Logo De Belofte

TIEL - In Tiel voelt het voor kinderen niet veilig om naar school te fietsen. Dat blijkt uit een enquête van de Fietsersbond. Op een schaal van 1 tot 5 scoort Tiel een 2,8 op veiligheid.

Een woordvoerder van de Fietsersbond zegt dat een score van 3,5 of lager als onveilig wordt gezien. Landelijk gezien voelt het in een op de vijf gemeenten (19,4 procent) voor kinderen niet veilig om naar school te fietsen.  

Tiel zit met de score in het rijtje van Amsterdam, Oostzaan en Hilversum. Er waren minimaal 50 reacties per gemeente nodig om het resultaat mee te laten tellen. 

In een reactie zegt de gemeente Tiel zich op basis van ongevallencijfers niet in het beeld van een onveilige stad voor fietsers te herkennen. Ook uit een recente analyse van de ongevallen in de Provincie Gelderland blijkt dat in Tiel niet meer ongevallen met fietsers gebeuren dan in vergelijkbare steden.

Zoektocht naar verbeteringen

Afgelopen jaar heeft de gemeente aan de Tielse inwoners gevraagd om mee te denken over mogelijkheden om Tiel Fietsvriendelijk te maken. Daarbij is onder andere genoemd dat de verkeersveiligheid rondom scholen in het algemeen als een probleem wordt ervaren.

Naar aanleiding van de reacties heeft de Raad het meerjarenprogramma Tiel Fietsvriendelijk vastgesteld. Daarin is één van de acties om in de komende jaren, samen met de scholen, de problemen nader in beeld te brengen en te gaan zoeken naar oplossingen. Ook wil de gemeente door middel van voorlichting en acties aandacht van fietsers vragen om zich veilig gedragen in het verkeer. Het aanbod van de Fietsersbond om samen op te trekken nemen we graag aan.

Fietsstad 2020

Uit de enquête van de Fietsersbond komt verder naar voren dat Scherpenzeel en de gemeentes Oost Gelre en Bronckhorst juist goed scoren. De Fietsersbond gaat later nog een score maken op basis van meer objectieve criteria. De veiligheid wordt dan onder meer afgemeten aan het aantal doorgaande fietsstroken waarbij zo min mogelijk hoeft te worden overgestoken. De stroken moeten bovendien breed genoeg zijn om ouder en kind naast elkaar te kunnen laten fietsen.

De uitslag van dit onderzoek komt eind februari naar buiten. Dan wordt ook de uitslag van de verkiezing Fietsstad 2020 bekendgemaakt.

 

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel wil doorzetten met woningen voor mensen met psychische problemen

  09 maart 2020
  TIEL - De gemeente moet er alles aan doen om het woonproject voor mensen met psychische problemen aan de Schaarsdijkweg in Tiel tot stand te brengen. Die oproep doet wethouder Marcel Melissen. Volgens hem is dit het moment om door te zetten met het wijkje 'Anders Wonen' op deze locatie.
 • Renovatie Waalkade vertraagd en wordt duurder

  09 maart 2020
  TIEL - Het gaat 'niet echt lekker' met de vernieuwing van de Waalkade in Tiel. Dat meldt wethouder Marcel Melissen. Het project loopt vertraging op door technische tegenslag en hoogwater. Mogelijk komt zelfs het evenement Tiel Maritiem in de knel.
 • Tiel krijgt ook glasvezel in bebouwde kom

  04 maart 2020
  TIEL - Er komt glasvezel in de bebouwde kom van Tiel. De gemeente heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de Netwerk Exploitatiemaatschappij B.V. (NEM). Het gaat om zo'n 17.300 glasvezelaansluitingen.
 • Stadsmakelaar Tiel stopt ermee

  20 februari 2020
  TIEL - Stadsmakelaar Jorine de Soet stopt per 1 maart met haar werk om leegstand in de binnenstad van Tiel tegen te gaan. Zij is dan een jaar actief geweest. Waarom zij niet doorgaat en wat de ervaringen van het afgelopen jaar zijn, blijft vooralsnog onduidelijk.
 • Speciaal onderwijs Kentalis van start in De Regenboog in Tiel

  13 februari 2020
  TIEL - In basisschool De Regenboog in Tiel begint komend schooljaar speciaal onderwijs voor kinderen die een taalontwikkelingsstoornis hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn. Het gaat om een nevenvestiging van het speciaal onderwijs van de Nijmeegse organisatie Kentalis.

Overig verkiezingsnieuws

 • Daklozen worden opgevangen op een cruiseschip

  02 april 2020
  ARNHEM - Arnhemse daklozen kunnen vanaf donderdag ook terecht op cruiseschip 'Serenade I'. Door de corona-maatregelen was er minder plek in de reguliere opvang.
 • 'Ik ga ervan uit dat de Nijmeegse Vierdaagse doorgaat', zegt burgemeester Bruls

  01 april 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse Vierdaagse gaat vooralsnog door. Dat zei burgemeester Bruls woensdagavond tegen gemeenteraadsleden die zo snel mogelijk duidelijkheid willen hebben over het evenement, dat van groot economisch belang is voor ondernemers in Nijmegen.
 • Wethouders Beuningen ondanks protest geïnstalleerd

  01 april 2020
  BEUNINGEN - Ondanks protesten vooraf is dinsdagavond tijdens een raadsvergadering het nieuwe college van de gemeente Beuningen geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Verschillende raadsleden noemden de samenkomst onverantwoord vanwege het risico op coronabesmetting.
 • Overbetuwe stelt betalingen aan gemeente uit tot en met de zomer

  01 april 2020
  ELST - Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties hoeven tot en met de zomer hun portemonnee niet te trekken voor betalingen aan de gemeente Overbetuwe. Daarnaast worden subsidies voor sociale, maatschappelijke en culturele verenigingen nog wel uitgedeeld.
 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend