Logo De Belofte

EDE - Er komt een winteropvang voor daklozen die nu nog in de Edese bossen slapen. Voor de Kerst staan er 'sobere logeerunits' op het kazerneterrein, naast de opvang van het Leger des Heils. Dat heeft het gemeentebestuur besloten.

Niet alle zogenoemde 'buitenslapers' krijgen een warme plek om te overnachten. Ongeveer 10 van de in totaal 15 tot 20 mensen die 's nachts buiten slapen, kunnen bij de noodopvang terecht. 

Geweigerd

Mensen die 'geen binding met de regio' hebben worden geweigerd, legt wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks) uit. Hulpverleners gaan hen wel begeleiden naar opvang in de gemeente waar ze vandaan komen. 

Tekst gaat verder onder de reportage.

'We kunnen niemand dwingen om zich in Eindhoven te laten helpen, maar onze pogingen daartoe gaan we wel intensiveren', zegt Hoefsloot. De gemeente betaalt bijvoorbeeld ook een treinkaartje voor die persoon als hij naar zijn 'eigen gemeente' teruggaat. 

Agressief

De winteropvang is bedoeld voor daklozen die niet bij het pension van het Leger des Heils worden toegelaten, bijvoorbeeld omdat ze te agressief zijn. Ze slapen nu veelal in tenten in de Edese bossen. Alleen als het 's nachts vriest, kunnen ze bij wijze van uitzondering bij het Leger des Heils terecht.

De groep daklozen heeft de afgelopen tijd voor veel overlast in de buurt gezorgd, meent de wethouder. Hij noemt inbraken en diefstallen als voorbeeld. Door deze mensen een vaste logeerplek te geven, wil de gemeente de overlast terugdringen. 

Beveiliging

De 'logeerunits' zullen constant beveiligd worden. De daklozen die er gebruik van maken, komen het terrein van het Leger des Heils niet af, is de bedoeling. 'Het streven is dat mensen binnen de hekken van het sociaal pension blijven', zegt Hoefsloot. 

Alles is er volgens hem op gericht om een zo groot mogelijk aantal daklozen tot rust te laten komen en te begeleiding naar zorg.

April 2020

De Edese winteropvang voor buitenslapers blijft in ieder geval tot en met april 2020. Mogelijk worden de logeerunits daarna door het Leger des Heils gebruikt als extra pensionruimte.

Hun sociaal pension wordt de komende jaren namelijk gerenoveerd. Na de renovatie krijgt de groep ‘buitenslapers’ standaard een plek bij het Leger des Heils, meldt de gemeente in een persbericht. 

De opvang voor buitenslapers kost de gemeente 155.000 euro.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Permanent verhuren vakantiehuisjes Ede wordt verboden

  17 januari 2020
  - Het verhuren van vakantiewoningen voor permanente bewoning wordt ook in de gemeente Ede verboden. Politieke partijen hebben geen kritiek op dat plan, bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.
 • Parkeerplaatsen 'onveilig ver weg' bij station Ede-Wageningen

  17 januari 2020
  EDE - De gemeente Ede moet nog eens goed kijken naar de parkeermogelijkheden bij het nieuwe station Ede-Wageningen. Veel parkeerplekken staan nog onveilig ver weg. Dat stellen lokale politici donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering waar de nieuwste ontwerpen werden besproken.
 • Schade door jaarwisseling in Ede gestegen

  13 januari 2020
  EDE - De jaarwisseling heeft de gemeente Ede 8260 euro gekost. Dat blijkt uit schadecijfers die Omroep Gelderland bij de gemeente heeft opgevraagd.
 • CDA-burgemeester Ede voor vuurwerkverbod na onrust in zijn stad

  09 januari 2020
  EDE - Burgemeester René Verhulst is voorstander van een gedeeltelijk vuurwerkverbod. Dat zei hij donderdag tijdens de raadsvergadering in Ede. De incidenten in de wijk Veldhuizen tijdens de afgelopen jaarwisseling hebben hem versteld doen staan.
 • Ede was niet voorbereid op 100 reljongeren met oud en nieuw

  09 januari 2020
  EDE - Ede was niet voorbereid op het grote aantal relschoppende jongeren met oud en nieuw. Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de Edese gemeenteraad, waarin ook de schade opgesomd wordt. Het gemeentebestuur gaat het beleid tegen jeugdoverlast heroverwegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend