Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De Stichting Vrienden van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix heeft een brief aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg gestuurd om in te grijpen en de nieuwbouwplannen van het Slingeland Ziekenhuis af te blazen.

Dat doet de stichting in de week dat er allerlei overleggen met minister Bruins zijn. Maandag zit de minister met het bestuur van de overkoepelende organisatie Santiz om tafel, een dag later praat Bruins met een delegatie in Winterswijk. Woensdag is er dan weer een informatiebijeenkomst voor inwoners uit de Achterhoek.

Santiz wil acute verloskunde en de kinderafdeling vanuit Winterswijk overhevelen naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Dat moet in 2025 gebeuren als het nieuwe ziekenhuis klaar is. Aan dat ziekenhuis hangt een prijskaartje van 200 miljoen euro. 

'Te groot en te duur'

De stichting noemt dat een megalomaan project. 'Te groot, te duur en te ambitieus. Een prestigeproject van de besturen van Santiz', concludeert de stichting. 

De stichting staat het ziekenhuis in Winterswijk bij met donaties en wil dat het ziekenhuis volwaardig blijft en dat de juridische fusie tussen beide Achterhoekse ziekenhuizen wordt opgeschort. 'Het mag niet zo zijn dat de ambities van de Doetinchemse medische staf het ziekenhuis in Winterswijk fataal worden', zo schrijft Hendrik Jan Mensink, voorzitter van de Vrienden van het SKB, aan minister Bruins.

De stichting wil dat er twee gelijkwaardige ziekenhuizen in de Achterhoek blijven. Het Winterswijkse ziekenhuis kan daarnaast - volgens de stichting - samenwerken met  Medisch Spectrum Twente in Enschede en het  Slingeland met het Rijnstate in Arnhem. 

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend