Logo De Belofte

EDE - De winkels in de gemeente Ede blijven ook komende kerst gewoon dicht. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten. Het voorstel van D66 en PvdA om de winkeltijden te verruimen, sneuvelde.

De twee partijen wilden winkeliers de mogelijkheid geven op kerstavond en eerste kerstdag open te zijn. Edese ondernemers moeten hun winkeldeuren normaal namelijk verplicht dichthouden. Dat is achterhaald, vinden de PvdA en D66.

Bestuursakkoord

Maar de roep om verandering vindt te weinig gehoor in de raadzaal. In het bestuursakkoord hadden ChristenUnie, CDA, GemeenteBelangen, VVD en GroenLinks al afgesproken de 'bestaande winkelopstelling' deze raadsperiode (tot 2022) niet te wijzigen.

Alle coalitiepartijen houden zich aan die afspraak, al zijn de VVD, GemeenteBelangen en GroenLinks in principe wel voor een verruiming van de winkeltijden.

Klein versus groot

De SGP, de grootste oppositiepartij in de raad, stemde vanwege de christelijke overtuiging tegen. Democratische Kiezers Ede zag een verruiming niet zitten omdat er onevenwichtigheid kan ontstaan: grote ketens kunnen open, kleine bedrijven hebben daar de mankracht niet voor. 

Uiteindelijk stemden alleen Burgerbelangen, Ede Nu, de fractie Wijnsouw, PvdA en D66 voor vrijwillige openstelling met kerst. Dat is te weinig. De winkels in de gemeente Ede blijven met Kerstmis dus dicht. 

Zie ook: D66 en PvdA: 'Winkels Ede mogen open met Kerst'

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Gemeente Ede belooft meer inclusie en grotere diversiteit

  28 augustus 2020
  EDE - Méér inclusie en grotere diversiteit op de werkvloer. De gemeente Ede heeft belooft daar het komende jaar steviger op in te zetten. De gemeente wil als werkgever een afspiegeling zijn van de samenleving en gelijke kansen bevorderen. Wethouder Hester Veltman (personeel & organisatie) ondertekende namens de organisatie het zogeheten Charter Diversiteit, een intentieverklaring om zich aan dit doel te committeren.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend