Logo De Belofte

ARNHEM - Het contract met Zorggroep Kans is na 'zorgwekkende signalen' ontbonden. In overleg wordt gezocht naar nieuwe plaatsen voor de cliënten. Er wordt nog gecontroleerd of de door Kans gedeclareerde zorg daadwerkelijk is geleverd. Dat laat het Arnhemse college weten na vragen van de SP.

De partij stelde vragen naar aanleiding van onderzoek van Omroep Gelderland. Daaruit bleek dat onder meer sprake is van uitgeleefde kamers, kakkerlakken en karige zorg.

Cliënten zouden worden verwaarloosd. Medewerkers spreken van een angstcultuur en onderbezetting. Soms staat er één medewerker op dertig cliënten. Oud-directeur Hetty Jägers keert zichzelf door de jaren heen wel bijna een miljoen euro winst uit, naast haar salaris.

Zie ook: Klagende cliënten, tonnen winst voor de zorgdirecteur

'Onduidelijk of dit geld terugkomt'

Arnhem besteedde de afgelopen drie jaar ruim 2 miljoen euro aan Zorggroep Kans. De gemeente is een onderzoek gestart om te controleren of deze zorg wel is geleverd. Als dat niet, of onvoldoende, blijkt te zijn, gaat Arnhem het geld terugvorderen.

Woensdagavond vindt op verzoek van de SP, Arnhem Centraal, Arnhemse Ouderenpartij, D66 en PVV een debat plaats in de raadszaal. Sarah Dobbe (SP): 'De vraag blijft: had stopzetting niet al veel eerder moeten gebeuren, na jarenlange klachten over slechte zorg?'

'De directeur heeft vele tonnen winst aan zichzelf uitgekeerd', vervolgt Dobbe. 'Dat is allemaal met zorggeld gebeurd, dat niet bedoeld was voor villa's en winsten. Het is onduidelijk of dit geld terugkomt. Daarom is het debat hard nodig.'

Geen nieuwe inspectie

Er waren eerder vraagtekens bij de kwaliteit van de zorg, daarom is er in 2016 een inspectie geweest. Omdat de rapportage persoonsgegevens bevatte is deze niet naar buiten gebracht, laat de gemeente weten. Onderzoeken worden nu wel geanonimiseerd en openbaar gemaakt.

In 2018 besloot Kans in overleg met de gemeente zich niet meer in te schrijven voor beschermd wonen. Om die reden bleef een nieuwe inspectie uit. Wel bleef Kans ondersteuning leveren onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en voor de Jeugdwet.

Volgens de gemeente voldeed Kans aan de eisen voor deze zorg. Het gaat sinds die tijd om maximaal tien cliënten die onder gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen. Voor hen wordt nu een nieuwe plek gezocht.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem heeft na discriminatieaffaire tijdelijke gemeentesecretaris

  08 juni 2021
  ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft een nieuwe gemeentesecretaris, nadat de vorige opstapte na de discriminatierel in het stadhuis.
 • Arnhem overstelpt met wapens bij inleveractie

  04 juni 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wapeninleveractie loopt bijna ten einde. De hele week konden inwoners straffeloos en anoniem hun wapens inleveren. Vrijdag stond de teller rond middaguur op 140 ingeleverde wapens. Burgemeester Ahmed Marcouch verwacht aan het einde van de dag uit te komen op zo'n 200 ingeleverde wapens.
 • Arnhemse moeders staan op tegen wapens bij kinderen

  03 juni 2021
  ARNHEM - Arnhemse moeders uit de wijk Presikhaaf slaan de handen ineen in de strijd tegen wapens. In de week waarin Arnhemmers straffeloos hun wapens in kunnen leveren, willen zij een signaal afgeven. Op spandoeken schreven zij donderdagmiddag al hun moederlijke adviezen en hartenwensen. Want juist moeders kunnen impact hebben, weten zij.
 • Eric bouwt vogelhuisjes in tuin, maar moet honderden euro's voor vergunning betalen

  02 juni 2021
  ARNHEM - Door het bouwen van een zwaluwtil en mussenhotel in de achtertuin van zijn woning in het Arnhemse Monnikenhuizen dacht Eric van Maanen iets goeds te doen voor de vogels. Maar dat kwam hem duur te staan. De onderkomens staan op palen en zijn te hoog, dus heeft hij een vergunning nodig. Kosten: 420 euro. En de gemeente is niet van plan voor hem een uitzondering te maken.
 • Ambtelijke top weg uit Arnhem na discriminatierel

  02 juni 2021
  ARNHEM - De volledige ambtelijke top is vertrokken uit Arnhem na de discriminatierel die veel stof deed opwaaien. De gemeente meldt dat gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel een andere baan heeft per 1 augustus. Eerder had de concerndirecteur al een functie elders gevonden.

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend