Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wat moet er gebeuren met het buitengebied van Wageningen? Waar kunnen windmolens komen en waar krijgt voedselproductie bijvoorbeeld ruim baan? De gemeente nodigt Wageningers uit er over mee te praten. Daar gaven 160 mensen woensdagavond gehoor aan.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het stadhuis was bezaaid met landkaarten, flip-over-borden en gekleurde stiften. Rondom workshoptafels verzamelden zich geïnteresseerde burgers, die na een korte uitleg hun gedachten konden laten gaan over tal van onderwerpen.

'Wageningen kent volgens mij zo'n beetje de grootste dichtheid van groene kennis ter wereld', zegt zegt wethouder Lara de Brito (GroenLinks). 'Wij willen heel graag gebruik maken van die kennis en daar zijn we vandaag met bijna 25 workshops mee bezig.'

Energieneutraal 2030 

Het ging tijdens de zogenoemde gebiedsconferentie bijvoorbeeld over duurzame landbouw, tiny houses, verkeersstromen en natuur en biodiversiteit. Maar ook energieopwekking kwam voorbij. En dat is, ook in Wageningen, een gevoelig onderwerp.

De gemeente wil in 2030 klimaatneutraal zijn, dat hebben de coalitiepartijen afgesproken. Maar om dat te bereiken, zijn windmolens en zonnepanelen noodzakelijk. Waar zouden die kunnen staan? Daarover verschillen de meningen.

Zonneparken of windmolens?

Ad Mast woont aan de rand van het buitengebied en is absoluut tegen windmolens. 'Als je het doet, doe het dan in zee, waar men er geen last van heeft', zegt hij. Hij zet veel liever in op zonnecellen. 'Daar gaat de technologie zo snel. Ze worden transparant, ze kunnen op poten gezet worden zodat je de natuur eronder ook nog kunt houden.'

De tekst gaat verder onder de foto:

Afbeelding
Meedenken en meepraten tijdens de gebiedsconferentie in Wageningen. Foto: Omroep Gelderland

Wouter Schimmel is boer in het buitengebied van Wageningen en ziet daar juist veel meer kansen voor windmolens. 'Ik denk dat daar veel meer krediet voor is dan voor zonneparken. Windmolens kunnen prima gecombineerd worden met landbouw en grond waar zonneparken op komen te liggen, is weg voor landbouw.'

Toekomstvisie bouwen

De gemeente gaat de input van Wageningers gebruiken bij het opstellen van een toekomstvisie voor het buitengebied. Daarin wordt opgetekend hoe het er bij de Wageningse berg, het binnenveld, de Eng en de uiterwaarden, ongeveer uit mag zien.

Op basis van die gebiedsvisie zullen toekomstige ontwikkelingen getoetst worden. De visie moet in april 2020 klaar zijn.

Wageningers kunnen ook de komende tijd nog hun meningen en ideeën delen. Vanaf woensdag 18 december kunnen ze online meepraten over het buitengebied. En in februari en maart volgen er nog twee inspreekavonden. 

Lees ook: 

Het laatste nieuws uit Wageningen

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend