Logo De Belofte

NIJMEGEN - Veertien Nijmeegse sportclubs zorgen er per direct zelf voor dat er geen drank meer wordt geschonken aan minderjarigen. Dat is de kern van een afspraak die de clubs deze week hebben gemaakt met de gemeente Nijmegen.

Vorig jaar voerden de clubs al een succesvolle pilot uit met zelfregulering in de kantines. Het ging daarbij om het schenken van alcohol aan minderjarigen.

Zelfregulering

Burgemeester Bruls van Nijmegen heeft daarna de clubs aangeboden een overeenkomst te sluiten om deze zelfregulering formeel vast te leggen. Veertien sportclubs hebben de overeenkomst getekend.

De verenigingen worden onafhankelijk gemonitord door een extern bureau. Hierbij wordt door feedback gestuurd op het juist gedrag van de barmedewerkers. Voor de clubs valt hierbij wat te winnen, want wanneer zij het afgesproken nalevingspercentage halen, betaalt de gemeente de helft van de kosten van het monitoren.

Geen handhavers gemeente

Verder krijgen de deelnemende clubs geen gewone controles van de gemeente. Hiermee worden boetes en andere maatregelen voorkomen. Voordeel voor de gemeente is dat die geen handhavers meer hoeft in te zetten om de clubs te controleren. Daarbij geldt wel dat wanneer de resultaten niet goed zijn, de clubs terugvallen in het normale controlesysteem met handhavers van de gemeente.

Burgemeester Bruls is blij met de overeenkomst: 'Ik ben blij dat zoveel clubs hun verantwoordelijkheid pakken. Hierdoor kunnen we de per definitie schaarse controlecapaciteit gerichter inzetten. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze overeenkomst goed zal gaan werken.'

Boetes in het verleden

Eind 2016 was burgemeester Bruls nog 'erg geschrokken' na een controle bij de sportverenigingen. Er werd toen voor 1360 euro aan boetes uitgeschreven, omdat op diverse plekken drank aan minderjarigen werd geschonken.

De veertien deelnemende clubs zijn de voetbalclubs Oranje-Blauw, OSC, SCE, Blauw-Wit, Hatert, Orion, Brakkenstein, S.V. Nijmegen, Trekvogels, DVE-Trajanus en Kolping-Dynamo, de hockeyclubs QZ en NMHC en rugbyclub The Wasps.

Zie ook: Sportclubs Nijmegen op de bon voor drank aan minderjarigen

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • ‘Meerderheid raad Nijmegen gaat voor twee rijbanen en een busbaan bij herinrichting Graafseweg’

  20 mei 2020
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil dat bij de herinrichting van de Graafseweg tussen de Rozenstraat en de Wolfskuilseweg gekozen wordt voor een variant met één rijstrook in beide richtingen en een busbaan stadinwaarts. Dat laat PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman dinsdagavond weten.
 • SP Nijmegen wil metingen geluidsoverlast en uitstoot Prins Mauritssingel

  19 mei 2020
  NIJMEGEN - Ga eens meten hoe echt zit met de uitstoot van fijnstof en geluidsoverlast bij de Prins Mauritssingel. Die oproep doet de SP aan het college van Nijmegen. Sinds eind 2019 vragen aanwonenden al om maatregelen, maar tot nu toe krijgen ze steeds nul op het rekest.
 • Raad Nijmegen: laat roeivereniging niet dobberen

  14 mei 2020
  NIJMEGEN - Roeivereniging De Waal verdient beter. Dat vindt een grote meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad, die woensdagavond stemde over het bestemmingsplan voor watersportcentrum Bastion bij de Spiegelwaal. De Waal heeft een drijvend botenhuis gekocht, maar kreeg van wethouder Vergunst geen vergunning om die in de Spiegelwaal te leggen. De wethouder moet er nu van de raad alles aan doen om de roeivereniging alsnog tegemoet te komen.
 • Wethouder Nijmegen: 'Raad niet gepasseerd over brandgevaarlijke panden'

  13 mei 2020
  NIJMEGEN - Wethouder Noël Vergunst van Nijmegen vindt niet dat hij de gemeenteraad heeft gepasseerd. Dat zegt hij in antwoord op vragen van de PvdA en Stadspartij DNF. Die partijen vroegen al eerder tevergeefs om een lijst met mogelijk brandgevaarllijke panden. Een Nijmeegse burger kreeg de lijst vorige week wél na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Overig verkiezingsnieuws

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend