Logo De Belofte

APELDOORN - Met een ruimhartig applaus namen de Apeldoornse raadsleden, wethouders en ambtelijk personeel van de gemeente donderdag afscheid van interim-burgemeester Petra van Wingerden-Boers. Ze heeft zich in korte tijd geliefd gemaakt.

Lichtelijk geëmotioneerd laat Van Wingerden de ovatie over zich heenkomen, tijdens een speciale raadbijeenkomst.

'Typisch Apeldoorn'

Het liefst had zij het klein gehouden, maar daar wilden haar collega's niets van weten. Dus kwam er een 'compromis', zoals Van Wingerden het noemde. 'Typisch Apeldoorn', volgens haar.

Ze voelde zich snel thuis in de gemeente waar zij in februari aan de slag ging. Zij nam het burgemeesterschap over van John Berends, die commissaris van de Koning in Gelderland werd. 

'Jongensclub'

Van Wingerden sprak lovende woorden over de gemeente en haar 'jongensclub'; de vijf mannelijke wethouders waar zij mee samenwerkte. Haar collega's waren op hun beurt lovend over hun waarnemer. 

Verslaggever Bastiaan van Blokland sprak met Van Wingerden:

'Apeldoorn heeft Petra van Wingerden in haar hart gesloten', klonk het in de raadszaal. En dat is omgekeerd ook zo, bevestigde Van Wingerden.

Hoogte- en dieptepunten

In de afgelopen tien maanden kende Apeldoorn een paar unicums, zoals het lachgasverbod, een vuurwerkverbod en natuurlijk de intocht van Sinterklaas - voor Van Wingerden het absolute hoogtepunt.

Tekst loopt door onder de foto.

Afbeelding
Van Wingerden spreekt voor het laatst de raad toe. Foto: Omroep Gelderland

De vertrekkend burgemeester, die door ziekte eerder dit jaar korte tijd afwezig was, laat een raad achter die scherpe tegenstellingen kent. Scherper wellicht, dan in de laatste jaren het geval was.

Tegenstellingen die vooral zichtbaar werden bij de soms venijnige debatten over de begroting voor de komende jaren, om oplopende tekorten weg te werken.

Vanaf volgende week zal Ton Heerts de gemeenteraad voorzitten. Hij wordt woensdag geïnstalleerd door zijn voorganger: commissaris van de Koning John Berends.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend