Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Zo'n vierhonderd inwoners van Scherpenzeel zagen maandagavond toe hoe een intens verdeelde gemeenteraad een beslissing nam over een punt dat regelmatig terugkeert op de politieke agenda: de zelfstandigheid van de gemeente. Voordat de vergadering goed en wel begonnen was, viel het college. Pro Scherpenzeel en CU trokken hun wethouder terug. Aan het eind van de vergadering, was er een besluit om zelfstandig door te gaan én een nieuw college.

Grootste partij GBS (Gemeentebelangen Scherpenzeel) gaat door met de SGP. Twee raadsleden van die partij worden in het nieuwe college parttime (50 procent) wethouder. Gerard van Deelen en Izaak van Ekeren zullen samen met Henny van Dijk (GBS) Scherpenzeel besturen.

Dat er twee nieuwe wethouders klaarstonden, verbaasde de voormalige coalitiepartners van GBS enorm. Alhoewel er begin vorige week een breuk was ontstaan in het college, trokken CU en PRO Scherpenzeel hun wethouders pas aan het begin van de raadsvergadering terug. 

Integriteitstoets nieuwe wethouders

Het liefst had de nieuwe coalitie de nieuwe wethouders maandagavond benoemd en beëdigd, maar dan zou er geen tijd zijn voor de door de minister en commissaris van de Koning (CvdK) sterk aanbevolen integriteitstoets. Bij die laatste gaan de fractievoorzitters komende donderdag op bezoek, om te praten over de toekomst van de gemeente.

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Honderden inwoners kwamen naar de raadzaal. Foto: Omroep Gelderland

Burgemeester Harry de Vries heeft commissaris John Berends met klem geadviseerd om die toets wel uit te voeren én heeft beloofd om zich maximaal in te spannen om de resultaten woensdagmiddag binnen te hebben. Dat is sneller dan de normale procedure, maar het is nog de vraag of dat gaat lukken.

'Ik ben burgemeester van Scherpenzeel en niet van Amsterdam, ik kan geen ijzer met handen breken', benadrukt De Vries. Als alles volgens plan verloopt, worden de twee nieuwe wethouders woensdag op een ingelaste vergadering geïnstalleerd, precies op tijd voor het bezoek aan het provinciehuis.

Gesprek op provinciehuis

Burgemeester De Vries is waarnemend burgemeester, maar het nieuwe college wil graag een 'echte' burgemeester. Dat verzoek bespreken ze donderdagochtend met Berends.

Het is de vraag of de commissaris hun wens gaat inwilligen, omdat hij in een brief heeft geschreven dat Scherpenzeel wat de provincie betreft heringedeeld wordt. Vanwege de financiën, maar ook omdat de gemeente 'onvoldoende bestuurskracht heeft'. 

Volgens Willem Schuur van Pro Scherpenzeel heeft de hele discussie tijdens de raadsvergadering over de integriteitscheck van de nieuwe wethouders 'nul procent teken van bestuurskracht getoond'.

Barneveld vs Scherpenzeel

Bij de provincie staat de herindeling van Scherpenzeel dan hoogstwaarschijnlijk nog op de agenda, in de gemeente zelf is die er voor nu vanaf. De twee grootste partijen in de raad GBS en SGP kozen met een meerderheid van acht raadsleden voor behoud van zelfstandigheid, zelfs als de lasten voor de inwoner omhoog moeten.

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

De andere vijf raadsleden vinden samengaan met Barneveld een duurzamere optie. Zelfstandig blijven zorgt voor een lastenverhoging bij burgers, want er zijn meer ambtenaren nodig. Samengaan met Barneveld betekent het definitieve einde van de gemeente Scherpenzeel.

Henk Brons van GBS: 'Ja, het kost extra geld, maar je krijgt er heel veel voor terug: onze zelfstandigheid.' De SGP vindt de voordelen van een fusie met Barneveld niet heel duidelijk. Fractievoorzitter Maarten Zwankhuizen: 'Dan kiezen we voor de minst definitieve optie, dat is die van zelfstandig blijven.'

'Onomkeerbare keuze'

De andere fracties vinden de gevolgen van zelfstandig blijven ook 'een onomkeerbare keuze'. CDA: 'De lasten moeten omhoog, de bibliotheek gaat deels dicht, dat is ook onomkeerbaar.' Van 'team Barneveld' is de ChristenUnie het stelligst. Die wil dat Scherpenzeel nu 'vanuit kracht' voor Barneveld kiest.

De fractie vindt dat deze discussie vaak genoeg is gevoerd en dat nu een definitieve keuze voor Barneveld moet worden gemaakt. 'Hoeveel duidelijkheid hebben we nodig? Of zijn wij als raad die automobilist die denkt dat iedereen om hem heen aan het spookrijden is? Wij mogen de waarschuwingsborden niet over het hoofd zien.'

Volgens de ChristenUnie bewijst Barneveld met het voorzieningenniveau van Voorthuizen en Kootwijkerbroek goed met haar dorpen om te gaan. En ook PRO Scherpenzeel vindt samengaan met Scherpenzeel de beste optie als we een 'groen en samenhangend dorp willen blijven.

Henk Brons van GBS hoort alle argumenten aan en is niet als de SGP te overtuigen: 'Barneveld is mooi, maar het is geen Scherpenzeel.'

Zie ook: College Scherpenzeel valt om mogelijke fusie met Barneveld

 

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
 • Scherpenzeel vraagt om 'onbevooroordeelde, frisse blik' van Statenleden

  07 april 2020
  SCHERPENZEEL - Burgemeester en wethouders van Scherpenzeel hebben de Statenleden van de provincie Gelderland een brief geschreven. Scherpenzeel wil zelfstandig blijven en vraagt Statenleden of ze langs willen komen voor een werkbezoek. Daarnaast vraagt ze Statenleden om een 'onbevooroordeelde, frisse blik'.
 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • 700 handtekeningen voor behoud bieb Scherpenzeel

  30 januari 2020
  SCHERPENZEEL - 700 van de ruim 9000 inwoners van Scherpenzeel hebben hun handtekening gezet onder de petitie die ervoor moet zorgen dat de bieb in de gemeente blijft. Het nieuwe college heeft plannen om uit kostenoverweging de bibliotheek om te vormen tot een 'steunpunt'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  ARNHEM - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend