Logo De Belofte

DRUTEN - De lees- en schrijfvaardigheid van Drutenaren wordt steeds beter. Omdat er in de gemeente over het algemeen meer laaggeletterden wonen dan in de rest van het Rijk van Nijmegen, treft Druten elk jaar nieuwe maatregelen om de doelgroep extra kennis en kunde te bieden.

door Thomas Overdijk

‘We praten veel in Druten, maar dat doen we met een bescheiden woordenschat’, vertelt wethouder Sjef van Elk. Sinds juni is hij ambassadeur laaggeletterdheid in het Rijk van Nijmegen. Een aantal jaar geleden werd de gemeente Druten geconfronteerd met een regionaal onderzoek naar laaggeletterdheid. Daaruit bleek dat één op de acht inwoners tussen de 16 en 65 jaar (zo’n 1400 mensen) laaggeletterd is.

Daarmee scoort zij samen met Beuningen het laagst van alle gemeenten in de regio. Dat was reden voor Druten om meteen in actie te komen. ‘En dat begint al op de basisschool’, voegt Van Elk toe.

Het gaat steeds beter

Druten zet nu vooral in op het vinden van laaggeletterden om hen vervolgens door te verwijzen naar het cursusaanbod. ‘En daar kijk ik nu, vooral na deze nieuwe resultaten, met veel voldoening op terug’, stelt de wethouder. Want het gaat steeds beter met de lees- en schrijfvaardigheid van Drutenaren.

‘Het verminderen van het aantal laaggeletterden vraagt om een langetermijnaanpak. Dat maakt het lastig om een afname in cijfers uit te drukken’, reageert een gemeentewoordvoerder. ‘Het begint namelijk altijd met een cursus en het is niet zo dat na het afronden van zo’n cursus, een volwassene meteen ex-laaggeletterd is. Zelfs daarna moeten zij hun vaardigheden op peil houden door veel te oefenen.’

Nog geen sterspeler

Hoewel er grote stappen worden gezet om de laaggeletterdheid tegen te gaan, is Druten nog steeds geen sterspeler in vergelijking met andere gemeenten in de regio. ‘Nee, we horen voorlopig nog niet bij de besten. Het is dan ook zeker niet zo dat we nu op onze handjes gaan zitten’, geeft wethouder Van Elk aan.

Hij legt uit dat het college in ieder geval doorgaat met hetgeen waar ze de afgelopen tijd op heeft ingezet. Daarnaast liggen er ook een aantal nieuwe plannen klaar voor 2020. Zo gaat Druten met onderwijsinstellingen en de GGD aan de slag met een nieuw ‘onderwijskansenbeleid’. Daarmee hoopt ze taalachterstanden bij kinderen effectiever aan te pakken en te voorkomen.

Het laatste nieuws uit Druten

 • 'Lokale sportscholen moeten zo snel mogelijk weer beginnen'

  14 mei 2020
  DRUTEN - Steeds meer klanten zeggen hun abonnement op bij de sportschool in Druten, omdat er vanaf 1 september pas weer gefitnest mag worden. Partij Kernachtig Druten vraagt het gemeentebestuur nu zo snel mogelijk met een oplossing te komen, zodat de lokale ondernemers hun deuren niet hoeven te sluiten.
 • 'Wijchen en Druten moeten over drie jaar fuseren'

  04 mei 2020
  WIJCHEN - Wijchen en Druten moeten per 1 januari 2023 fuseren. Dat is het advies van onderzoeksbureau Tien. Een samenwerking is er al, maar als de twee nog sterker in de regio willen staan, is het beter als ze uiteindelijk één gemeente worden.
 • Vluchtelingenkinderen ook welkom in Druten: 'Nederland moet zich niet isoleren'

  23 april 2020
  DRUTEN - Druten wil alleenstaande vluchtelingenkinderen opvangen die momenteel in Griekse kampen verblijven. Met een motie die door de hele gemeenteraad wordt gesteund, willen partijen een signaal aan de landelijke overheid afgeven: ‘Als politicus moet je verantwoordelijkheid durven nemen.’
 • De toekomst is onzeker, dus valt dit kermiskoppel terug op de oliebollen

  10 april 2020
  DRUTEN - De geur van rozijnen en gefrituurd deeg, het geluid van knetterend vet - men associeert het misschien niet meteen met de coronacrisis, maar in Druten is het voor eventjes toch een beetje feest. Nicky en Corina Arjaans gooien tijdelijk de deuren van hun oliebollenkraam open, omdat er nu geen kermis in het land is waar ze kunnen staan.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend