Logo De Belofte

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen stelt opnieuw extra geld beschikbaar voor zwembad IJsselslag. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het bedrag, meer dan 3,5 ton, is bedoeld voor een gat in de begroting van Stichting Sportaccommodaties Zutphen. Dat is de exploitant van het zwembad.

Het tekort op de begroting van 2018 heeft volgens de stichting te maken met hogere personeelskosten, energiekosten, administratiekosten en de kosten voor interim managers.

Een ruime meerderheid (19 stemmen voor, 7 tegen) van de gemeenteraad stemde maandagavond in met de extra financiële steun van 368.342 euro,

Algemene reserve wordt tóch aangeboord

Wethouder Laura Werger stelde eerder voor om 127.342 euro van de financiële tegemoetkoming uit de algemene reserve te halen. Raadsleden reageerden twee weken geleden verbaasd op dit voorstel, omdat de bodem van de gemeentelijke spaarpot bijna in zicht is. 

'We hebben afgesproken dit niet meer te doen. Afspraak is afspraak', zei Rein Rutten (D66) destijds. De wethouder kreeg daarom de opdracht om met een nieuw dekkingsvoorstel te komen. 

CDA is tegen

In het definitieve voorstel aan de raad is het bedrag dat gehaald wordt uit de algemene reserve bijgesteld naar iets minder dan een ton. Het CDA vindt nog steeds te veel en stemde daarom tegen het voorstel.

'Natuurlijk moet het tekort gedekt worden, we hebben geen keus. Maar de wijze waarop het gedekt wordt, daarin hebben we wél een keus.' Volgens CDA'er Hein Brunsveld slaat het college de plank mis door een greep te doen uit de algemene reserve. 'Het tekort is al het hele jaar bekend. Er had eerder gezocht kunnen worden naar alternatieven.' 

Naast de algemene reserve haalt het college ook geld uit andere potjes. Het grootste deel komt uit de post 'onvoorzien'. De rest, 30.000 euro, komt uit potjes voor buurtsportcoaches en de Jeugdsubsidie regeling Sport. 'Dit is geen bezuiniging, er is daar budget over', aldus wethouder Werger. Volgens de wethouder is het onmogelijk om de algemene reserve niet aan te boren.

Structurele tekorten

Het is niet voor het eerst dat de gemeente bijspringt bij zwembad de IJsselslag, dat in augustus 2015 haar deuren opende. Vorig jaar trok de gemeente al 150.000 euro uit om de begroting over de jaren 2016 en 2017 rond te krijgen. Wethouder Laura Werger liet toen weten dat er sprake was van stijgende inkomsten. 

Omdat de Stichting Sportaccommodaties Zutphen (SSAZ) structureel geld tekort komt, besloot de gemeenteraad eerder dit jaar om het subsidiebedrag voor het zwembad te verhogen. De komende drie jaar krijgt het bad er per jaar 100.000 euro bij. In 2020 komt daar eenmalig nog eens 25.000 euro extra bovenop.

Volgend jaar bijspringen?

Of het genoeg is om de komende jaren tot een sluitende begroting te komen, is de vraag. Ondanks stijgende bezoekersaantallen en horeca-inkomsten verwacht het zwembad ook over 2019 een tekort van 230.000 euro. Omdat de subsidieverhoging dan nog niet geldt, ziet het ernaar uit dat de gemeente ook volgend jaar moet bijspringen. 

Zie ook:

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Zutphen zoekt miljoenen voor 'verkabeling'

  27 februari 2020
  ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.
 • Metamorfose oude Meisjesvakschool in Zutphen kan nog alle kanten op

  18 februari 2020
  ZUTPHEN - Dat de voormalige Meisjesvakschool aan het Vispoortplein in Zutphen gaat veranderen staat vast. Maar of het gaat om sloop of verbouwing is nog niet duidelijk. Volgens wethouder Annelies de Jonge ziet het college er in ieder geval op toe dat dit eerste scenario alleen onder strikte voorwaarden wordt toegestaan. 
 • 'Eenvoudige borrel met bitterbal' in Zutphen na storm van kritiek

  07 januari 2020
  ZUTPHEN - Bij een vuurtje, met hapje en drankje, op een mooie buitenlocatie in de stad. Zo had de gemeente Zutphen zich de nieuwjaarsreceptie voorgesteld. Door kritiek van inwoners gooide het college het roer volledig om, waardoor inwoners maandagavond welkom waren op een 'eenvoudige borrel met bitterbal'.
 • Zutphen trekt opnieuw portemonnee voor zwembad IJsselslag

  16 december 2019
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen stelt opnieuw extra geld beschikbaar voor zwembad IJsselslag. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het bedrag, meer dan 3,5 ton, is bedoeld voor een gat in de begroting van Stichting Sportaccommodaties Zutphen. Dat is de exploitant van het zwembad.
 • Zutphen moet ergens geld vandaan toveren, anders gaat verbouwing theater niet door

  03 december 2019
  ZUTPHEN - Bijna tien miljoen euro is er volgens het Zutphense college nodig om Theater Hanzehof te verbouwen tot 'podium van de stad'. Of de gemeenteraad met het plan instemt, is de vraag. Met een bijna lege spaarpot is het onduidelijk waar het benodigde geld vandaan moet komen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoogste rechter: géén supermarkt op voormalige Intratuin-locatie Twello

  28 februari 2020
  TWELLO - Er komt definitief geen supermarkt in het voormalige pand van de Intratuin in Twello. Dat heeft de Raad van State bepaald. Die oordeelt dat het college terecht weigert een vergunning te verlenen voor de supermarkt.
 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • Hoe Lingewaard miljoenen verloor door geklungel met vervuilde grond

  28 februari 2020
  ANGEREN - Een lap aan vervuilde grond. Een ondernemer die er miljoenen euro’s voor kreeg. En een burgemeester die de deal persoonlijk afhandelde. Wat ging er mis in Lingewaard? Omroep Gelderland vroeg vertrouwelijke documenten op met een Wob-verzoek en maakte deze reconstructie.
 • Zutphen zoekt miljoenen voor 'verkabeling'

  27 februari 2020
  ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.
 • Nieuw schoolterrein Over Betuwe College is groener dan ooit

  27 februari 2020
  ELST - Samen met leerlingen, hun leraren en omwonenden stelde de gemeente een voorlopig ontwerp op van het gebied rondom het nieuwe Over Betuwe College. Met outdoor fitnessapparatuur, een amandelboomgaard en ruimte voor biologielessen in de buitenlucht is de middelbare school groener dan ooit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend