurbrandrisico’s

  20 februari 2020
  NUNSPEET - Evenals vorig jaar wil het gemeentebestuur van Nunspeet dit voorjaar weer de aandacht vestigen op natuurbrandrisico’s, en wat mensen zelf kunnen doen op die risico’s te verkleinen. Alle bewoners in risicovolle gebieden (bos- en natuurgebieden) zullen weer een brief in de bus krijgen met preventietips.
 • Bijeenkomsten: Natuurbrandpreventie, verkeers- en vervoersplan en woonvisie van de gemeente Nunspeet.

  20 februari 2020
  HULSHORST - In dorpshuis De Wieken in Hulshorst worden maandag 2 maart twee openbare bijeenkomsten gehouden over natuurbrandpreventie, het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan en de concept woonvisie van de gemeente Nunspeet.
 • Verkenners: Noord-Veluwse gemeenten moeten meer samenwerken, niet fuseren

  30 januari 2020
  ARNHEM - De provinciale verkenners voor de kop van de Veluwe pleiten voor meer bestuurlijke samenwerking tussen de Noord-Veluwse gemeenten. Vooral op het gebied van ICT, financiën, personeelsbeleid, facilitaire zaken en huisvesting zien de verkenners kans op een goede samenwerking. Dat is te lezen in hun rapport: 'Samen voor de Kop van de Veluwe - een pleidooi voor actie', dat donderdag verscheen.
 • Plan Grote Bunte terug naar de tekentafel

  13 januari 2020
  NUNSPEET - De initiatiefnemer van de restauratie van landgoed de Grote Bunte, moet met zijn plan terug naar de tekentafel. Dat is de conclusie na een inspraakavond bij de gemeente, maandagavond. Vrijwel de meeste partijen zijn het daar over eens. Er moet eerst worden overlegd met de buurt.

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend