Logo De Belofte

WAGENINGEN - Het huidige plan voor een groot bedrijventerrein bij de Universiteit Wageningen is van de politieke tafel. Er is op dit moment te weinig draagvlak voor. Wageningen University & Research (WUR) en de gemeente moeten opnieuw met omwonenden in gesprek en snel tot een breder gedragen plan komen. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten.

'We willen heel graag dat er een goede ontwikkeling komt voor kennisintensieve bedrijven, maar we vinden het ook belangrijk dat direct omwonenden en andere betrokken organisaties in de buurt er een goed gevoel bij hebben', legt indiener van de motie Laura Kaper (D66) uit. 'Dat gevoel hadden we met zijn allen niet.'

De discussie gaat over de plannen voor de Born-Oost, een bedrijventerrein waarvan de WUR initiatiefnemer is. Omwonenden kwamen in verzet omdat het bedrijvendeel zonder overleg veel groter dreigde te worden dan in 2009 was afgesproken: 80.000 in plaats van zo'n 50.000 vierkante meter. Daardoor wordt het te druk en te vol, menen ze. 

Lees ook: 'Heel misplaatst', Wageningers tegen komst megabedrijventerrein

Nieuwe gesprekken 

En de politiek is dat met ze eens. In een motie roept de gemeenteraad haar bestuurders nu op goed te gaan praten met de WUR, omwonenden en andere belanghebbenden. Vervolgens moeten ze met een nieuw en bij voorkeur breed gedragen plan terugkomen. Vertrekpunt is het kleinere plan dat in 2009 door de raad werd goedgekeurd.

De motie van D66 werd door acht van de negen politieke partijen gesteund. Alleen Connect Wageningen heeft geen behoefte om het proces opnieuw te doen. De partij heeft er geen vertrouwen in dat het een nieuw praatproces tot nieuwe inzichten leidt. 

Vertraging tot half jaar

Het praten moet dus eigenlijk helemaal opnieuw worden gedaan. Dat leidt tot een vertraging van enkele maanden tot een half jaar.

Die vertraging zit de Wageningen Universiteit niet lekker. 'We zijn nu in onderhandeling met heel veel partijen, die partijen willen weten of ze hier kunnen komen anders gaan ze mogelijk ergens anders heen', zegt universiteitswoordvoerder Simon Vink. 

Hij heeft bij voorkeur dat de gemeenteraad uiterlijk in april een beslissing maakt over de uitgangspunten. Maar of dat mogelijk is, is nog maar de vraag. 'Hopelijk kunnen we vijf jaar in één vergadering doorlopen', zegt Vink. Hij denkt overigens wel dat die mogelijkheid er is. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend