Logo De Belofte

EDE - De rol van boeren bij de Edese energietransitie wordt beperkt. Er gaat een maximum gelden voor zonnepanelen op landbouwgrond. Dat heeft de gemeenteraad van Ede, op initiatief van het CDA, donderdagavond besloten.

Ede wil voor 2023 vijftig hectares aan zonnevelden in de gemeente hebben. Maximaal veertig hectares grond mag gebruikt worden om 'grote zonnevelden' op te bouwen, van twee hectares of groter. 

De rest moet op kleinere locaties komen, verspreid over de gemeente.

Boer beschermen

Het CDA wil op deze manier de boer in bescherming nemen en landbouwgronden sparen. De grote boeren weides zijn namelijk vaak voor de hand liggende locaties voor grote zonnevelden.

Als er geen maximum gesteld wordt, dreigt het landschap te veel te veranderen, is de gedachte. 'Dat willen we beperken', zegt CDA-fractievoorzitter Jan Pieter van der Schans. 'Vandaar dit amendement.'

Glad ijs

Maar het CDA begaf zich met dit plan op glad ijs. Want door zonnepanelen op landbouwgrond te beperken, wordt het lastiger om het afgesproken minimum van vijftig hectare zonnevelden te realiseren.

En dat zat vooral coalitiegenoten GroenLinks en ChristenUnie niet lekker. 'Onze fractie zit erg te worstelen met het amendement', zei Niek van den Brink van de ChristenUnie tijdens het debat.  

Restgronden

De vraag is of de duurzaamheidsambitie op deze manier wel echt gehaald wordt. Wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks) durft geen 100% zekerheid te geven, maar is wel positief. 

Uit gemeentelijk onderzoek blijkt dat maar weinig mogelijkheden zijn voor kleine zonnevelden. Er zijn maar weinig zogenoemde restgronden waar de gemeente makkelijk zonnepanelen kan laten plaatsen. Daarom gaat de gemeente ook grote zonnevelden, op bijvoorbeeld landbouwgrond, toestaan.

Door het plan van het CDA wordt de gemeente eigenlijk gedwongen de kleine 'moeilijk beschikbare gronden' toch zoveel mogelijk in te zetten voor duurzame energie. 'Dat je niet te snel en vooral niet te makkelijk grijpt naar landbouwgrond', dat is de boodschap van Van der Schans. 

Lees ook: 'Grote zonneparken enige optie in Ede'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

  02 september 2021
  EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
 • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

  12 juli 2021
  EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

  29 juni 2021
  EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
 • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

  29 juni 2021
  EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend