Logo De Belofte

APELDOORN - Barry (19) is blij en opgelucht. Sinds een paar jaar woont hij in een dependance van de Hoenderloo Groep in Apeldoorn. Hij had zijn leven net een beetje op de rit, maar toen hoorde hij dat de instelling dichtgaat. Gelukkig voor Barry mag zijn woongroep tóch open blijven. Nu zoekt hij alleen nog een nieuwe plek voor zijn museum.

Een baantje als parttime kok bij de gemeente Apeldoorn, een stabiele plek om te wonen en een vriendin om de hoek: Barry had het voor het eerst in zijn leven een beetje voor elkaar. Maar met een kleine op komst (Barry wordt als alles goed gaat in februari vader) werd alles weer anders.

Tekst loopt door onder de video.

Verplaatsen en verplaatsen

'Kotsmisselijk' was Barry dan ook toen hij hoorde dat de Hoenderloo Groep in 2020 moet sluiten. Hij wil niet weg uit Apeldoorn, niet wéér verplaatst worden 'als een postpakketje', zoals de SP het eerder noemde. Die woorden gebruikt hij inmiddels zelf ook: 'Ik ben geen postpakketje!'

Als jonge jongen werd de in Den Haag geboren Barry al geconfronteerd met veel ellende. Hij moest uit huis en zwierf van pleeggezin naar instelling. Zijn rust vond hij in het verzamelen van spulletjes uit de Tweede Wereldoorlog. In de tuin van de villa waar hij met andere jongeren onder begeleiding woont, is een bescheiden museumpje verrezen, waar al zijn relikwieën staan uitgestald.

Tegen de vlakte

Dit War Museum 055 zou tegen de vlakte gaan, als Barry moest verkassen. Tot hij woensdag het nieuws kreeg dat De Opstap open mag blijven. Een enorme opluchting voor hem.

Tekst loopt door onder de video.

Toch is Barry er niet gerust op. Over een tijd zal hij, gezien zijn leeftijd, De Opstap moeten verlaten. De angst om het museum te verliezen hakte erin, en dus zegt Barry nu samen met de gemeente te kijken of er niet ergens anders een plekje kan komen voor zijn War Museum 055.

Zijn baby kan hij straks in ieder geval verwelkomen in de stad waar hij zich helemaal thuis is gaan voelen, samen met zijn Apeldoornse vriendin.

Zie ook: Apeldoornse woongroep blijft open, ondanks sluiting Hoenderloo Groep

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Na jaren praten eindelijk knoop doorgehakt over parkeerproblemen rond Apenheul

  13 maart 2020
  APELDOORN - Al jaren gaat het erover in de Apeldoornse politiek: de parkeerproblemen in Apeldoorn-West Apenheul. Dat deel van de stad heeft veel voorzieningen als Paleis het Loo, Berg en Bos en de Julianatoren. Die brengen op drukke dagen een hoop auto's en dus overlast mee. De oplossing volgens de raad na jaren praten: het college moet aansturen op minder auto's.
 • 'Behoud Hoenderloo Groep', medewerkers willen actie van burgemeester Heerts

  05 maart 2020
  APELDOORN - Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden.
 • Apeldoornse politiek wil dat zorggroep Pluryn onder toezicht komt

  02 maart 2020
  APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.
 • Kom maar op met je wapens: politie zint op grote inleveractie

  13 februari 2020
  APELDOORN - Er komt een wapeninzamelactie in Apeldoorn. Maar de gemeente gaat dit niet zelf doen. Burgemeester Ton Heerts zegt in overleg te zijn met Zwolle, de politie en het Openbaar Ministerie, om straks gezamenlijk zo'n actie op te zetten.
 • Wapens vrijwillig inleveren, gaat dat grof geweld oplossen?

  13 februari 2020
  APELDOORN - Een steekincident bij een Chinees restaurant, een schietpartij op een parkeerplaats: Apeldoorn wordt de laatste tijd opgeschrikt door hevige incidenten. Een wapeninleveractie is nu het juiste om te doen, zegt de lokale ChristenUnie. Of is dat een doekje voor het bloeden?

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend