Logo De Belofte

BUURMALSEN - De dorpen in de gemeente West Betuwe willen de woningbouw in de eigen kern met lokale initiatieven vooruithelpen. Zo komt de dorpsraad van Buurmalsen met een eigen onderzoek naar de woningbehoefte in het dorp.

door Ton Arbouw

Vorige week werd er door de bewoners van het dorp Est nog een petitie overhandigd aan de burgemeester om meer woningen te krijgen. De nood lijkt hoog.

Tekst gaat verder onder de reportage.

De gemeente wacht nog op een regionaal onderzoek naar woningbehoefte om vervolgens eigen plannen te maken. Daarnaast moet het nieuwe beleid van de provincie nog helder worden. Wethouder Jacoline Hartman van West Betuwe denkt dat ze voor de zomer de woonvisie van de gemeente rond heeft.

Dan moet ook nog helder worden hoe het beleid rond de stikstofproblematiek en het PFAS gaat veranderen voor er echte stappen gezet kunnen worden.

Behoefte aan starters- en seniorenwoningen 

In afwachting van het regionale woonbehoefte-onderzoek blijkt uit het onderzoek in Buurmalsen dat er met name vraag is naar goedkope starters- en seniorenwoningen. Wethouder Hartman heeft bewondering voor het onderzoek door de dorpsraad, maar wil straks eerst regionaal kijken voor het totale beleid.

De indiener van de petitie, Wimco Groenendaal uit Est, herkent een vergelijkbare behoefte aan woningen in zijn dorp. Veel jongeren vertrekken niet omdat ze er niet willen wonen, maar simpelweg omdat er geen woningen beschikbaar zijn. Ze wonen dan bijvoorbeeld in Tiel. Ook hij hoopt dat er snel in de dorpen gebouwd kan worden.

Het laatste nieuws uit West Betuwe

 • Grote zorgen in Waardenburg om verbreding snelweg A2

  08 september 2021
  WAARDENBURG - Als de snelweg A2 twee keer zo breed wordt, wat betekent dat dan voor de leefbaarheid in het dorp Waardenburg? Gemeenteraadsleden legden hun oren te luister bij inwoners die grote zorgen hebben over hun toekomst.
 • Bomen naar begraafplaats om gered te worden

  01 juni 2021
  GELDERMALSEN - Bij het gemeentehuis van West Betuwe in Geldermalsen staan, vanwege de komende verbouwing, zes katsurabomen in de weg. Daarom werden ze dinsdag verplaatst naar een begraafplaats om daar de verbouwing, als het goed is, te overleven.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Bijna heel Asperen tekent petitie over oude gemeentehuis

  30 juni 2020
  ASPEREN - Burgemeester Stoop van West Betuwe heeft dinsdag 1100 handtekeningen in ontvangst genomen van inwoners van Asperen. "Dat zijn alle inwoners", stelde de ChristenUnie vast. De inwoners willen dat het oude gemeentehuis in hun kern in de huidige staat behouden blijft. Het college wil het oude gemeentehuis verkopen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend