Logo De Belofte

NUNSPEET - Burgemeester Van de Weerd van Nunspeet vindt de ophef rondom SGP-raadslid Van de Weerd (geen familie) onterecht. Hij reageert daarmee op beschuldigingen van omwonenden van het voormalige postkantoor. Die verwijten het raadslid dat hij een dubbele pet op heeft. Het raadslid is namelijk ook makelaar en verkoopt de nieuw te bouwen appartementen, al voordat er door de gemeenteraad een vergunning is afgegeven voor de bouw daarvan.

door Rik Kapitein

Omwonenden uitten afgelopen weekend bij Omroep Gelderland hun bezwaren tegen de bouw van het appartementencomplex. Naast de beschermde dieren en hun uitzicht, zien zij echter nog een probleem. De makelaar, die de appartementen al sinds mei in de verkoop heeft, is ook raadslid namens de SGP. En omdat die partij voorstander blijkt te zijn van dit project, trekken zij de onafhankelijkheid van het raadslid in twijfel.

De zaal uitgelopen

Raadslid Van de Weerd begrijpt de ophef, maar benadrukt dat er niets aan de hand is. 'Ik heb me altijd aan de regels gehouden', zegt hij in gesprek met Omroep Gelderland. 'Ik ben steeds de zaal uit gelopen als het over dit onderwerp ging, en zal donderdag ook niet mee stemmen hierover. Ik heb ook nooit met mijn fractiegenoten gesproken over dit onderwerp: dat hebben we ook duidelijk zo afgesproken met elkaar.' 

Burgemeester Van de Weerd bevestigt dat het raadslid zich aan alle afspraken heeft gehouden. 'Als iemand persoonlijk betrokken is bij een onderwerp, verlaat hij de zaal. Die afspraak hebben we, en dit raadslid houdt zich daar ook keurig aan.' Volgens de burgemeester is dat ook de beste manier van werken. 'Je hebt nou eenmaal te maken met raadsleden uit het dorp, dus er is af en toe persoonlijke betrokkenheid. Door op zo'n moment niet mee te doen met de beraadslaging, zorgen we dat de integriteit van het raadslid geborgd is.'

Aangrijpen

Het raadslid begrijpt dat de bewoners zijn dagelijks werk nu aangrijpen om de bouw van het appartementencomplex tegen te gaan. 'In zulke situaties zie je vaker dat alles er bij getrokken wordt. Maar het is heel normaal dat een makelaar al iets verkoopt, onder voorbehoud. In dit geval is dat voorbehoud het verkrijgen van een vergunning. Dat heb ik eerder gedaan, en zolang ik me niet met de beraadslaging bemoei, mag dat gewoon.' Overigens zijn er nog geen koopcontracten getekend. 'Maar als de raad donderdag toestemming geeft, zijn er vrijdag wel appartementen verkocht.'

Op die vroege verkoop wil de burgemeester niet ingaan. 'Daarvoor moet je bij de makelaar zijn', zegt hij. Wethouder Jaap Groothuis gaf eerder al wel aan dat hij persoonlijk een andere keuze gemaakt zou hebben. 'Het mag wel, maar handig is het niet', zei hij. Donderdagavond wordt het voorstel besproken in de raad.

Het laatste nieuws uit Nunspeet

 • 'Van Defensie leren over getraumatiseerde zorgmedewerkers'

  17 mei 2020
  NUNSPEET - Er is een vergelijking te maken tussen wat zorgmedewerkers in coronatijd meemaken en militairen die uitgezonden worden 'en ook ernstige zaken meemaken'. Dat zegt burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet. Hij wil daarom leren hoe Defensie met posttraumatische stressstoornissen (PTSS) omgaat.
 • Burgemeester Nunspeet overtreedt privacywet bewust om coronacrisis

  16 mei 2020
  NUNSPEET - Burgemeester Breunis van de Weerd van het zwaar getroffen Nunspeet heeft de privacywet meermaals overtreden tijdens de coronacrisis om erger te voorkomen. 'Er zijn echt momenten dat ik bewust verder ben gegaan dan de wet mij eigenlijk toestaat. Vanwege de crisissituatie en de de noodzaak om toch kennis te delen.'
 • 'Extra doden door doorgeslagen privacywet', zegt burgemeester van Nunspeet

  16 mei 2020
  NUNSPEET - 'De doorgeslagen privacywet heeft extra doden gekost.' Dat zegt burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet. 'Toen het parlement debatteerde over te weinig ic-bedden, overleden bij ons massaal mensen in verpleeghuizen. Niemand wist het, want officiële instanties mochten het niet melden.'
 • Burgemeester Putten informeert raad over impact coronavirus

  01 mei 2020
  PUTTEN - De Puttense burgemeester Lambooij heeft de gemeenteraad een zesde brief gestuurd over het coronavirus. In de brief schetst hij op hoofdlijnen en puntsgewijs de impact van het virus.
 • 33 appartementen in oud kantoorgebouw Nunspeet

  23 april 2020
  NUNSPEET - In een leegstand kantoorpand aan de Elspeterweg 12 in Nunspeet moeten 33 appartementen worden gerealiseerd. Ook komt er een algemene ruimte voor de bewoners. Tenminste, als het aan de gemeenteraad van Nunspeet ligt. Die heeft daar donderdagavond unaniem mee ingestemd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend