Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede stelt het verhuren van vakantiewoningen en caravans aan toeristen verplicht. De nieuwe regel moet permanente bewoning tegengaan. Maar het betekent ook dat eigenaren hun huisjes niet uitsluitend voor eigen vakanties mogen gebruiken.

Alleen voor parken waar vakantiehuisjes 'sinds jaar en dag' uitsluitend privé gebruikt worden, komt een uitzondering van de verhuurplicht.

'Voor dergelijke parken zal de plicht tot bedrijfsmatige verhuur niet altijd kunnen worden opgenomen en zal het gebruik ten behoeve van de recreatie op een andere manier in de bestemmingsplanregels worden opgenomen', staat in het gemeentelijke kader

Om welke vakantieparken het precies gaat, is niet bekendgemaakt. 

Vanaf 2020

De zogenoemde 'plicht tot bedrijfsmatige verhuur' gaat in de loop van 2020 op de eerste parken gelden, blijkt uit navraag van Omroep Gelderland

Vanaf dan worden de bestemmingsplannen voor vakantieparken namelijk stuk voor stuk aangepast en wordt de verhuurplicht daar waar mogelijk in opgenomen. De Edese gemeenteraad stemde er vorige week raadsbreed mee in. 

Verhuur voor permanente bewoning strafbaar

Ede wil nog meer maatregelen nemen. Terwijl de verhuur voor recreatief gebruik verplicht wordt, moet de verhuur voor permanente bewoning juist overal strafbaar worden, vindt het Edese gemeentebestuur.

Een deel van de verhuurders gaat nu nog vrijuit als hun vakantiewoning permanent bewoond wordt. Het gaat om woningen op parken met een oud bestemmingsplan (van voor 2008). Voorbeelden zijn recreatiepark Berkenrhode in Wekerom, Landgoed De Scheleberg en recreatiepark de Goudsberg in Lunteren. 

Dwangsom van 20.000 euro

Maar vanaf maart 2020 wordt 'het laten gebruiken' van een recreatiewoning voor permanente bewoning ook daar strafbaar, als de raad er mee instemt. Bij verhuur voor permanente bewoning, hangt verhuurders dan een dwangsom van 20.000 euro boven het hoofd.

Op 9 januari wordt er in het Edese raadhuis over het zogenoemde parapluplan recreatieparken gesproken. 

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.
 • 'Als KLM gered kan worden, dan de gemeenten in Nederland ook'

  18 juni 2020
  EDE - In gemeenteland is een strijd om geld gaande. Zwembaden, bibliotheken, musea en theaters dreigen dicht te moeten omdat lokale overheden ze straks niet meer kunnen betalen. Wethouder Leon Meijer van Ede vraagt in coronatijd steun uit de 'diepe zakken' van minister Wobke Hoekstra, zoals KLM die ook krijgt.
 • Helene Kröller-Müller krijgt een eigen museum

  17 juni 2020
  EDE - De gemeente Ede en het Kröller-Müller Museum werken plannen uit voor een expositie over het leven van Helene Kröller-Müller en haar invloed op de regio. In 2023 moeten de deuren van het museum voor het eerst open gaan.
 • Mark Obbink terug in de gemeenteraad van Ede

  11 juni 2020
  EDE - Mark Obbink is donderdagavond geïnstalleerd als raadslid van de gemeente Ede. Hij neemt de plaats in van Jan Pieter van der Schans, die sinds kort als wethouder in de gemeente aan de slag is gegaan.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Te gek voor woorden', grootste zonnepark buiten China zorgt voor veel weerstand

  02 juli 2020
  AFFERDEN - Het grootste drijvende zonnepark buiten China krijgt een plekje in het Land van Maas en Waal. De gemeente Druten tekende donderdag voor het bouwproject dat aangelegd wordt bij een natuurgebied in Deest. De lokale politiek is enthousiast, maar omwonenden spreken er grote schande van.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe bijna klaar voor gebruik

  02 juli 2020
  ELST - Na een grondige opknapbeurt opent het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe vanaf 13 juli haar deuren. Volgens de wethouder is het gebouw een stuk toegankelijker, groener en toekomstbestendiger dan het oude pand.
 • 'Gênant' Arnhems zorgdebat ontregeld door SP'er Elfrink

  02 juli 2020
  ARNHEM - In de Arnhemse gemeenteraad werd woensdag gesproken over maatregelen rondom de oplopende zorgkosten. Maar in de ogen van zijn collega's werd het debat dusdanig ontregeld door fractievoorzitter Gerrie Elfrink (SP), die zich niet aan de aanwijzingen van de voorzitter wenste te houden, dat er van een inhoudelijk gesprek nauwelijks sprake was.
 • Gemeenten trekken aan de bel: 'Er is geen vet meer op de botten'

  02 juli 2020
  ARNHEM - Gemeenten in heel het land luiden de noodklok. Het water stond hen al aan de lippen en daar is de coronacrisis nog bovenop gekomen. Donderdag vragen ze tijdens een landelijke actiedag aandacht voor hun benarde financiële situatie.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend