Logo De Belofte

ARNHEM - Het contract met Zorggroep Kans is na 'zorgwekkende signalen' ontbonden. In overleg wordt gezocht naar nieuwe plaatsen voor de cliënten. Er wordt nog gecontroleerd of de door Kans gedeclareerde zorg daadwerkelijk is geleverd. Dat laat het Arnhemse college weten na vragen van de SP.

De partij stelde vragen naar aanleiding van onderzoek van Omroep Gelderland. Daaruit bleek dat onder meer sprake is van uitgeleefde kamers, kakkerlakken en karige zorg.

Cliënten zouden worden verwaarloosd. Medewerkers spreken van een angstcultuur en onderbezetting. Soms staat er één medewerker op dertig cliënten. Oud-directeur Hetty Jägers keert zichzelf door de jaren heen wel bijna een miljoen euro winst uit, naast haar salaris.

Zie ook: Klagende cliënten, tonnen winst voor de zorgdirecteur

'Onduidelijk of dit geld terugkomt'

Arnhem besteedde de afgelopen drie jaar ruim 2 miljoen euro aan Zorggroep Kans. De gemeente is een onderzoek gestart om te controleren of deze zorg wel is geleverd. Als dat niet, of onvoldoende, blijkt te zijn, gaat Arnhem het geld terugvorderen.

Woensdagavond vindt op verzoek van de SP, Arnhem Centraal, Arnhemse Ouderenpartij, D66 en PVV een debat plaats in de raadszaal. Sarah Dobbe (SP): 'De vraag blijft: had stopzetting niet al veel eerder moeten gebeuren, na jarenlange klachten over slechte zorg?'

'De directeur heeft vele tonnen winst aan zichzelf uitgekeerd', vervolgt Dobbe. 'Dat is allemaal met zorggeld gebeurd, dat niet bedoeld was voor villa's en winsten. Het is onduidelijk of dit geld terugkomt. Daarom is het debat hard nodig.'

Geen nieuwe inspectie

Er waren eerder vraagtekens bij de kwaliteit van de zorg, daarom is er in 2016 een inspectie geweest. Omdat de rapportage persoonsgegevens bevatte is deze niet naar buiten gebracht, laat de gemeente weten. Onderzoeken worden nu wel geanonimiseerd en openbaar gemaakt.

In 2018 besloot Kans in overleg met de gemeente zich niet meer in te schrijven voor beschermd wonen. Om die reden bleef een nieuwe inspectie uit. Wel bleef Kans ondersteuning leveren onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en voor de Jeugdwet.

Volgens de gemeente voldeed Kans aan de eisen voor deze zorg. Het gaat sinds die tijd om maximaal tien cliënten die onder gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen. Voor hen wordt nu een nieuwe plek gezocht.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.
 • Arnhem wil asielzoekers blijven opvangen

  20 september 2020
  ARNHEM - Arnhem wil ook de komende jaren opvang blijven bieden aan ruim 300 asielzoekers die nu in de wijk Elden verblijven. Dat wordt duidelijk uit de reacties die de raadsfracties aan Omroep Gelderland geven. Of dat weer in het asielzoekerscentrum (azc) Elderhoeve gaat gebeuren, is nog niet helemaal zeker. Al heeft dat wel de voorkeur van een groot deel van de raad.
 • 'Creatieve boekhouding' om Arnhems theater te financieren

  19 september 2020
  ARNHEM - Om de financiering voor het opknappen van het Arnhemse Stadstheater rond te krijgen, moest wethouder Hans de Vroome een 'creatieve boekhouding' toepassen. Dat zei hij deze week op de lokale ledenvergadering van zijn eigen partij in datzelfde Stadstheater. Financiële trucs wil hij het niet noemen. "Aan dat woord heb ik een hekel."

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend