Logo De Belofte

ARNHEM - Het contract met Zorggroep Kans is na 'zorgwekkende signalen' ontbonden. In overleg wordt gezocht naar nieuwe plaatsen voor de cliënten. Er wordt nog gecontroleerd of de door Kans gedeclareerde zorg daadwerkelijk is geleverd. Dat laat het Arnhemse college weten na vragen van de SP.

De partij stelde vragen naar aanleiding van onderzoek van Omroep Gelderland. Daaruit bleek dat onder meer sprake is van uitgeleefde kamers, kakkerlakken en karige zorg.

Cliënten zouden worden verwaarloosd. Medewerkers spreken van een angstcultuur en onderbezetting. Soms staat er één medewerker op dertig cliënten. Oud-directeur Hetty Jägers keert zichzelf door de jaren heen wel bijna een miljoen euro winst uit, naast haar salaris.

Zie ook: Klagende cliënten, tonnen winst voor de zorgdirecteur

'Onduidelijk of dit geld terugkomt'

Arnhem besteedde de afgelopen drie jaar ruim 2 miljoen euro aan Zorggroep Kans. De gemeente is een onderzoek gestart om te controleren of deze zorg wel is geleverd. Als dat niet, of onvoldoende, blijkt te zijn, gaat Arnhem het geld terugvorderen.

Woensdagavond vindt op verzoek van de SP, Arnhem Centraal, Arnhemse Ouderenpartij, D66 en PVV een debat plaats in de raadszaal. Sarah Dobbe (SP): 'De vraag blijft: had stopzetting niet al veel eerder moeten gebeuren, na jarenlange klachten over slechte zorg?'

'De directeur heeft vele tonnen winst aan zichzelf uitgekeerd', vervolgt Dobbe. 'Dat is allemaal met zorggeld gebeurd, dat niet bedoeld was voor villa's en winsten. Het is onduidelijk of dit geld terugkomt. Daarom is het debat hard nodig.'

Geen nieuwe inspectie

Er waren eerder vraagtekens bij de kwaliteit van de zorg, daarom is er in 2016 een inspectie geweest. Omdat de rapportage persoonsgegevens bevatte is deze niet naar buiten gebracht, laat de gemeente weten. Onderzoeken worden nu wel geanonimiseerd en openbaar gemaakt.

In 2018 besloot Kans in overleg met de gemeente zich niet meer in te schrijven voor beschermd wonen. Om die reden bleef een nieuwe inspectie uit. Wel bleef Kans ondersteuning leveren onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en voor de Jeugdwet.

Volgens de gemeente voldeed Kans aan de eisen voor deze zorg. Het gaat sinds die tijd om maximaal tien cliënten die onder gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen. Voor hen wordt nu een nieuwe plek gezocht.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend