Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wat moet er gebeuren met het buitengebied van Wageningen? Waar kunnen windmolens komen en waar krijgt voedselproductie bijvoorbeeld ruim baan? De gemeente nodigt Wageningers uit er over mee te praten. Daar gaven 160 mensen woensdagavond gehoor aan.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het stadhuis was bezaaid met landkaarten, flip-over-borden en gekleurde stiften. Rondom workshoptafels verzamelden zich geïnteresseerde burgers, die na een korte uitleg hun gedachten konden laten gaan over tal van onderwerpen.

'Wageningen kent volgens mij zo'n beetje de grootste dichtheid van groene kennis ter wereld', zegt zegt wethouder Lara de Brito (GroenLinks). 'Wij willen heel graag gebruik maken van die kennis en daar zijn we vandaag met bijna 25 workshops mee bezig.'

Energieneutraal 2030 

Het ging tijdens de zogenoemde gebiedsconferentie bijvoorbeeld over duurzame landbouw, tiny houses, verkeersstromen en natuur en biodiversiteit. Maar ook energieopwekking kwam voorbij. En dat is, ook in Wageningen, een gevoelig onderwerp.

De gemeente wil in 2030 klimaatneutraal zijn, dat hebben de coalitiepartijen afgesproken. Maar om dat te bereiken, zijn windmolens en zonnepanelen noodzakelijk. Waar zouden die kunnen staan? Daarover verschillen de meningen.

Zonneparken of windmolens?

Ad Mast woont aan de rand van het buitengebied en is absoluut tegen windmolens. 'Als je het doet, doe het dan in zee, waar men er geen last van heeft', zegt hij. Hij zet veel liever in op zonnecellen. 'Daar gaat de technologie zo snel. Ze worden transparant, ze kunnen op poten gezet worden zodat je de natuur eronder ook nog kunt houden.'

De tekst gaat verder onder de foto:

Afbeelding
Meedenken en meepraten tijdens de gebiedsconferentie in Wageningen. Foto: Omroep Gelderland

Wouter Schimmel is boer in het buitengebied van Wageningen en ziet daar juist veel meer kansen voor windmolens. 'Ik denk dat daar veel meer krediet voor is dan voor zonneparken. Windmolens kunnen prima gecombineerd worden met landbouw en grond waar zonneparken op komen te liggen, is weg voor landbouw.'

Toekomstvisie bouwen

De gemeente gaat de input van Wageningers gebruiken bij het opstellen van een toekomstvisie voor het buitengebied. Daarin wordt opgetekend hoe het er bij de Wageningse berg, het binnenveld, de Eng en de uiterwaarden, ongeveer uit mag zien.

Op basis van die gebiedsvisie zullen toekomstige ontwikkelingen getoetst worden. De visie moet in april 2020 klaar zijn.

Wageningers kunnen ook de komende tijd nog hun meningen en ideeën delen. Vanaf woensdag 18 december kunnen ze online meepraten over het buitengebied. En in februari en maart volgen er nog twee inspreekavonden. 

Lees ook: 

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Boeren bezorgd om energieplannen: 'Koeien kunnen niet over zonnepanelen lopen'

  26 mei 2020
  WAGENINGEN - Boeren maken zich zorgen over de plannen die Wageningen heeft voor het buitengebied. Zij zijn bang dat landbouwgrond moet wijken voor energieparken. 'Je kunt koeien niet over zonnepanelen laten wandelen', zegt melkveehouder Wouter Schimmel.
 • Gratis parkeren in binnenstad Wageningen stopt

  26 mei 2020
  WAGENINGEN - Gratis parkeren in de binnenstad van Wageningen is binnenkort afgelopen. Vanaf 2 juni moet er weer betaald worden. Drie politieke partijen wilden de eerste twee uren nog gratis houden, maar daar is geen politieke meerderheid voor.
 • Wageningen wil geen campusroute, maar verbetering bestaande wegen

  20 mei 2020
  WAGENINGEN - De gemeentebestuurders van Wageningen willen geen nieuwe rondweg om het fileleed rond de universiteitscampus te verminderen. Ze pleiten in plaats daarvan voor het verbeteren van bestaande wegen.
 • Bewoners voelen zich opnieuw niet serieus genomen door gemeente

  19 mei 2020
  WAGENINGEN - Het overleg tussen de gemeente, de Wageningen Universiteit en omwonenden over een nieuw bedrijvenpark naast de universiteitscampus verloopt volgens omwonenden slecht. 'Wij voelen ons niet serieus genomen', vertelt Evert-Jan Tromp aan Omroep Gelderland.
 • 'Wageningen niet klimaatneutraal in 2030'

  18 mei 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat de eigen klimaatdoelstelling voor 2030 niet halen. Het huidige beleid schiet tekort om dan klimaatneutraal te kunnen zijn. Dat stelt de Wageningse Rekenkamer na onderzoek.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend