Logo De Belofte

GENDRINGEN - De gemeenteraad van Oude IJsselstreek moet donderdagavond een beslissing nemen over de door het college voorgestelde uittreding van Laborijn. De sociale dienst heeft de raadsleden echter bewust nog een brief gestuurd, want 'het raadsvoorstel geeft een beeld vanuit slechts één perspectief'.

Het dagelijks bestuur van Laborijn bestaat uit bestuurders van de gemeenten Aalten, Doetinchem, Montferland en (nog) Oude IJsselstreek.

Vorige week werd na een bestuursvergadering besloten om nog voor de beslissende gemeenteraad met een notitie voor de raadsleden in Oude IJsselstreek te komen. Het doel was om ze breder te informeren dan alleen door de eigen wethouders Bert Kuster en Ben Hiddinga.

'Ander perspectief'

'Door het grote aantal vertrouwelijke stukken beschikken wij niet over een volledig beeld van de informatie die met betrekking tot dit besluit beschikbaar is. Er is zeker ook een ander perspectief te schetsen vanuit Laborijn', zo staat in de brief, die is ondertekend door waarnemend directeur Jan-Henk Janssen en bestuursvoorzitter Jorik Huizinga van Laborijn.

Na een vernietigend rapport van bureau Berenschot over de bejegening van cliënten binnen Laborijn heeft Oude IJsselstreek besloten een streep te zetten onder de deelname aan de sociale dienst. Het college denkt de begeleiding van de kwetsbare groep mensen naar werk zelf beter te kunnen invullen dan Laborijn.

De sociale dienst zegt zich echter de kritiek te hebben aangetrokken en de werkwijze te hebben aangepast. Daarom wordt in de brief van Laborijn de stap van Oude IJsselstreek niet begrepen. 'Ook de bestuurder van Oude IJsselstreek heeft ingestemd met de aanpak die Laborijn nu hanteert.'

Helpende hand genegeerd

Er is vanuit Laborijn een helpende hand uitgestoken naar Oude IJsselstreek, maar die is genegeerd, zo valt in de brief te lezen. 

'In 2018 is door Laborijn een aanbod gedaan om met een gedeelte van de klanten een project te starten om hen naar werk te begeleiden. Deze zelfde werkwijze is in de gemeente Aalten inmiddels zeer succesvol gebleken. Uw college heeft echter besloten dit project niet in de gemeente Oude IJsselstreek uit te voeren.' 

8,9 miljoen euro

Oude IJsselstreek was van zins om deels uit Laborijn te stappen, met behoud van deelname aan de sociale werkvoorziening, net zoals Montferland dat doet. Het dagelijks bestuur gaat daar echter niet in mee, omdat die keuze nu niet speelt.

Het gaat om wel of niet meedoen met Laborijn, zegt het bestuur. Adviesbureau BDO heeft becijferd dat de uittreding Oude IJsselstreek tussen de 3,1 en 12,5 miljoen euro kan gaan kosten. De voorlopige berekening staat op 8,9 miljoen euro.

De gemeenteraad van Oude IJsselstreek moet dus beslissen over uittreding zonder dat een definitieve rekening al is opgemaakt. Het college van Oude IJsselstreek denkt dat het verlaten van Laborijn hooguit 3 miljoen euro gaat kosten.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

  07 april 2021
  DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.
 • Miljoenen voor ambachtscentrum Doetinchem

  10 maart 2021
  DOETINCHEM - Doetinchem wil zorgen dat er ruim vier miljoen euro beschikbaar komt voor de realisatie van een ‘circulair ambachtscentrum’ bij Buha. Het bundelen van een brengpunt, een sorteercentrum en een demontagebedrijf op moet zorgen dat tachtig procent van het restafval kan worden hergebruikt.
 • Vijfduizend bomen uitgedeeld in Doetinchem

  12 november 2020
  DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem heeft de afgelopen jaren bijna vijfduizend gratis bomen uitgedeeld. Sinds 2016 konden inwoners van kernen en wijken om beurten een keuze maken uit meer dan vijftien verschillende soorten.
 • Doetinchemse politiek omarmt groeiambitie naar 70.000 inwoners

  06 november 2020
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdagavond de begroting voor 2021 unaniem aangenomen. Volgens de verschillende partijen is samenwerking in deze coronacrisis belangrijk, waarbij politieke verschillen even naar de achtergrond verdwijnen.
 • 'Parel van de Achterhoek' in de steigers voor miljoenenrenovatie

  03 november 2020
  DOETINCHEM - De vervanging van de gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem is maandag van start gegaan. De kosten voor de herstelwerkzaamheden bedragen rond de 2,5 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend