Logo De Belofte

ZUTPHEN - Bijna tien miljoen euro is er volgens het Zutphense college nodig om Theater Hanzehof te verbouwen tot 'podium van de stad'. Of de gemeenteraad met het plan instemt, is de vraag. Met een bijna lege spaarpot is het onduidelijk waar het benodigde geld vandaan moet komen.

Yvonne ten Holder (D66) vroeg zich maandagavond bij de forumvergadering onder meer af of er zicht is op co-financiering, bijvoorbeeld vanuit de provincie of Europa. Volgens wethouder Mathijs ten Broeke moet dit nog worden onderzocht. 'Er is eerst steun nodig vanuit de raad, voordat we naar de provincie of andere partijen gaan.' 

Toekomstbestendig

Voor de verbouwing van het Zutphense theater is volgens het college een investering van 9,7 miljoen nodig. Om de begroting daarna sluitend te krijgen, moet ook de subsidie vanuit de gemeente bijna worden verdubbeld: van 1,2 naar 2,1 miljoen per jaar.

In het plan blijven de buitensociëteit en de theaterzaal in principe intact. Daartussenin moet nieuwbouw komen, met diverse ruimtes voor de Muzehof, die muziek-, dans-, circus- en theaterlessen verzorgt. 

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

Handhaven van het theater heeft volgens het college als consequentie dat voor andere zaken en ambities geen geld is. Hoewel veel partijen het theater graag willen behouden, zien zij ook in dat de gemeente de 9,7 miljoen niet in haar eentje en ook niet in één keer kan ophoesten.

De PvdA en de VVD willen daarom van de wethouder weten of het mogelijk is om eerst alleen de buitensociëteit te verbeteren en later pas met de rest aan de gang te gaan. 

Extra kosten

Bert Jansen (Bewust ZW) wil dat de wethouder ook kijkt of het eventueel mogelijk is om onderdelen van de Hanzehof en/of de Muzehof in andere panden van de gemeente onder te brengen. 'De gemeente heeft ontzettend veel vastgoed, doe daar iets mee.'

André Oldenkamp (ChristenUnie) gaf tijdens de vergadering al aan dat zijn partij sowieso niet akkoord gaat met de subsidieverhoging van 9 ton. 'Die extra kosten ondersteunen wij niet.' 

Voordat het college met een voorstel komt over waar de investering van 9,7 miljoen vandaan zou moeten komen, wil Oldenkamp dat de wethouder zijn plannen voorlegt aan de provincie. 'Bent u bereid om met de provincie in overleg te gaan en te vragen: vindt u het verstandig wat wij willen doen, of moeten we samenwerken met andere gemeenten?', vroeg hij aan de wethouder. Ten Broeke zei uiteindelijk toe dit te gaan doen. 

Achterstallig onderhoud

Omdat er bij het theater sprake is van achterstallig onderhoud maakt de gemeente op korte termijn in ieder geval ook 590.000 euro extra subsidie over naar de Hanzehof. Dit geld komt uit een potje van 9 ton dat de gemeente een aantal jaar geleden al beschikbaar stelde, omdat er toen al sprake was van achterstallig onderhoud dat zou kunnen leiden tot veiligheidsrisico's. 

Voordat de gemeenteraad een besluit neemt over de verbouwing, wil zij eerst nogmaals vergaderen over de plannen. Dit zal naar verwachting pas volgend jaar gebeuren. 

Mocht de raad uiteindelijk instemmen met het collegevoorstel om het theater voor 9,7 miljoen te verbouwen, dan is de verwachting dat de sloop medio 2023 start en de nieuwe Hanzehof begin 2025 kan openen.

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Metamorfose oude Meisjesvakschool in Zutphen kan nog alle kanten op

  18 februari 2020
  ZUTPHEN - Dat de voormalige Meisjesvakschool aan het Vispoortplein in Zutphen gaat veranderen staat vast. Maar of het gaat om sloop of verbouwing is nog niet duidelijk. Volgens wethouder Annelies de Jonge ziet het college er in ieder geval op toe dat dit eerste scenario alleen onder strikte voorwaarden wordt toegestaan. 
 • 'Eenvoudige borrel met bitterbal' in Zutphen na storm van kritiek

  07 januari 2020
  ZUTPHEN - Bij een vuurtje, met hapje en drankje, op een mooie buitenlocatie in de stad. Zo had de gemeente Zutphen zich de nieuwjaarsreceptie voorgesteld. Door kritiek van inwoners gooide het college het roer volledig om, waardoor inwoners maandagavond welkom waren op een 'eenvoudige borrel met bitterbal'.
 • Zutphen trekt opnieuw portemonnee voor zwembad IJsselslag

  16 december 2019
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen stelt opnieuw extra geld beschikbaar voor zwembad IJsselslag. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het bedrag, meer dan 3,5 ton, is bedoeld voor een gat in de begroting van Stichting Sportaccommodaties Zutphen. Dat is de exploitant van het zwembad.
 • Zutphen moet ergens geld vandaan toveren, anders gaat verbouwing theater niet door

  03 december 2019
  ZUTPHEN - Bijna tien miljoen euro is er volgens het Zutphense college nodig om Theater Hanzehof te verbouwen tot 'podium van de stad'. Of de gemeenteraad met het plan instemt, is de vraag. Met een bijna lege spaarpot is het onduidelijk waar het benodigde geld vandaan moet komen.
 • Zutphen wil tekorten van zwembad dekken uit bijna lege spaarpot: 'Dit was niet de afspraak'

  19 november 2019
  ZUTPHEN - Wethouder Laura Werger vraagt de Zutphense gemeenteraad opnieuw om in te stemmen met een extra bijdrage voor de IJsselslag. Hoewel het volgens haar een stuk beter gaat met het zwembad, is er ook over 2018 een gat in de begroting.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente helpt honderd inwoners alsnog aan werk: 'Te grote groep doet niet mee'

  25 februari 2020
  SILVOLDE - De gemeente Oude IJsselstreek vindt dat een grote groep inwoners niet meedoet en daarom kiest ze voor een andere wijze om de participatiewet uit te voeren. Met het project 'Meedoen Werkt' moeten honderd inwoners die nu nog thuis zitten naar een betaalde baan worden geholpen.
 • Verkeersdrukte valt mee in Wageningen, buurt wil rondweg niet

  24 februari 2020
  WAGENINGEN - De Campusroute in Wageningen is niet nodig. Dat zeggen omwonenden en lokale politici op basis van nieuwe verkeerscijfers. Daaruit blijkt dat de verkeersdrukte op provinciale wegen in Wageningen achterblijft bij de voorspellingen.
 • Weer geen groen licht voor GGZ-instelling

  24 februari 2020
  ELST - Zorginstelling Safehouse-Schoonschip heeft weer geen groen licht gekregen om een tweede tehuis voor ex-verslaafden te openen in Elst. Wethouder Rob Engels reageert teleurgesteld: ‘Ik heb een hoge pet op van deze zorgpartij, jammer dat ze zo lastig een tweede plek vindt.’
 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend