Logo De Belofte

NIJMEGEN - De geluidsmaatregelen tegen de verkeersoverlast voor Nijmegen-West en Neerbosch-Oost werken veel beter dan verwacht. Dat bleek woensdag bij de officiële opening ervan door wethouder Harriët Tiemens.

Als je ze ziet denk je niet dat ze iets uithalen, de zogenoemde diffractoren op de Energieweg en de Neerbosscheweg. Ze buigen het geluid en breken het, waardoor de hoeveelheid geluid die bewoners thuis ervaren behoorlijk afneemt. En dat zonder hoge geluidswallen.

Op eerstgenoemde weg gaat het om tegels met daarin gaten in een soort honingraatstructuur.

'Jaren voor gestreden'

De verwachting was dat ze het geluid in de achterliggende wijken zoals Hees met 1,5 tot 2,5 decibel (dB) zouden dempen. Maar nu blijkt dat ze zorgen voor 3 dB geluidsreductie. Dat betekent dat de hoeveelheid geluid die bewoners ervaren gehalveerd is.

Mieke Welschen die in Hees woont is dan ook erg tevreden.. 'Ik heb er jaren voor gestreden en er honderden uren in gestoken, maar het is het wel waard.'

Bekijk de reportage. De tekst gaat daaronder verder.

Bijna 8x minder geluid

Langs de Neerbosscheweg staan wat hogere constructies, maar niet hoger dan je middel. De verwachting daar was dat ze voor 6 dB demping zouden zorgen, oftewel vier keer zo weinig geluid bij de woningen erachter. Maar in de praktijk wordt 10,5 dB gerealiseerd: bijna acht keer minder dan voorheen.

Bert Barends, die pal achter de Neerbosscheweg woont, is zeer te spreken over de getroffen maatregelen. 'Wij merken echt dat het werkt en dat horen we ook van buurtbewoners.'

Ook Mieke Welschen is aangenaam verrast door het effect van de diffractoren. 'Toen het in de berm kwam te liggen dachten wij van: nou dat moet ik nog zien. Maar het is spectaculair wat je met iets laags kunt bereiken.'

'Mensen hoeven niet achter enorme wal'

Wethouder Harriët Tiemens mocht woensdag de laatste diffractor op zijn plek leggen. 'Mensen kunnen gewoon achter een mooi groen muurtje wonen en niet achter een enorme wal zoals aan de overkant van de Neerbosscheweg, dus dat is echt een hele mooie innovatie', stelt zij.

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • ‘Meerderheid raad Nijmegen gaat voor twee rijbanen en een busbaan bij herinrichting Graafseweg’

  20 mei 2020
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil dat bij de herinrichting van de Graafseweg tussen de Rozenstraat en de Wolfskuilseweg gekozen wordt voor een variant met één rijstrook in beide richtingen en een busbaan stadinwaarts. Dat laat PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman dinsdagavond weten.
 • SP Nijmegen wil metingen geluidsoverlast en uitstoot Prins Mauritssingel

  19 mei 2020
  NIJMEGEN - Ga eens meten hoe echt zit met de uitstoot van fijnstof en geluidsoverlast bij de Prins Mauritssingel. Die oproep doet de SP aan het college van Nijmegen. Sinds eind 2019 vragen aanwonenden al om maatregelen, maar tot nu toe krijgen ze steeds nul op het rekest.
 • Raad Nijmegen: laat roeivereniging niet dobberen

  14 mei 2020
  NIJMEGEN - Roeivereniging De Waal verdient beter. Dat vindt een grote meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad, die woensdagavond stemde over het bestemmingsplan voor watersportcentrum Bastion bij de Spiegelwaal. De Waal heeft een drijvend botenhuis gekocht, maar kreeg van wethouder Vergunst geen vergunning om die in de Spiegelwaal te leggen. De wethouder moet er nu van de raad alles aan doen om de roeivereniging alsnog tegemoet te komen.
 • Wethouder Nijmegen: 'Raad niet gepasseerd over brandgevaarlijke panden'

  13 mei 2020
  NIJMEGEN - Wethouder Noël Vergunst van Nijmegen vindt niet dat hij de gemeenteraad heeft gepasseerd. Dat zegt hij in antwoord op vragen van de PvdA en Stadspartij DNF. Die partijen vroegen al eerder tevergeefs om een lijst met mogelijk brandgevaarllijke panden. Een Nijmeegse burger kreeg de lijst vorige week wél na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Overig verkiezingsnieuws

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend