Logo De Belofte

EDE - Er komt een winteropvang voor daklozen die nu nog in de Edese bossen slapen. Voor de Kerst staan er 'sobere logeerunits' op het kazerneterrein, naast de opvang van het Leger des Heils. Dat heeft het gemeentebestuur besloten.

Niet alle zogenoemde 'buitenslapers' krijgen een warme plek om te overnachten. Ongeveer 10 van de in totaal 15 tot 20 mensen die 's nachts buiten slapen, kunnen bij de noodopvang terecht. 

Geweigerd

Mensen die 'geen binding met de regio' hebben worden geweigerd, legt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks) uit. Hulpverleners gaan hen wel begeleiden naar opvang in de gemeente waar ze vandaan komen. 

Tekst gaat verder onder de reportage.

'We kunnen niemand dwingen om zich in Eindhoven te laten helpen, maar onze pogingen daartoe gaan we wel intensiveren', zegt Hoefsloot. De gemeente betaalt bijvoorbeeld ook een treinkaartje voor die persoon als hij naar zijn 'eigen gemeente' teruggaat. 

Agressief

De winteropvang is bedoeld voor daklozen die niet bij het pension van het Leger des Heils worden toegelaten, bijvoorbeeld omdat ze te agressief zijn. Ze slapen nu veelal in tenten in de Edese bossen. Alleen als het 's nachts vriest, kunnen ze bij wijze van uitzondering bij het Leger des Heils terecht.

De groep daklozen heeft de afgelopen tijd voor veel overlast in de buurt gezorgd, meent de wethouder. Hij noemt inbraken en diefstallen als voorbeeld. Door deze mensen een vaste logeerplek te geven, wil de gemeente de overlast terugdringen. 

Beveiliging

De 'logeerunits' zullen constant beveiligd worden. De daklozen die er gebruik van maken, komen het terrein van het Leger des Heils niet af, is de bedoeling. 'Het streven is dat mensen binnen de hekken van het sociaal pension blijven', zegt Hoefsloot. 

Alles is er volgens hem op gericht om een zo groot mogelijk aantal daklozen tot rust te laten komen en te begeleiding naar zorg.

April 2020

De Edese winteropvang voor buitenslapers blijft in ieder geval tot en met april 2020. Mogelijk worden de logeerunits daarna door het Leger des Heils gebruikt als extra pensionruimte.

Hun sociaal pension wordt de komende jaren namelijk gerenoveerd. Na de renovatie krijgt de groep ‘buitenslapers’ standaard een plek bij het Leger des Heils, meldt de gemeente in een persbericht. 

De opvang voor buitenslapers kost de gemeente 155.000 euro.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend