Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Zo'n vierhonderd inwoners van Scherpenzeel zagen maandagavond toe hoe een intens verdeelde gemeenteraad een beslissing nam over een punt dat regelmatig terugkeert op de politieke agenda: de zelfstandigheid van de gemeente. Voordat de vergadering goed en wel begonnen was, viel het college. Pro Scherpenzeel en CU trokken hun wethouder terug. Aan het eind van de vergadering, was er een besluit om zelfstandig door te gaan én een nieuw college.

Grootste partij GBS (Gemeentebelangen Scherpenzeel) gaat door met de SGP. Twee raadsleden van die partij worden in het nieuwe college parttime (50 procent) wethouder. Gerard van Deelen en Izaak van Ekeren zullen samen met Henny van Dijk (GBS) Scherpenzeel besturen.

Dat er twee nieuwe wethouders klaarstonden, verbaasde de voormalige coalitiepartners van GBS enorm. Alhoewel er begin vorige week een breuk was ontstaan in het college, trokken CU en PRO Scherpenzeel hun wethouders pas aan het begin van de raadsvergadering terug. 

Integriteitstoets nieuwe wethouders

Het liefst had de nieuwe coalitie de nieuwe wethouders maandagavond benoemd en beëdigd, maar dan zou er geen tijd zijn voor de door de minister en commissaris van de Koning (CvdK) sterk aanbevolen integriteitstoets. Bij die laatste gaan de fractievoorzitters komende donderdag op bezoek, om te praten over de toekomst van de gemeente.

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Honderden inwoners kwamen naar de raadzaal. Foto: Omroep Gelderland

Burgemeester Harry de Vries heeft commissaris John Berends met klem geadviseerd om die toets wel uit te voeren én heeft beloofd om zich maximaal in te spannen om de resultaten woensdagmiddag binnen te hebben. Dat is sneller dan de normale procedure, maar het is nog de vraag of dat gaat lukken.

'Ik ben burgemeester van Scherpenzeel en niet van Amsterdam, ik kan geen ijzer met handen breken', benadrukt De Vries. Als alles volgens plan verloopt, worden de twee nieuwe wethouders woensdag op een ingelaste vergadering geïnstalleerd, precies op tijd voor het bezoek aan het provinciehuis.

Gesprek op provinciehuis

Burgemeester De Vries is waarnemend burgemeester, maar het nieuwe college wil graag een 'echte' burgemeester. Dat verzoek bespreken ze donderdagochtend met Berends.

Het is de vraag of de commissaris hun wens gaat inwilligen, omdat hij in een brief heeft geschreven dat Scherpenzeel wat de provincie betreft heringedeeld wordt. Vanwege de financiën, maar ook omdat de gemeente 'onvoldoende bestuurskracht heeft'. 

Volgens Willem Schuur van Pro Scherpenzeel heeft de hele discussie tijdens de raadsvergadering over de integriteitscheck van de nieuwe wethouders 'nul procent teken van bestuurskracht getoond'.

Barneveld vs Scherpenzeel

Bij de provincie staat de herindeling van Scherpenzeel dan hoogstwaarschijnlijk nog op de agenda, in de gemeente zelf is die er voor nu vanaf. De twee grootste partijen in de raad GBS en SGP kozen met een meerderheid van acht raadsleden voor behoud van zelfstandigheid, zelfs als de lasten voor de inwoner omhoog moeten.

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

De andere vijf raadsleden vinden samengaan met Barneveld een duurzamere optie. Zelfstandig blijven zorgt voor een lastenverhoging bij burgers, want er zijn meer ambtenaren nodig. Samengaan met Barneveld betekent het definitieve einde van de gemeente Scherpenzeel.

Henk Brons van GBS: 'Ja, het kost extra geld, maar je krijgt er heel veel voor terug: onze zelfstandigheid.' De SGP vindt de voordelen van een fusie met Barneveld niet heel duidelijk. Fractievoorzitter Maarten Zwankhuizen: 'Dan kiezen we voor de minst definitieve optie, dat is die van zelfstandig blijven.'

'Onomkeerbare keuze'

De andere fracties vinden de gevolgen van zelfstandig blijven ook 'een onomkeerbare keuze'. CDA: 'De lasten moeten omhoog, de bibliotheek gaat deels dicht, dat is ook onomkeerbaar.' Van 'team Barneveld' is de ChristenUnie het stelligst. Die wil dat Scherpenzeel nu 'vanuit kracht' voor Barneveld kiest.

De fractie vindt dat deze discussie vaak genoeg is gevoerd en dat nu een definitieve keuze voor Barneveld moet worden gemaakt. 'Hoeveel duidelijkheid hebben we nodig? Of zijn wij als raad die automobilist die denkt dat iedereen om hem heen aan het spookrijden is? Wij mogen de waarschuwingsborden niet over het hoofd zien.'

Volgens de ChristenUnie bewijst Barneveld met het voorzieningenniveau van Voorthuizen en Kootwijkerbroek goed met haar dorpen om te gaan. En ook PRO Scherpenzeel vindt samengaan met Scherpenzeel de beste optie als we een 'groen en samenhangend dorp willen blijven.

Henk Brons van GBS hoort alle argumenten aan en is niet als de SGP te overtuigen: 'Barneveld is mooi, maar het is geen Scherpenzeel.'

Zie ook: College Scherpenzeel valt om mogelijke fusie met Barneveld

 

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

  • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

    09 oktober 2020
    SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
  • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

    02 oktober 2020
    SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
  • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

    01 oktober 2020
    SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
  • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

    18 september 2020
    SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
  • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

    16 juli 2020
    SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend