Logo De Belofte

WAGENINGEN - Het huidige plan voor een groot bedrijventerrein bij de Universiteit Wageningen is van de politieke tafel. Er is op dit moment te weinig draagvlak voor. Wageningen University & Research (WUR) en de gemeente moeten opnieuw met omwonenden in gesprek en snel tot een breder gedragen plan komen. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten.

'We willen heel graag dat er een goede ontwikkeling komt voor kennisintensieve bedrijven, maar we vinden het ook belangrijk dat direct omwonenden en andere betrokken organisaties in de buurt er een goed gevoel bij hebben', legt indiener van de motie Laura Kaper (D66) uit. 'Dat gevoel hadden we met zijn allen niet.'

De discussie gaat over de plannen voor de Born-Oost, een bedrijventerrein waarvan de WUR initiatiefnemer is. Omwonenden kwamen in verzet omdat het bedrijvendeel zonder overleg veel groter dreigde te worden dan in 2009 was afgesproken: 80.000 in plaats van zo'n 50.000 vierkante meter. Daardoor wordt het te druk en te vol, menen ze. 

Lees ook: 'Heel misplaatst', Wageningers tegen komst megabedrijventerrein

Nieuwe gesprekken 

En de politiek is dat met ze eens. In een motie roept de gemeenteraad haar bestuurders nu op goed te gaan praten met de WUR, omwonenden en andere belanghebbenden. Vervolgens moeten ze met een nieuw en bij voorkeur breed gedragen plan terugkomen. Vertrekpunt is het kleinere plan dat in 2009 door de raad werd goedgekeurd.

De motie van D66 werd door acht van de negen politieke partijen gesteund. Alleen Connect Wageningen heeft geen behoefte om het proces opnieuw te doen. De partij heeft er geen vertrouwen in dat het een nieuw praatproces tot nieuwe inzichten leidt. 

Vertraging tot half jaar

Het praten moet dus eigenlijk helemaal opnieuw worden gedaan. Dat leidt tot een vertraging van enkele maanden tot een half jaar.

Die vertraging zit de Wageningen Universiteit niet lekker. 'We zijn nu in onderhandeling met heel veel partijen, die partijen willen weten of ze hier kunnen komen anders gaan ze mogelijk ergens anders heen', zegt universiteitswoordvoerder Simon Vink. 

Hij heeft bij voorkeur dat de gemeenteraad uiterlijk in april een beslissing maakt over de uitgangspunten. Maar of dat mogelijk is, is nog maar de vraag. 'Hopelijk kunnen we vijf jaar in één vergadering doorlopen', zegt Vink. Hij denkt overigens wel dat die mogelijkheid er is. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Wageningen is tegen biomassacentrales

  01 juli 2020
  WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen wil geen biomassacentrales en roept de samenwerkingskoepel Regio Foodvalley op eventuele plannen daarvoor te schrappen.
 • Volksbuurt komt in opstand: 'Slopen = bezopen'

  30 juni 2020
  WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.
 • Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

  18 juni 2020
  WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend