Logo De Belofte

DRUTEN - De lees- en schrijfvaardigheid van Drutenaren wordt steeds beter. Omdat er in de gemeente over het algemeen meer laaggeletterden wonen dan in de rest van het Rijk van Nijmegen, treft Druten elk jaar nieuwe maatregelen om de doelgroep extra kennis en kunde te bieden.

door Thomas Overdijk

‘We praten veel in Druten, maar dat doen we met een bescheiden woordenschat’, vertelt wethouder Sjef van Elk. Sinds juni is hij ambassadeur laaggeletterdheid in het Rijk van Nijmegen. Een aantal jaar geleden werd de gemeente Druten geconfronteerd met een regionaal onderzoek naar laaggeletterdheid. Daaruit bleek dat één op de acht inwoners tussen de 16 en 65 jaar (zo’n 1400 mensen) laaggeletterd is.

Daarmee scoort zij samen met Beuningen het laagst van alle gemeenten in de regio. Dat was reden voor Druten om meteen in actie te komen. ‘En dat begint al op de basisschool’, voegt Van Elk toe.

Het gaat steeds beter

Druten zet nu vooral in op het vinden van laaggeletterden om hen vervolgens door te verwijzen naar het cursusaanbod. ‘En daar kijk ik nu, vooral na deze nieuwe resultaten, met veel voldoening op terug’, stelt de wethouder. Want het gaat steeds beter met de lees- en schrijfvaardigheid van Drutenaren.

‘Het verminderen van het aantal laaggeletterden vraagt om een langetermijnaanpak. Dat maakt het lastig om een afname in cijfers uit te drukken’, reageert een gemeentewoordvoerder. ‘Het begint namelijk altijd met een cursus en het is niet zo dat na het afronden van zo’n cursus, een volwassene meteen ex-laaggeletterd is. Zelfs daarna moeten zij hun vaardigheden op peil houden door veel te oefenen.’

Nog geen sterspeler

Hoewel er grote stappen worden gezet om de laaggeletterdheid tegen te gaan, is Druten nog steeds geen sterspeler in vergelijking met andere gemeenten in de regio. ‘Nee, we horen voorlopig nog niet bij de besten. Het is dan ook zeker niet zo dat we nu op onze handjes gaan zitten’, geeft wethouder Van Elk aan.

Hij legt uit dat het college in ieder geval doorgaat met hetgeen waar ze de afgelopen tijd op heeft ingezet. Daarnaast liggen er ook een aantal nieuwe plannen klaar voor 2020. Zo gaat Druten met onderwijsinstellingen en de GGD aan de slag met een nieuw ‘onderwijskansenbeleid’. Daarmee hoopt ze taalachterstanden bij kinderen effectiever aan te pakken en te voorkomen.

Het laatste nieuws uit Druten

 • Raadsleden in de clinch over fusie: ‘Dit is machtsmisbruik’

  22 september 2020
  DRUTEN - Alle kiesgerechtigden in Druten worden via een enquête om hun mening gevraagd over de fusie met Wijchen, zo besluit de gemeenteraad. Maar niet iedereen is het eens met de manier waarop die beslissing is genomen. “Dit is een voorstel van ons, dat nu wordt gekaapt door de grootste partij”, klaagt Welzijn Druten.
 • Iedereen mag meepraten over fusie Wijchen-Druten

  16 september 2020
  WIJCHEN - Wat vindt de Wijchenaar van een fusie met Druten? Dat blijkt binnenkort uit een enquête die verstuurd wordt naar alle kiesgerechtigden van de gemeente. Dat voorstel werd dinsdag unaniem gesteund door de Wijchense raad.
 • 'Inwoners mogen mening geven over fusie Wijchen-Druten'

  11 september 2020
  DRUTEN - Alle kiesgerechtigden in Wijchen en Druten krijgen straks waarschijnlijk de kans om mee te doen aan een opiniepeiling over een fusie tussen de twee gemeenten. Hoewel er in eerste instantie sprake was van een steekproef, zijn de meeste raadsleden inmiddels van mening dat iedereen gehoord moet worden.
 • Discussie over 'giga-gemeente van Limburg tot Zaltbommel' laait op

  27 augustus 2020
  BEUNINGEN - Nu de fusie tussen Druten en Wijchen steeds dichterbij komt laait ook de discussie in omliggende gemeenten weer op om niet als kleintje achter te blijven. De VVD in Beuningen roept het college van burgemeester en wethouders op om het gesprek aan te gaan en aan te haken bij de fuserende buren.
 • Wijchen en Druten lijken te fuseren, maar wat vindt de burger daarvan?

  08 juli 2020
  WIJCHEN - Lokale politici uit Wijchen en Druten kwamen dinsdagavond samen om te sparren over een mogelijke fusie. De belangrijkste vraag is nu volgens raadsleden niet zozeer of de twee gemeenten één worden, maar wat de burger van zo’n herindeling vindt.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Arnhemmers in de rij voor afvalreferendum', voldoende handtekeningen binnen

  28 september 2020
  ARNHEM - Om een Arnhems afvalreferendum mogelijk te maken had de SP maandagochtend 750 handtekeningen nodig. Dat is ruimschoots gelukt. Nadat vrijwilligers dit weekend in verschillende wijken de straat op gingen, waren er 1395 steunbetuigingen voor de volksraadpleging bij elkaar.
 • Hoe duurzaamheidsplannen Gelderland de komende jaren veranderen

  27 september 2020
  KLARENBEEK - Menig spandoek hangt er al. Maar ondanks de weerstand bij inwoners moeten er in de provincie honderden windmolens en duizenden hectares zonneparken komen. Om aan het Klimaatakkoord te voldoen, ontkomen gemeenten er niet aan om daar de komende tien jaar aan mee te werken.
 • Nog veel twijfels bij Noord-Veluwse politiek over klimaatstrategie

  27 september 2020
  DOORNSPIJK - Veel raadsleden op de Noord-Veluwe twijfelen over de duurzaamheidsplannen die de afgelopen tijd op hun bureau zijn beland. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs alle fracties op de Noord-Veluwe.
 • 'Peperduur, maar wel nodig': Druten hoest miljoenen op voor nieuw sportcomplex

  25 september 2020
  AFFERDEN - Er komt een duurzaam, multifunctioneel sportcomplex in Afferden dat zo’n 19 miljoen euro gaat kosten. Dat is een stuk duurder dan in eerste instantie was berekend. Maar vanwege de toekomstbestendigheid van het gebouw en een gunstige rentestand, is het een investering waar de Drutense raad wel mee in durft te stemmen.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend