Logo De Belofte

ARNHEM - Een gezellig avondje stappen, en dan vol in je kruis worden getast. Of die man of vrouw die maar tegen je aan blijft dansen of seksuele toespelingen maakt. Wat doe je? Als het aan GroenLinks ligt, vraag je straks ook in Arnhem aan de bar naar 'Angela'.

De campagne 'Ask for Angela' komt uit het Verenigd Koninkrijk en doet langzaam zijn intrede in Nederland. Het idee is eenvoudig: je hebt last van seksueel overschrijdend gedrag en vraagt aan de bar naar Angela. Het personeel weet genoeg en helpt je op een gepaste manier. Dat kan door de overlastgever aan te spreken of eruit te zetten, of jou discreet door de achterdeur te laten vertrekken.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

'Dat moeten we niet tolereren'

Het Arnhemse GroenLinks-raadslid Muriël Simonis wil dat het stadsbestuur met de horeca regelt dat dit ook in het Arnhemse uitgaansleven de standaard wordt. 'Let wel, 50 procent van de vrouwen en 10 procent van de mannen komt hier geregeld mee in aanraking. Dat moeten we als samenleving niet tolereren', betoogt Simonis.

Maar een uitsmijter of barman inseinen kan nu toch ook al? 'Dat klopt, maar door hier specifiek aandacht aan te besteden is de drempel om hulp te vragen lager', legt Simonis uit. 'Daarnaast creëert het bewustzijn, waardoor er minder tolerant naar gekeken en op gereageerd wordt.'

Schaamte

Ook is er volgens haar soms schaamte bij de persoon die hulp vraagt. 'Hiermee draag je als uitgaansgelegenheid duidelijk uit achter degene te staan die eventueel hulp nodig heeft.' Als gedrag sociaal niet geaccepteerd wordt, komt het bovendien minder vaak voor, stelt Simonis.

Collega-raadslid Susan van Ommen (D66) kwam in Amsterdam de tekst 'vraag naar Alexander' tegen. 'Dus een variant kan ook. Maar Ask for Angela is al wat breder bekend, ook in het buitenland.' Wat haar betreft hangen er straks door alle Arnhemse uitgaansgelegenheden stickers en poster met 'Angela werkt hier'.

De horeca zelf lijkt wel warm te lopen voor de campagne. De Ondernemersvereniging Korenmarkt vindt het 'een goed initiatief'. Kroegbaas Liesbeth de Zoete merkt dat seksuele intimidatie vaker voorkomt in de Arnhemse horeca. 'Al hoop ik wel dat mensen het nu ook al tegen ons durven te zeggen.' Ook de regiomanager van Koninklijke Horeca Nederland is enthousiast over het initiatief: 'Wij gaan graag hierover in gesprek met onze leden', aldus Richard Dijkgat. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend