Logo De Belofte

WAGENINGEN - Dennis Gudden (D66), tot maandag wethouder van de gemeente Wageningen, geeft drie maanden van zijn wachtgeld aan de gemeente. Dat bevestigt hij tegenover Omroep Gelderland.

Gudden verlaat de politiek vanwege een geplande werkreis van zijn vrouw naar Nieuw-Zeeland. Het wachtgeld dat hij tijdens die drie maanden durende reis zou krijgen, geeft hij terug aan Wageningen.

Om hoeveel geld het in totaal gaat, is niet bekendgemaakt. Maar op basis van openbare gegevens, is de schatting ongeveer 15.000 euro.

Zie ook: Wageningse wethouder Financiën vertrekt om verre reis 

De rest 

Overigens ziet Gudden niet volledig af van een wachtgeldregeling. Dat betekent dat hij voor en na zijn reis nog wél degelijk geld ontvangt, totdat hij een nieuwe - net zo goed betaalde - baan heeft. 

De inmiddels oud-wethouder kondigde zijn vertrek begin oktober aan. Hij kan volgens de Wethoudersvereniging maximaal drie jaar en twee maanden wachtgeld ontvangen. 

Dijkhoff-affaire?

Volgens de wethouder heeft zijn besluit om tijdelijk geen wachtgeld te willen, niks te maken met de commotie rondom Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff (VVD). 'Ik had mijn besluit ver voor de ophef daarover al gemaakt', zegt hij. 

Dijkhoff kreeg 37.000 euro per jaar omdat hij als Kamerlid minder verdient dan een staatssecretaris of minister, zijn vorige banen. De politicus heeft dat wachtgeld inmiddels stopgezet. 

Zie ook: Dijkhoff: betalingen wachtgeld kunnen wel worden stopgezet

Afscheid

Dennis Gudden is officieel geen wethouder meer van Wageningen. Hij nam maandagavond zoals aangekondigd officieel afscheid van de gemeente.

Zijn beoogde opvolger Maud Hulshoff werd geïnstalleerd als nieuwe wethouder en neemt vanaf dinsdag zijn taken over. 

Zie ook: Maud Hulshof is de nieuwe wethouder voor Wageningen

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend