Logo De Belofte

ARNHEM - De 180 huurwoningen aan de Arnhemse Braamberg en Schuttersberg worden van de hand gedaan aan een private investeerder. Die moet de woningen opknappen en verduurzamen. Daarvoor krijgt hij 18 miljoen euro van de gemeente. Vervolgens mag een deel worden verkocht. Maar sociale huur blijft sociale huur, is de afspraak.

De woningen zijn nu in bezit van de woningbouwvereniging voor ambtenaren (WBVVA). Die kwam tot de conclusie niet zelfstandig te kunnen voortbestaan en ging op zoek naar een koper. Daarbij moest de voorraad eerst aan de gemeente worden aangeboden, die van de koop afzag.

RVG Real Estate kwam vervolgens met het beste bod. Het geld dat na de verkoop overblijft, zou voor de gemeente zijn. Met de verplichting dat dit wordt ingezet ter verbetering van de volkshuisvesting in dezelfde buurten. Dat gaat om 18 miljoen euro. Maar dat geld mag RVG Real Estate van de gemeente houden. Onder de voorwaarde dat de woningen worden opgeknapt en verduurzaamd tot energielabel A.

'Voor bewoners goede deal'

Voor de bewoners een goede deal, benadrukt de gemeente. Hun huizen, die in vervallen staat verkeren, worden immers volledig gerenoveerd en verduurzaamd. Dat leidt bovendien tot lagere energiekosten. Tijdens de renovatie blijft de huur gelijk en deze mag tot 2030 alleen stijgen met de inflatie. 'Daarna is wat de wet voorschrijft.'

Bovendien geldt voor de sociale huur op de Schuttersberg dat dit sociale huur blijft zolang de woningen er zullen staan, legt een woordvoerder uit. Dat geldt niet voor de 104 woningen op de Braamberg. Dat zijn grotendeels geen sociale huurwoningen en deze mogen na renovatie worden verkocht. Dat mag door de woningen aan de huurder aan te bieden of zodra die eruit gaat.

Maar zal de 18 miljoen euro die de investeerder van de gemeente mag gebruiken voor de woningen niet ook tot een waardevermeerdering van de huizen leiden? 'Wat hun voordeel is, kun je het beste aan hun vragen. Kennelijk zien ze er brood in', aldus de gemeente. 'De koper wil ook verdienen, en dat mag.'

'Wordt de stad er beter van?'

'Al met al lijkt het erop dat de bewoners een goede deal hebben', meent VVD-raadslid Menno Loos. 'Maar voor de investeerder lijkt het, met de huidige markt, een gouden deal.' ChristenUnie-leider Daniël Becker denkt dat de woningen te goedkoop van de hand worden gedaan. 'De beleggers worden er beter van. Maar wordt de stad er beter van?'

'De raad heeft op deze manier geen zeggenschap over het weggeven van gemeentegeld', meent fractievoorzitter Guus van der Laak (Arnhem Centraal). Volgens Leo de Groot (Partij voor de Dieren) zou de gemeente dergelijk vastgoed moeten beschermen tegen private ondernemingen.

Spoeddebat

'Het spekken van kapitalistische vastgoedmagnaten met gemeentegeld is echt uit den boze', vindt SP'er Gerrie Elfrink. Meerdere partijen willen met spoed in debat over de kwestie met verantwoordelijk wethouder Ronald Paping.

Het Utrechtse Kanaleneiland kwam twee jaar geleden in opspraak omdat investeerders 23 miljoen euro winst maakten na het opknappen van 252 huurwoningen. Hoe dat zat zochten het Algemeen Dagblad en Follow the Money uit. 'Misschien moeten we de volgende keer betere afspraken maken', gaf de Utrechtse wethouder Paulus Jansen destijds achteraf toe.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem moet in begrijpelijke taal communiceren: 'Anders blijft kloof bestaan'

  15 juli 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem moet in begrijpelijke taal gaan communiceren. Dat vindt de voltallige gemeenteraad. Daar was al wel aandacht voor, maar er waren nog geen duidelijke afspraken.
 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem moet in begrijpelijke taal communiceren: 'Anders blijft kloof bestaan'

  15 juli 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem moet in begrijpelijke taal gaan communiceren. Dat vindt de voltallige gemeenteraad. Daar was al wel aandacht voor, maar er waren nog geen duidelijke afspraken.
 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend