Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De acute verloskunde uit het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk kan alleen naar Doetinchem verhuizen als álle inwoners van de oostelijke Achterhoek er binnen 45 minuten kunnen zijn. Die waarschuwing komt van minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport in een brief aan de Tweede Kamer.

Er liggen plannen om de afdeling verloskunde en kinderafdeling naar het nieuwe, nog te bouwen Slingeland Ziekenhuis te verplaatsen. Bruins stelt in de brief dat het SKB een 'gevoelig ziekenhuis is voor de afdelingen SEH (spoedeisende eerste hulp, red.) en acute verloskunde voor 400 mensen in de regio. Dat betekent dat de afdeling voor acute verloskunde in Winterswijk niet kan sluiten.'

Uitgesloten

De minister stemt in met een voor beide ziekenhuizen strategische koers voor de toekomst, maar schrijft dat de limiet van 45 minuten het uitgangspunt blijft, ook in de nieuwe situatie na 2025. 'Ik heb de raad van bestuur ervan op de hoogte gesteld dat het uitgesloten is dat de acute verloskunde in Winterswijk kan sluiten, zolang er niet aan deze voorwaarden voldaan is. De gevolgen voor de toegankelijkheid (SEH, acute verloskunde) moeten dus eerst nog worden onderzocht en ook de bereikbaarheid van de toekomstige situatie moet opnieuw in kaart worden gebracht', aldus Bruins in de brief.

Hij dringt er bij Santiz, het overkoepelende bestuur van beide ziekenhuizen, op aan het besluit over de toekomst door te schuiven. Het bestuur is van zins op 20 februari wereldkundig te maken dat de verloskunde en de kinderafdeling op termijn van het SKB naar het Slingeland worden overgeheveld. 

De minister pleit voor meer overleg en uitstel, zo antwoordde hij dinsdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op vragen van CDA-Kamerlid Joba van den Berg.

Zie ook: Minister Bruins over uitkleden ziekenhuis Winterswijk: 'Geen overhaaste beslissingen'

Pas op de plaats

Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk is blij met de reactie van minister Bruins. 'Als gemeentes hebben we maandagmiddag tijdens het gesprek met het bestuur van Santiz ook om een pas op de plaats gevraagd', zegt Bengevoord. 'Precies wat de minister nu ook wil.'

Ook is Bengevoord verheugd over de brief van Bruins aan de Tweede Kamer:  'Vooral over het feit dat het ziekenhuis in Winterswijk een cruciale functie heeft voor 400 mensen in de regio. Het mooiste is dat de minister het bestuur van Santiz oproept in overleg te gaan en een pas op de plaats te maken. Dat is goed nieuws.'

Zie ook:

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend