Logo De Belofte

DOETINCHEM - Buurtbewoners van de wijken Dichteren en De Hoop in Doetinchem maken zich zorgen over de verdubbeling van de Europaweg. Voor een betere doorstroming van het verkeer moet de rotonde tussen de twee wijken in verdwijnen, waardoor fietsers en voetgangers straks extra om moeten fietsen.

'Ik steek hier dagelijks over met de fiets en vind het jammer dat de rotonde gaat verdwijnen', zegt buurtbewoonster Thecla de Jong. 'Per dag maken honderden fietsers gebruik van deze oversteek en voor voetgangers is dit ook een korte route tussen de twee wijken. Straks moeten we gebruikmaken van een nieuwe fietsroute, maar dat betekent bijna twee kilometer om', zegt de Jong.

Frans Ter Horst woont slechts een paar honderd meter van de rotonde. 'Ik maak zeker tien keer in de wijk gebruik van de rotonde om over te steken. Ik fiets en wandel regelmatig een stukje door de omgeving of doe boodschappen aan de overkant in de wijk Dichteren.' Dat de rotonde straks verdwijnt betekent voor hem een heel eind om fietsen.

Belangrijke verkeersader

De Europaweg is één van de belangrijkste verkeersaders vanaf de snelweg A18 richting het centrum van Doetinchem. De gemeente wil de Europaweg verdubbelen vanaf de snelweg tot net voorbij de rotonde Auroraweg/Vancouverstraat. Dat heeft tot gevolg dat de rotonde met de fiets- en voetgangersoversteek straks verdwijnt.

Ook de PvdA betreurt het dat de rotonde met de oversteekplaats verdwijnt. 'Ik woon hier zelf ook in de wijk en mijn dochter fietst ook dagelijks over de rotonde naar school', zegt raadslid Ercan Koycigit. 'Het is straks heel lastig dat je meer dan 800 meter om moet fietsen, terwijl er nu nog geen goede voorzieningen zijn.'

'Veel mensen weten niet dat rotonde verdwijnt'

Onlangs heeft de partij een flyer actie gehouden voor het behoud van de rotonde met de oversteekplaats. 'Je hoort dat veel mensen het jammer vinden, maar ook dat veel mensen het niet eens weten dat de rotonde gaat verdwijnen.' Een goede oplossing lijkt volgens de PvdA dan ook niet in zicht.

Donderdagavond dient de partij tijdens de raadsvergadering wel een motie in voor een veilig voetpad naast het huidige fietspad aan de Europaweg, zodat voetgangers via de spoorwegovergang veilig naar de overkant kunnen lopen. 'Daarmee kunnen we de buurtbewoners toch wat tegemoet komen', aldus Koycigit.

Het CDA Doetinchem is groot voorstander van de verdubbeling en vindt dat er snel iets moet gebeuren aan de Europaweg. 'Er staan hier dagelijks files zowel 's ochtends als 's avonds', zegt raadslid Rob Veenes. 'In 2017 is een verdubbeling al aangekondigd, dus laat de gemeente het maar zo snel mogelijk realiseren.'

'Dergelijke beslissing niet uit de weg gaan'

De partij snapt dat het verdwijnen van de oversteekplaats een lastig besluit is voor buurtbewoners. 'Als je kiest voor een betere doorstroming, dan moet je een dergelijke beslissing niet uit de weg gaan. Een fietstunnel aan de Sicco Mansholtweg, een kilometer verderop, is volgens het CDA een goed alternatief.

Ook hoopt de partij dat de ondertunneling van de Europaweg onder het spoor nog steeds gerealiseerd gaat worden. "Ik betwijfel of deze er binnen vijf jaar ligt, maar ik verwacht dat er op termijn een tunnel of brug bij het spoor gaat komen", zegt Veenes.

'Ik hoop dat de gemeenteraad haar verstand gaat gebruiken', zegt de Jong. 'Laat de verdubbeling maar stoppen bij de rotonde aan de Sicco Mansholtweg. Ook Frans hoopt dat er een mogelijkheid tot oversteken blijft. 'Laten ze maar een verkeerslicht maken, zodat je alsnog veilig kan oversteken'.

 

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend