Logo De Belofte

VOORTHUIZEN - In de nacht van zaterdag op zondag mochten bezoekers van het horecaplein in Voorthuizen eens beschonken achter het stuur zitten. Zij kregen de kans een virtuele autorit te maken in een rijsimulator. 

De politie controleerde in de nacht van zaterdag op zondag bezoekers voordat zij horecagelegenheden bezochten. Het doel van de controle was het uitgaanspubliek inzicht geven in hoeveel zij hadden genuttigd tijdens het indrinken.

Politie en BOA's lieten mensen een vrijwillige blaastest doen en zij kregen vervolgens de kans een rit te maken in de simulator. Daarbij werden gesprekken gevoerd over de gevaren van indrinken. 

Hoge promillages

In totaal werd bij ruim 140 mensen een blaastest afgenomen. Van hen hadden tien mensen geen alcohol gedronken. Volgens de gemeente Barneveld is het opvallend dat er gemiddeld behoorlijk veel was gedronken.

Gemiddeld werd er onder de bezoekers een promillage van 370 Ug/l gemeten. In de Nederlandse wegenverkeerswet is aangegeven dat bestuurders die bij een alcoholcontrole meer dan 220 Ug/l blazen een rijontzegging krijgen.

Bij meer dan 550 Ug/l volgt inname van het rijbewijs van ervaren bestuurders. Volgens de gemeente waren er dit weekend uitschieters van boven de 1.000 Ug/l

Terugdringen

De gemeente Barneveld zet zich al langere tijd in voor het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. Eerder dit jaar betaalde de gemeente de kosten voor een rijbewijs-aanvraag als jonge bestuurders in ruil daarvoor meededen aan een Alcohol Verkeer Cursus. Volgend jaar krijgt dit project een vervolg.

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend