Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wat moet er gebeuren met het buitengebied van Wageningen? Waar kunnen windmolens komen en waar krijgt voedselproductie bijvoorbeeld ruim baan? De gemeente nodigt Wageningers uit er over mee te praten. Daar gaven 160 mensen woensdagavond gehoor aan.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het stadhuis was bezaaid met landkaarten, flip-over-borden en gekleurde stiften. Rondom workshoptafels verzamelden zich geïnteresseerde burgers, die na een korte uitleg hun gedachten konden laten gaan over tal van onderwerpen.

'Wageningen kent volgens mij zo'n beetje de grootste dichtheid van groene kennis ter wereld', zegt zegt wethouder Lara de Brito (GroenLinks). 'Wij willen heel graag gebruik maken van die kennis en daar zijn we vandaag met bijna 25 workshops mee bezig.'

Energieneutraal 2030 

Het ging tijdens de zogenoemde gebiedsconferentie bijvoorbeeld over duurzame landbouw, tiny houses, verkeersstromen en natuur en biodiversiteit. Maar ook energieopwekking kwam voorbij. En dat is, ook in Wageningen, een gevoelig onderwerp.

De gemeente wil in 2030 klimaatneutraal zijn, dat hebben de coalitiepartijen afgesproken. Maar om dat te bereiken, zijn windmolens en zonnepanelen noodzakelijk. Waar zouden die kunnen staan? Daarover verschillen de meningen.

Zonneparken of windmolens?

Ad Mast woont aan de rand van het buitengebied en is absoluut tegen windmolens. 'Als je het doet, doe het dan in zee, waar men er geen last van heeft', zegt hij. Hij zet veel liever in op zonnecellen. 'Daar gaat de technologie zo snel. Ze worden transparant, ze kunnen op poten gezet worden zodat je de natuur eronder ook nog kunt houden.'

De tekst gaat verder onder de foto:

Afbeelding
Meedenken en meepraten tijdens de gebiedsconferentie in Wageningen. Foto: Omroep Gelderland

Wouter Schimmel is boer in het buitengebied van Wageningen en ziet daar juist veel meer kansen voor windmolens. 'Ik denk dat daar veel meer krediet voor is dan voor zonneparken. Windmolens kunnen prima gecombineerd worden met landbouw en grond waar zonneparken op komen te liggen, is weg voor landbouw.'

Toekomstvisie bouwen

De gemeente gaat de input van Wageningers gebruiken bij het opstellen van een toekomstvisie voor het buitengebied. Daarin wordt opgetekend hoe het er bij de Wageningse berg, het binnenveld, de Eng en de uiterwaarden, ongeveer uit mag zien.

Op basis van die gebiedsvisie zullen toekomstige ontwikkelingen getoetst worden. De visie moet in april 2020 klaar zijn.

Wageningers kunnen ook de komende tijd nog hun meningen en ideeën delen. Vanaf woensdag 18 december kunnen ze online meepraten over het buitengebied. En in februari en maart volgen er nog twee inspreekavonden. 

Lees ook: 

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend