Logo De Belofte

ARNHEM - Is houtige biomassa een goede oplossing in de omschakeling naar duurzame energie? En zo ja, hoe dan? De gemoederen rondom deze discussie lopen soms hoog op. Woensdagmorgen nodigde de provincie Gelderland experts uit ter voorbereiding op de 'strategische agenda biomassa' die men wil vaststellen.

En zoveel experts, zoveel meningen, bleek ook tijdens dit gesprek. Nu van houtige biomassa afstappen zou te vroeg zijn, betoogt Marc Londo, verbonden aan de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie en de Universiteit Utrecht.

'Schone alleskunners'

Volgens hem zijn er maar twee 'schone alleskunners' die overal toepasbaar zijn: waterstof en biomassa. 'Dan is het te vroeg om alles op één variant te zetten.' Bovendien zijn moderne biomassacentrales relatief schoon, meent Londo. Wel zijn strengere eisen voor kleinere bioketels in zijn ogen gewenst.

'Bij de verbranding van biomassa komt weliswaar meer CO2 vrij dan bij gascentrales, maar die maakt onderdeel uit van een cyclus', zegt Londo. Dat klopt wel, volgens Wim van der Putten van het Nederlands Instituut voor Ecologie. 'Maar je moet oppassen die cyclus niet te verstoren.' Ook dood hout in het bos heeft een functie, vertelt Van der Putten. 'Bijvoorbeeld door de groei van paddenstoelen.'

'A nation that destroys its soils destroys itself', zegt hij refererend naar oud-president Franklin D. Roosevelt. 'Biomassa wordt onttrokken aan ecosystemen en komt niet terug in de bodem. Overal waar we ingrijpen, grijpen we ook in op onze kwaliteit van leven.' Volgens Van der Putten zou je alleen materialen moeten verbranden die vrijkomen vanuit reststromen.

Biomassa uit buitenland

Maar wat als biomassa onvoldoende in de regio te vinden is, en uit het buitenland moet komen? 'Dat hoeft niet slecht te zijn', meent Londo. 'Als de winning maar duurzaam is. En pak de bijkomende vervuiling bij de bron aan, met strengere regelgeving voor internationale scheepvaart.'

Daar is Van der Putten het niet mee eens. 'Het op en neer slepen van pallets over de wereldbol is niet goed voor de energievoorziening. Anders had een lokale onderneming er gebruik van gemaakt, die niet de subsidie heeft om het hierheen te halen', zegt hij verwijzend naar de subsidies die de Nederlandse overheid voor de bouw van biomassacentrales verstrekt.

'Van egocentrisme naar ecocentrisme'

'We moeten van egocentrisme naar ecocentrisme', betoogt Leo Lamers, auteur van onder meer Het grote groene misverstand. De oplossing is volgens hem ons bescheidener opstellen als onderdeel van de natuur. 'En dat geldt ook voor de hele biomassadiscussie.'

Het is duidelijk dat de discussie met deze meeting niet is beslecht. Binnenkort zal een nieuwe sessie plaatsvinden. Dan zullen ook de actiegroepen die zich de afgelopen tijd geroerd hebben aan het woord komen. Zij stellen vraagtekens bij de objectiviteit en geloofwaardigheid van een deel van de organisatoren en experts van deze bijeenkomst die zij linken aan 'betaalde pro-biomassa lobbyorganisaties'.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Arnhemse milieuzone verder uitgebreid, ook oude bestelauto's niet meer welkom

  26 maart 2020
  ARNHEM - Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen verder uitbreiden. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto's en personenauto's ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn.
 • Arnhemse daklozen slapen niet op straat vanwege corona, verzekert de wethouder

  25 maart 2020
  ARNHEM - In Arnhem zijn voldoende bedden voor alle dak- en thuislozen. Ondanks de coronamaatregelen. Dat verzekert wethouder Martien Louwers tegenover Omroep Gelderland. 'Iedereen die opvang nodig heeft, krijgt die.'
 • Voorstel voor sanering gifbult onder Arnhems woonwagenkamp: 3,9 miljoen euro

  25 maart 2020
  ARNHEM - De gifgrond onder en naast de woonwagens aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd, en de staanplekken worden uitgebreid van elf naar maximaal zeventien. Dat voorstel bracht wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagmiddag naar buiten. De kosten bedragen 3,9 miljoen euro.
 • Arnhemse sportverenigingen betalen voorlopig geen huur

  25 maart 2020
  ARNHEM - Arnhemse sportverenigingen hoeven voorlopig geen huur te betalen. Dat laat wethouder Jan van Dellen weten na vragen van de SP. De maatregel geldt zolang de sportvoorzieningen niet beschikbaar zijn door de coronacrisis.

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend