Logo De Belofte

ARNHEM - Een gezellig avondje stappen, en dan vol in je kruis worden getast. Of die man of vrouw die maar tegen je aan blijft dansen of seksuele toespelingen maakt. Wat doe je? Als het aan GroenLinks ligt, vraag je straks ook in Arnhem aan de bar naar 'Angela'.

De campagne 'Ask for Angela' komt uit het Verenigd Koninkrijk en doet langzaam zijn intrede in Nederland. Het idee is eenvoudig: je hebt last van seksueel overschrijdend gedrag en vraagt aan de bar naar Angela. Het personeel weet genoeg en helpt je op een gepaste manier. Dat kan door de overlastgever aan te spreken of eruit te zetten, of jou discreet door de achterdeur te laten vertrekken.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

'Dat moeten we niet tolereren'

Het Arnhemse GroenLinks-raadslid Muriël Simonis wil dat het stadsbestuur met de horeca regelt dat dit ook in het Arnhemse uitgaansleven de standaard wordt. 'Let wel, 50 procent van de vrouwen en 10 procent van de mannen komt hier geregeld mee in aanraking. Dat moeten we als samenleving niet tolereren', betoogt Simonis.

Maar een uitsmijter of barman inseinen kan nu toch ook al? 'Dat klopt, maar door hier specifiek aandacht aan te besteden is de drempel om hulp te vragen lager', legt Simonis uit. 'Daarnaast creëert het bewustzijn, waardoor er minder tolerant naar gekeken en op gereageerd wordt.'

Schaamte

Ook is er volgens haar soms schaamte bij de persoon die hulp vraagt. 'Hiermee draag je als uitgaansgelegenheid duidelijk uit achter degene te staan die eventueel hulp nodig heeft.' Als gedrag sociaal niet geaccepteerd wordt, komt het bovendien minder vaak voor, stelt Simonis.

Collega-raadslid Susan van Ommen (D66) kwam in Amsterdam de tekst 'vraag naar Alexander' tegen. 'Dus een variant kan ook. Maar Ask for Angela is al wat breder bekend, ook in het buitenland.' Wat haar betreft hangen er straks door alle Arnhemse uitgaansgelegenheden stickers en poster met 'Angela werkt hier'.

De horeca zelf lijkt wel warm te lopen voor de campagne. De Ondernemersvereniging Korenmarkt vindt het 'een goed initiatief'. Kroegbaas Liesbeth de Zoete merkt dat seksuele intimidatie vaker voorkomt in de Arnhemse horeca. 'Al hoop ik wel dat mensen het nu ook al tegen ons durven te zeggen.' Ook de regiomanager van Koninklijke Horeca Nederland is enthousiast over het initiatief: 'Wij gaan graag hierover in gesprek met onze leden', aldus Richard Dijkgat. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Wethouder Arnhem na misstanden: 'Inkoop zorg voldeed niet'

  16 januari 2020
  ARNHEM - Zorgonderneming Flexzorg kon in Arnhem nog jaren zorg leveren nadat fraudesignalen bij de gemeente bekend waren. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Volgens wethouder Roeland van der Zee heeft de gemeente de zorg wel onder controle.
 • Arnhemse wijk Malburgen vreest voor meer sociale huur

  16 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wijk Malburgen vreest voor de gevolgen en 'aanverwante problematiek' als er nog meer sociale huur wordt gerealiseerd. 'Er is al zoveel sociale huur in onze wijk', zegt Frans van den Berg namens de wijkbeheergroep Malburgen Oost Zuid woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad.
 • GroenLinks wil afvalregeling voor kleine, ideële organisaties

  15 januari 2020
  ARNHEM - Voor kleine, ideële organisaties moet een regeling komen als er in Arnhem straks betaald moet worden voor de hoeveelheid restafval. Dat vindt GroenLinks. De partij vraagt de wethouder om met een oplossing te komen.
 • Arnhemse daklozen wachten soms vier maanden op begeleiding

  15 januari 2020
  ARNHEM - Mensen die in Arnhem dakloos raken moeten soms 125 dagen wachten voor ze begeleiding krijgen. Gemiddeld duurt dat 54 dagen. Dat moet korter, vindt het Arnhemse college.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend