Logo De Belofte

GENDRINGEN - De gemeenteraad van Oude IJsselstreek moet donderdagavond een beslissing nemen over de door het college voorgestelde uittreding van Laborijn. De sociale dienst heeft de raadsleden echter bewust nog een brief gestuurd, want 'het raadsvoorstel geeft een beeld vanuit slechts één perspectief'.

Het dagelijks bestuur van Laborijn bestaat uit bestuurders van de gemeenten Aalten, Doetinchem, Montferland en (nog) Oude IJsselstreek.

Vorige week werd na een bestuursvergadering besloten om nog voor de beslissende gemeenteraad met een notitie voor de raadsleden in Oude IJsselstreek te komen. Het doel was om ze breder te informeren dan alleen door de eigen wethouders Bert Kuster en Ben Hiddinga.

'Ander perspectief'

'Door het grote aantal vertrouwelijke stukken beschikken wij niet over een volledig beeld van de informatie die met betrekking tot dit besluit beschikbaar is. Er is zeker ook een ander perspectief te schetsen vanuit Laborijn', zo staat in de brief, die is ondertekend door waarnemend directeur Jan-Henk Janssen en bestuursvoorzitter Jorik Huizinga van Laborijn.

Na een vernietigend rapport van bureau Berenschot over de bejegening van cliënten binnen Laborijn heeft Oude IJsselstreek besloten een streep te zetten onder de deelname aan de sociale dienst. Het college denkt de begeleiding van de kwetsbare groep mensen naar werk zelf beter te kunnen invullen dan Laborijn.

De sociale dienst zegt zich echter de kritiek te hebben aangetrokken en de werkwijze te hebben aangepast. Daarom wordt in de brief van Laborijn de stap van Oude IJsselstreek niet begrepen. 'Ook de bestuurder van Oude IJsselstreek heeft ingestemd met de aanpak die Laborijn nu hanteert.'

Helpende hand genegeerd

Er is vanuit Laborijn een helpende hand uitgestoken naar Oude IJsselstreek, maar die is genegeerd, zo valt in de brief te lezen. 

'In 2018 is door Laborijn een aanbod gedaan om met een gedeelte van de klanten een project te starten om hen naar werk te begeleiden. Deze zelfde werkwijze is in de gemeente Aalten inmiddels zeer succesvol gebleken. Uw college heeft echter besloten dit project niet in de gemeente Oude IJsselstreek uit te voeren.' 

8,9 miljoen euro

Oude IJsselstreek was van zins om deels uit Laborijn te stappen, met behoud van deelname aan de sociale werkvoorziening, net zoals Montferland dat doet. Het dagelijks bestuur gaat daar echter niet in mee, omdat die keuze nu niet speelt.

Het gaat om wel of niet meedoen met Laborijn, zegt het bestuur. Adviesbureau BDO heeft becijferd dat de uittreding Oude IJsselstreek tussen de 3,1 en 12,5 miljoen euro kan gaan kosten. De voorlopige berekening staat op 8,9 miljoen euro.

De gemeenteraad van Oude IJsselstreek moet dus beslissen over uittreding zonder dat een definitieve rekening al is opgemaakt. Het college van Oude IJsselstreek denkt dat het verlaten van Laborijn hooguit 3 miljoen euro gaat kosten.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'bijna dubbel zo duur'

  28 mei 2020
  DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.
 • Doetinchem wil fietsveilige stad worden, maar lukt dat ook?

  22 mei 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.
 • Groot verschil van inzicht over vertrek Oude IJsselstreek uit Laborijn

  08 mei 2020
  DOETINCHEM - Er bestaan grote verschillen van inzicht over de uittreding van de gemeente Oude IJsselstreek uit de sociale dienst Laborijn. Aalten, Doetinchem en Montferland willen het op hoofdpunten snel eens worden over het uittredingsvoorstel, terwijl er voor Oude IJsselstreek nog teveel onduidelijkheden zijn.
 • Herstel gevel schouwburg Amphion start na bouwvak

  07 mei 2020
  DOETINCHEM - De herstelwerkzaamheden aan de gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem starten na de bouwvak. De werkzaamheden zullen een jaar in beslag nemen.
 • Miljoenenproject moet van binnenstad Doetinchem dagje uit maken

  23 april 2020
  DOETINCHEM - Een stadsboulevard en een park als verbinding tussen de Oude IJssel en het centrum van Doetinchem moet van een bezoek aan de binnenstad een dagje uit maken. 'We willen van een halve dag Doetinchem een hele dag Doetinchem maken. Daarom is het belangrijk het water aan de binnenstad te verbinden', zegt wethouder Ingrid Lambregts.

Overig verkiezingsnieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend