Logo De Belofte

BUURMALSEN - De dorpen in de gemeente West Betuwe willen de woningbouw in de eigen kern met lokale initiatieven vooruithelpen. Zo komt de dorpsraad van Buurmalsen met een eigen onderzoek naar de woningbehoefte in het dorp.

door Ton Arbouw

Vorige week werd er door de bewoners van het dorp Est nog een petitie overhandigd aan de burgemeester om meer woningen te krijgen. De nood lijkt hoog.

Tekst gaat verder onder de reportage.

De gemeente wacht nog op een regionaal onderzoek naar woningbehoefte om vervolgens eigen plannen te maken. Daarnaast moet het nieuwe beleid van de provincie nog helder worden. Wethouder Jacoline Hartman van West Betuwe denkt dat ze voor de zomer de woonvisie van de gemeente rond heeft.

Dan moet ook nog helder worden hoe het beleid rond de stikstofproblematiek en het PFAS gaat veranderen voor er echte stappen gezet kunnen worden.

Behoefte aan starters- en seniorenwoningen 

In afwachting van het regionale woonbehoefte-onderzoek blijkt uit het onderzoek in Buurmalsen dat er met name vraag is naar goedkope starters- en seniorenwoningen. Wethouder Hartman heeft bewondering voor het onderzoek door de dorpsraad, maar wil straks eerst regionaal kijken voor het totale beleid.

De indiener van de petitie, Wimco Groenendaal uit Est, herkent een vergelijkbare behoefte aan woningen in zijn dorp. Veel jongeren vertrekken niet omdat ze er niet willen wonen, maar simpelweg omdat er geen woningen beschikbaar zijn. Ze wonen dan bijvoorbeeld in Tiel. Ook hij hoopt dat er snel in de dorpen gebouwd kan worden.

Het laatste nieuws uit West Betuwe

 • Bijna heel Asperen tekent petitie over oude gemeentehuis

  30 juni 2020
  ASPEREN - Burgemeester Stoop van West Betuwe heeft dinsdag 1100 handtekeningen in ontvangst genomen van inwoners van Asperen. "Dat zijn alle inwoners", stelde de ChristenUnie vast. De inwoners willen dat het oude gemeentehuis in hun kern in de huidige staat behouden blijft. Het college wil het oude gemeentehuis verkopen.
 • Zo gaat het gemeentehuis van West Betuwe eruitzien

  24 juni 2020
  GELDERMALSEN - De gemeente West Betuwe heeft voor de verbouwing van het gemeentehuis het Delftse architectenbureau cepezed uitgekozen. Voor de keuze van een architect volgde de gemeente West Betuwe een Europese aanbestedingsprocedure.
 • Vijf partijen in beeld voor het nieuwe college in de gemeente West Betuwe

  22 juni 2020
  GELDERMALSEN - De formateurs Wil Kosterman en Joop Doeland praten in de gemeente West Betuwe verder met VVD en Partij van de Arbeid om samen met de huidige coalitiepartijen ChristenUnie, Dorpsbelangen en SGP een nieuw college te vormen.
 • Gemeentes Rivierengebied hebben nog maar nauwelijks beeld schade corona

  10 juni 2020
  TIEL - Het is voor veel gemeentes in het Rivierengebied nog lastig om een compleet beeld te krijgen van de schade voor gesubsidieerde instellingen als gevolg van de coronacrisis. Omroep Gelderland vroeg deze gemeentes of zij konden vertellen wat de schade is voor zwembaden, musea en bibliotheken die deels afhankelijk zijn van gemeentelijke subsidies. Ongeveer de helft van de benaderde gemeentes heeft gereageerd.
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend