Logo De Belofte

EDE - De rol van boeren bij de Edese energietransitie wordt beperkt. Er gaat een maximum gelden voor zonnepanelen op landbouwgrond. Dat heeft de gemeenteraad van Ede, op initiatief van het CDA, donderdagavond besloten.

Ede wil voor 2023 vijftig hectares aan zonnevelden in de gemeente hebben. Maximaal veertig hectares grond mag gebruikt worden om 'grote zonnevelden' op te bouwen, van twee hectares of groter. 

De rest moet op kleinere locaties komen, verspreid over de gemeente.

Boer beschermen

Het CDA wil op deze manier de boer in bescherming nemen en landbouwgronden sparen. De grote boeren weides zijn namelijk vaak voor de hand liggende locaties voor grote zonnevelden.

Als er geen maximum gesteld wordt, dreigt het landschap te veel te veranderen, is de gedachte. 'Dat willen we beperken', zegt CDA-fractievoorzitter Jan Pieter van der Schans. 'Vandaar dit amendement.'

Glad ijs

Maar het CDA begaf zich met dit plan op glad ijs. Want door zonnepanelen op landbouwgrond te beperken, wordt het lastiger om het afgesproken minimum van vijftig hectare zonnevelden te realiseren.

En dat zat vooral coalitiegenoten GroenLinks en ChristenUnie niet lekker. 'Onze fractie zit erg te worstelen met het amendement', zei Niek van den Brink van de ChristenUnie tijdens het debat.  

Restgronden

De vraag is of de duurzaamheidsambitie op deze manier wel echt gehaald wordt. Wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks) durft geen 100% zekerheid te geven, maar is wel positief. 

Uit gemeentelijk onderzoek blijkt dat maar weinig mogelijkheden zijn voor kleine zonnevelden. Er zijn maar weinig zogenoemde restgronden waar de gemeente makkelijk zonnepanelen kan laten plaatsen. Daarom gaat de gemeente ook grote zonnevelden, op bijvoorbeeld landbouwgrond, toestaan.

Door het plan van het CDA wordt de gemeente eigenlijk gedwongen de kleine 'moeilijk beschikbare gronden' toch zoveel mogelijk in te zetten voor duurzame energie. 'Dat je niet te snel en vooral niet te makkelijk grijpt naar landbouwgrond', dat is de boodschap van Van der Schans. 

Lees ook: 'Grote zonneparken enige optie in Ede'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend