Logo De Belofte

GENDRINGEN - De gemeenteraad van Oude IJsselstreek moet donderdagavond een beslissing nemen over de door het college voorgestelde uittreding van Laborijn. De sociale dienst heeft de raadsleden echter bewust nog een brief gestuurd, want 'het raadsvoorstel geeft een beeld vanuit slechts één perspectief'.

Het dagelijks bestuur van Laborijn bestaat uit bestuurders van de gemeenten Aalten, Doetinchem, Montferland en (nog) Oude IJsselstreek.

Vorige week werd na een bestuursvergadering besloten om nog voor de beslissende gemeenteraad met een notitie voor de raadsleden in Oude IJsselstreek te komen. Het doel was om ze breder te informeren dan alleen door de eigen wethouders Bert Kuster en Ben Hiddinga.

'Ander perspectief'

'Door het grote aantal vertrouwelijke stukken beschikken wij niet over een volledig beeld van de informatie die met betrekking tot dit besluit beschikbaar is. Er is zeker ook een ander perspectief te schetsen vanuit Laborijn', zo staat in de brief, die is ondertekend door waarnemend directeur Jan-Henk Janssen en bestuursvoorzitter Jorik Huizinga van Laborijn.

Na een vernietigend rapport van bureau Berenschot over de bejegening van cliënten binnen Laborijn heeft Oude IJsselstreek besloten een streep te zetten onder de deelname aan de sociale dienst. Het college denkt de begeleiding van de kwetsbare groep mensen naar werk zelf beter te kunnen invullen dan Laborijn.

De sociale dienst zegt zich echter de kritiek te hebben aangetrokken en de werkwijze te hebben aangepast. Daarom wordt in de brief van Laborijn de stap van Oude IJsselstreek niet begrepen. 'Ook de bestuurder van Oude IJsselstreek heeft ingestemd met de aanpak die Laborijn nu hanteert.'

Helpende hand genegeerd

Er is vanuit Laborijn een helpende hand uitgestoken naar Oude IJsselstreek, maar die is genegeerd, zo valt in de brief te lezen. 

'In 2018 is door Laborijn een aanbod gedaan om met een gedeelte van de klanten een project te starten om hen naar werk te begeleiden. Deze zelfde werkwijze is in de gemeente Aalten inmiddels zeer succesvol gebleken. Uw college heeft echter besloten dit project niet in de gemeente Oude IJsselstreek uit te voeren.' 

8,9 miljoen euro

Oude IJsselstreek was van zins om deels uit Laborijn te stappen, met behoud van deelname aan de sociale werkvoorziening, net zoals Montferland dat doet. Het dagelijks bestuur gaat daar echter niet in mee, omdat die keuze nu niet speelt.

Het gaat om wel of niet meedoen met Laborijn, zegt het bestuur. Adviesbureau BDO heeft becijferd dat de uittreding Oude IJsselstreek tussen de 3,1 en 12,5 miljoen euro kan gaan kosten. De voorlopige berekening staat op 8,9 miljoen euro.

De gemeenteraad van Oude IJsselstreek moet dus beslissen over uittreding zonder dat een definitieve rekening al is opgemaakt. Het college van Oude IJsselstreek denkt dat het verlaten van Laborijn hooguit 3 miljoen euro gaat kosten.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Doetinchem

  • Hoogbegaafde Rik ging aan de drank en drugs om 'dommer te worden'

    08 augustus 2021
    DOETINCHEM - Uit pure onmacht over de problemen waar hij door zijn hoogbegaafdheid tegen aanliep, ging de 39-jarige Rik van der Lande maar heel veel drank en drugs gebruiken in de hoop van zijn bovenmatige intelligentie af te komen. "Ik had gehoord dat je daar dommer van werd."
  • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

    15 juni 2021
    DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
  • Sluiter stopt als wethouder in Doetinchem

    27 mei 2021
    DOETINCHEM - Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.
  • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

    04 mei 2021
    DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
  • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

    07 april 2021
    DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend