Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Het plan voor het sluiten van de acute verloskunde en de kindergeneeskunde van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en die afdelingen per 2025 over te hevelen naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, is van de baan.

Santiz, het overkoepelend bestuur van beide ziekenhuizen, wil dat een 'regiogroep' zich buigt over toekomstige medische zorg in de Achterhoek. Het bestuur wilde eerder in februari een keuze maken over de samenvoeging.

Alle opties open

Via een memo laat het bestuur aan het personeel weten dat 'zorgvuldigheid in de besluitvorming' voorop staat. 'We nemen meer tijd om met elkaar in gesprek te gaan', schrijft de Raad van Bestuur van Santiz. En de koers voor de toekomst is nog niet bepaald: 'Alle opties liggen open.'

Storm van kritiek

Aanvankelijk kondigde Santiz aan de twee afdelingen op termijn te willen sluiten en verplaatsen naar het nieuw te bouwen Slingeland in Doetinchem. Dat leverde een storm van kritiek op vanuit de lokale politiek en de bevolking, de Tweede Kamer, maar ook van minister Bruins (Medische Zorg), die deze maandag met Santiz om tafel zit.

De minister praat dinsdag met een Winterswijkse delegatie, bestaande uit onder anderen burgemeester Joris Bengevoord en de stichting Vrienden van het SKB en de organisator van de publieke informatiebijeenkomst die op woensdagavond (20.00 uur) plaatsvindt in 'De Mattelier' in Groenlo.

Draai

Santiz maakt een draai die de 'Vrienden van het SKB' voor ogen heeft, maar dan met als inzet twee gelijkwaardige ziekenhuizen in de Achterhoek, wat mogelijk een optie is voor de nieuw te vormen regionale adviesgroep. 'Samen bereiden zij een besluit voor over de meest duurzame medische specialistische zorg in de Achterhoek', zo staat in de interne memo.

Nieuwbouw voortgezet

Het bestuur van Santiz benadrukt dat het eerder voorgenomen besluit over het SKB niet gerelateerd was aan de financiering van de nieuwbouw van het Slingeland aan de A18 bij Doetinchem. 'De nieuwbouw wordt voortgezet, met flexibiliteit voor eventuele aanpassingen in de komende decennia.'

De regiogroep 'Duurzame medisch specialistische zorg Achterhoek' bestaat vanaf januari uit het Santiz-bestuur, vertegenwoordigers van het Medisch Specialistisch Collectief Achterhoek, huisartsen Oost- en West-Achterhoek, verloskundigen in de regio, Santiz Cliëntenraad, Zorgbelang Inclusief, Witte Kruis Ambulancediensten, Achterhoekse colleges van B en W en zorgverzekeraars Menzis en VGZ. 

     

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend