Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Het plan voor het sluiten van de acute verloskunde en de kindergeneeskunde van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en die afdelingen per 2025 over te hevelen naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, is van de baan.

Santiz, het overkoepelend bestuur van beide ziekenhuizen, wil dat een 'regiogroep' zich buigt over toekomstige medische zorg in de Achterhoek. Het bestuur wilde eerder in februari een keuze maken over de samenvoeging.

Alle opties open

Via een memo laat het bestuur aan het personeel weten dat 'zorgvuldigheid in de besluitvorming' voorop staat. 'We nemen meer tijd om met elkaar in gesprek te gaan', schrijft de Raad van Bestuur van Santiz. En de koers voor de toekomst is nog niet bepaald: 'Alle opties liggen open.'

Storm van kritiek

Aanvankelijk kondigde Santiz aan de twee afdelingen op termijn te willen sluiten en verplaatsen naar het nieuw te bouwen Slingeland in Doetinchem. Dat leverde een storm van kritiek op vanuit de lokale politiek en de bevolking, de Tweede Kamer, maar ook van minister Bruins (Medische Zorg), die deze maandag met Santiz om tafel zit.

De minister praat dinsdag met een Winterswijkse delegatie, bestaande uit onder anderen burgemeester Joris Bengevoord en de stichting Vrienden van het SKB en de organisator van de publieke informatiebijeenkomst die op woensdagavond (20.00 uur) plaatsvindt in 'De Mattelier' in Groenlo.

Draai

Santiz maakt een draai die de 'Vrienden van het SKB' voor ogen heeft, maar dan met als inzet twee gelijkwaardige ziekenhuizen in de Achterhoek, wat mogelijk een optie is voor de nieuw te vormen regionale adviesgroep. 'Samen bereiden zij een besluit voor over de meest duurzame medische specialistische zorg in de Achterhoek', zo staat in de interne memo.

Nieuwbouw voortgezet

Het bestuur van Santiz benadrukt dat het eerder voorgenomen besluit over het SKB niet gerelateerd was aan de financiering van de nieuwbouw van het Slingeland aan de A18 bij Doetinchem. 'De nieuwbouw wordt voortgezet, met flexibiliteit voor eventuele aanpassingen in de komende decennia.'

De regiogroep 'Duurzame medisch specialistische zorg Achterhoek' bestaat vanaf januari uit het Santiz-bestuur, vertegenwoordigers van het Medisch Specialistisch Collectief Achterhoek, huisartsen Oost- en West-Achterhoek, verloskundigen in de regio, Santiz Cliëntenraad, Zorgbelang Inclusief, Witte Kruis Ambulancediensten, Achterhoekse colleges van B en W en zorgverzekeraars Menzis en VGZ. 

     

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend