Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De Stichting Vrienden van het SKB verwijt het bestuur van Santiz, waar de ziekenhuizen SKB en Slingeland onder vallen, verantwoordelijk te zijn voor de afbraak van het ziekenhuis in Winterswijk. 'Het is duidelijk dat de focus op het Slingeland Ziekenhuis ligt', zo schrijven de 'vrienden' aan het bestuur van Santiz.

Santiz zet volledig in op het nieuw te bouwen ziekenhuis in Doetinchem, zo is de gedachte in Winterswijk. Er is geld nodig voor die nieuwbouw, geld dat mede in Winterswijk wordt weggehaald door bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) afdelingen te sluiten.

'Maar dat mag geen rol spelen', zegt Hendrik Jan Mensink, voorzitter van de Stichting Vrienden van het SKB. 'Het ziekenhuis wordt onder dit bestuur schade aangedaan. Het SKB blijft geen volwaardig ziekenhuis meer. Dat is tegen de afspraken in, SKB en Slingeland zouden beide twee volwaardige ziekenhuizen blijven.'

Ingrijpend

Santiz heeft vorige week het personeel van de beide ziekenhuizen in Winterswijk (SKB) en Doetinchem (Slingeland) ingelicht over ingrijpende toekomstmaatregelen: de kinderafdeling, de verloskunde en de intensive care (IC) verhuizen in 2025 naar Doetinchem, als het nieuwe Slingeland aan de A18 klaar moet zijn. Het bestuur kondigde tevens aan dat op 20 februari volgend jaar de definitieve besluitvorming met de buitenwacht gedeeld wordt.

Na de onrust die ontstond, verklaarde bestuursvoorzitter Chrit van Ewijk van Santiz dat de IC de komende tien jaar nog in Winterswijk overeind wordt gehouden. Wethouder Elvira Schepers zou tijdens de raadsvergadering in Winterswijk voor haar beurt hebben gesproken.

'Geen toekomstmuziek'

De 'vrienden' leggen de bal echter bij het bestuur van Santiz neer. 'U heeft vorige week door de berichtgeving voor geïnteresseerde medewerkers voorgoed de deur dichtgedaan door aan te geven dat er in het SKB geen toekomstmuziek meer zit', schrijven de 'weldoeners van het SKB', die het ziekenhuis met donaties bijstaan.

Na de bestuurlijke fusie probeerden ze tevergeefs een afspraak te maken met het bestuur van Santiz om de stand van zaken door te nemen, zoals enkele keren per jaar gebruikelijk was. De betrokkenheid van de stichting is genegeerd door het bestuur, blijkt uit de brief. 'Wij als Vrienden van het SKB zien de afbraak van ons ziekenhuis als volwaardige zorgaanbieder onder uw leiding in gang gezet.'

Dieptepunt

De 'vrienden' voelen zich misleid: 'De berichtgeving van vorige week is een dieptepunt in de geschiedenis van ons ziekenhuis. Daar waar afspraken in onze ogen leidend zijn voor beleid, blijkt dat bij Santiz niet het geval. De zekerheid van twee volwaardige ziekenhuizen onder één bestuur met twee bestuurders gaf ons het vertrouwen om positief te zijn over de bestuurlijke fusie.'

Mensink geeft aan met de brief bewust het gesprek tussen de Santiz-bestuurders en colleges van Winterswijk, Aalten, Oost Gelre en Berkelland te hebben afgewacht. Dat was volgens burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland een 'stevig en constructief gesprek', waarin Santiz geen toezeggingen deed.  

'Ik weet heel goed dat we geen rol spelen in het voortbestaan van het ziekenhuis', zegt Mensink. 'Maar we zijn wel betrokken en verbonden en zetten ons in voor mooie dingen in het ziekenhuis. Maar hier kunnen we niet achter staan.'

Het bestuur van Santiz heeft de brief van de vrienden ontvangen en gaat 'zeer binnenkort' met ze in gesprek, laat een woordvoerder van Santiz weten.

Zie ook:

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend