Logo De Belofte

NUNSPEET - Burgemeester Van de Weerd van Nunspeet vindt de ophef rondom SGP-raadslid Van de Weerd (geen familie) onterecht. Hij reageert daarmee op beschuldigingen van omwonenden van het voormalige postkantoor. Die verwijten het raadslid dat hij een dubbele pet op heeft. Het raadslid is namelijk ook makelaar en verkoopt de nieuw te bouwen appartementen, al voordat er door de gemeenteraad een vergunning is afgegeven voor de bouw daarvan.

door Rik Kapitein

Omwonenden uitten afgelopen weekend bij Omroep Gelderland hun bezwaren tegen de bouw van het appartementencomplex. Naast de beschermde dieren en hun uitzicht, zien zij echter nog een probleem. De makelaar, die de appartementen al sinds mei in de verkoop heeft, is ook raadslid namens de SGP. En omdat die partij voorstander blijkt te zijn van dit project, trekken zij de onafhankelijkheid van het raadslid in twijfel.

De zaal uitgelopen

Raadslid Van de Weerd begrijpt de ophef, maar benadrukt dat er niets aan de hand is. 'Ik heb me altijd aan de regels gehouden', zegt hij in gesprek met Omroep Gelderland. 'Ik ben steeds de zaal uit gelopen als het over dit onderwerp ging, en zal donderdag ook niet mee stemmen hierover. Ik heb ook nooit met mijn fractiegenoten gesproken over dit onderwerp: dat hebben we ook duidelijk zo afgesproken met elkaar.' 

Burgemeester Van de Weerd bevestigt dat het raadslid zich aan alle afspraken heeft gehouden. 'Als iemand persoonlijk betrokken is bij een onderwerp, verlaat hij de zaal. Die afspraak hebben we, en dit raadslid houdt zich daar ook keurig aan.' Volgens de burgemeester is dat ook de beste manier van werken. 'Je hebt nou eenmaal te maken met raadsleden uit het dorp, dus er is af en toe persoonlijke betrokkenheid. Door op zo'n moment niet mee te doen met de beraadslaging, zorgen we dat de integriteit van het raadslid geborgd is.'

Aangrijpen

Het raadslid begrijpt dat de bewoners zijn dagelijks werk nu aangrijpen om de bouw van het appartementencomplex tegen te gaan. 'In zulke situaties zie je vaker dat alles er bij getrokken wordt. Maar het is heel normaal dat een makelaar al iets verkoopt, onder voorbehoud. In dit geval is dat voorbehoud het verkrijgen van een vergunning. Dat heb ik eerder gedaan, en zolang ik me niet met de beraadslaging bemoei, mag dat gewoon.' Overigens zijn er nog geen koopcontracten getekend. 'Maar als de raad donderdag toestemming geeft, zijn er vrijdag wel appartementen verkocht.'

Op die vroege verkoop wil de burgemeester niet ingaan. 'Daarvoor moet je bij de makelaar zijn', zegt hij. Wethouder Jaap Groothuis gaf eerder al wel aan dat hij persoonlijk een andere keuze gemaakt zou hebben. 'Het mag wel, maar handig is het niet', zei hij. Donderdagavond wordt het voorstel besproken in de raad.

Het laatste nieuws uit Nunspeet

 • CU Nunspeet roept op: 'politie, werk mee aan Handle with Care!'

  07 juli 2020
  NUNSPEET - Op advies van de landelijke politie werkt de politie op de Noord-Veluwe niet mee aan Handle with Care. Dat vindt de ChristenUnie (CU), evenals het college van burgemeester en wethouders, teleurstellend. De lokale fractie trekt daarom aan de bel bij de fractie in de Tweede Kamer. “Misschien kan de landelijke politie vanuit het kabinet aangespoord worden dit standpunt te herzien,” vindt CU-raadslid Jennifer Elskamp.
 • 'Tankstation moet plaatsmaken voor nieuw stationsgebied Nunspeet'

  17 juni 2020
  NUNSPEET - Er gaan steeds meer stemmen op binnen de gemeenteraad van Nunspeet om het tankstation aan de Nijverheidsweg op te laten kopen door de gemeente. Daarmee zou er meer ruimte moeten komen voor de ingrijpende verbouwing van het stationsgebied in Nunspeet. Dat blijkt tijdens een technische bespreking van de plannen. 
 • Wethouder Gert van den Berg van Nunspeet stopt

  17 juni 2020
  NUNSPEET - Gert van den Berg heeft de gemeenteraad van Nunspeet meegedeeld per 1 augustus te stoppen als wethouder van de gemeente Nunspeet. Per 1 augustus 2020 wordt hij Manager Jeugd GGZ & Wmo bij de Dimence Groep.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Arnhemmers in de rij voor afvalreferendum', voldoende handtekeningen binnen

  28 september 2020
  ARNHEM - Om een Arnhems afvalreferendum mogelijk te maken had de SP maandagochtend 750 handtekeningen nodig. Dat is ruimschoots gelukt. Nadat vrijwilligers dit weekend in verschillende wijken de straat op gingen, waren er 1395 steunbetuigingen voor de volksraadpleging bij elkaar.
 • Hoe duurzaamheidsplannen Gelderland de komende jaren veranderen

  27 september 2020
  KLARENBEEK - Menig spandoek hangt er al. Maar ondanks de weerstand bij inwoners moeten er in de provincie honderden windmolens en duizenden hectares zonneparken komen. Om aan het Klimaatakkoord te voldoen, ontkomen gemeenten er niet aan om daar de komende tien jaar aan mee te werken.
 • Nog veel twijfels bij Noord-Veluwse politiek over klimaatstrategie

  27 september 2020
  DOORNSPIJK - Veel raadsleden op de Noord-Veluwe twijfelen over de duurzaamheidsplannen die de afgelopen tijd op hun bureau zijn beland. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs alle fracties op de Noord-Veluwe.
 • 'Peperduur, maar wel nodig': Druten hoest miljoenen op voor nieuw sportcomplex

  25 september 2020
  AFFERDEN - Er komt een duurzaam, multifunctioneel sportcomplex in Afferden dat zo’n 19 miljoen euro gaat kosten. Dat is een stuk duurder dan in eerste instantie was berekend. Maar vanwege de toekomstbestendigheid van het gebouw en een gunstige rentestand, is het een investering waar de Drutense raad wel mee in durft te stemmen.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend