Logo De Belofte

DRUTEN - De lees- en schrijfvaardigheid van Drutenaren wordt steeds beter. Omdat er in de gemeente over het algemeen meer laaggeletterden wonen dan in de rest van het Rijk van Nijmegen, treft Druten elk jaar nieuwe maatregelen om de doelgroep extra kennis en kunde te bieden.

door Thomas Overdijk

‘We praten veel in Druten, maar dat doen we met een bescheiden woordenschat’, vertelt wethouder Sjef van Elk. Sinds juni is hij ambassadeur laaggeletterdheid in het Rijk van Nijmegen. Een aantal jaar geleden werd de gemeente Druten geconfronteerd met een regionaal onderzoek naar laaggeletterdheid. Daaruit bleek dat één op de acht inwoners tussen de 16 en 65 jaar (zo’n 1400 mensen) laaggeletterd is.

Daarmee scoort zij samen met Beuningen het laagst van alle gemeenten in de regio. Dat was reden voor Druten om meteen in actie te komen. ‘En dat begint al op de basisschool’, voegt Van Elk toe.

Het gaat steeds beter

Druten zet nu vooral in op het vinden van laaggeletterden om hen vervolgens door te verwijzen naar het cursusaanbod. ‘En daar kijk ik nu, vooral na deze nieuwe resultaten, met veel voldoening op terug’, stelt de wethouder. Want het gaat steeds beter met de lees- en schrijfvaardigheid van Drutenaren.

‘Het verminderen van het aantal laaggeletterden vraagt om een langetermijnaanpak. Dat maakt het lastig om een afname in cijfers uit te drukken’, reageert een gemeentewoordvoerder. ‘Het begint namelijk altijd met een cursus en het is niet zo dat na het afronden van zo’n cursus, een volwassene meteen ex-laaggeletterd is. Zelfs daarna moeten zij hun vaardigheden op peil houden door veel te oefenen.’

Nog geen sterspeler

Hoewel er grote stappen worden gezet om de laaggeletterdheid tegen te gaan, is Druten nog steeds geen sterspeler in vergelijking met andere gemeenten in de regio. ‘Nee, we horen voorlopig nog niet bij de besten. Het is dan ook zeker niet zo dat we nu op onze handjes gaan zitten’, geeft wethouder Van Elk aan.

Hij legt uit dat het college in ieder geval doorgaat met hetgeen waar ze de afgelopen tijd op heeft ingezet. Daarnaast liggen er ook een aantal nieuwe plannen klaar voor 2020. Zo gaat Druten met onderwijsinstellingen en de GGD aan de slag met een nieuw ‘onderwijskansenbeleid’. Daarmee hoopt ze taalachterstanden bij kinderen effectiever aan te pakken en te voorkomen.

Het laatste nieuws uit Druten

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoogste rechter: géén supermarkt op voormalige Intratuin-locatie Twello

  28 februari 2020
  TWELLO - Er komt definitief geen supermarkt in het voormalige pand van de Intratuin in Twello. Dat heeft de Raad van State bepaald. Die oordeelt dat het college terecht weigert een vergunning te verlenen voor de supermarkt.
 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • Hoe Lingewaard miljoenen verloor door geklungel met vervuilde grond

  28 februari 2020
  ANGEREN - Een lap aan vervuilde grond. Een ondernemer die er miljoenen euro’s voor kreeg. En een burgemeester die de deal persoonlijk afhandelde. Wat ging er mis in Lingewaard? Omroep Gelderland vroeg vertrouwelijke documenten op met een Wob-verzoek en maakte deze reconstructie.
 • Zutphen zoekt miljoenen voor 'verkabeling'

  27 februari 2020
  ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.
 • Nieuw schoolterrein Over Betuwe College is groener dan ooit

  27 februari 2020
  ELST - Samen met leerlingen, hun leraren en omwonenden stelde de gemeente een voorlopig ontwerp op van het gebied rondom het nieuwe Over Betuwe College. Met outdoor fitnessapparatuur, een amandelboomgaard en ruimte voor biologielessen in de buitenlucht is de middelbare school groener dan ooit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend