Logo De Belofte

ZUTPHEN - Bijna tien miljoen euro is er volgens het Zutphense college nodig om Theater Hanzehof te verbouwen tot 'podium van de stad'. Of de gemeenteraad met het plan instemt, is de vraag. Met een bijna lege spaarpot is het onduidelijk waar het benodigde geld vandaan moet komen.

Yvonne ten Holder (D66) vroeg zich maandagavond bij de forumvergadering onder meer af of er zicht is op co-financiering, bijvoorbeeld vanuit de provincie of Europa. Volgens wethouder Mathijs ten Broeke moet dit nog worden onderzocht. 'Er is eerst steun nodig vanuit de raad, voordat we naar de provincie of andere partijen gaan.' 

Toekomstbestendig

Voor de verbouwing van het Zutphense theater is volgens het college een investering van 9,7 miljoen nodig. Om de begroting daarna sluitend te krijgen, moet ook de subsidie vanuit de gemeente bijna worden verdubbeld: van 1,2 naar 2,1 miljoen per jaar.

In het plan blijven de buitensociëteit en de theaterzaal in principe intact. Daartussenin moet nieuwbouw komen, met diverse ruimtes voor de Muzehof, die muziek-, dans-, circus- en theaterlessen verzorgt. 

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

Handhaven van het theater heeft volgens het college als consequentie dat voor andere zaken en ambities geen geld is. Hoewel veel partijen het theater graag willen behouden, zien zij ook in dat de gemeente de 9,7 miljoen niet in haar eentje en ook niet in één keer kan ophoesten.

De PvdA en de VVD willen daarom van de wethouder weten of het mogelijk is om eerst alleen de buitensociëteit te verbeteren en later pas met de rest aan de gang te gaan. 

Extra kosten

Bert Jansen (Bewust ZW) wil dat de wethouder ook kijkt of het eventueel mogelijk is om onderdelen van de Hanzehof en/of de Muzehof in andere panden van de gemeente onder te brengen. 'De gemeente heeft ontzettend veel vastgoed, doe daar iets mee.'

André Oldenkamp (ChristenUnie) gaf tijdens de vergadering al aan dat zijn partij sowieso niet akkoord gaat met de subsidieverhoging van 9 ton. 'Die extra kosten ondersteunen wij niet.' 

Voordat het college met een voorstel komt over waar de investering van 9,7 miljoen vandaan zou moeten komen, wil Oldenkamp dat de wethouder zijn plannen voorlegt aan de provincie. 'Bent u bereid om met de provincie in overleg te gaan en te vragen: vindt u het verstandig wat wij willen doen, of moeten we samenwerken met andere gemeenten?', vroeg hij aan de wethouder. Ten Broeke zei uiteindelijk toe dit te gaan doen. 

Achterstallig onderhoud

Omdat er bij het theater sprake is van achterstallig onderhoud maakt de gemeente op korte termijn in ieder geval ook 590.000 euro extra subsidie over naar de Hanzehof. Dit geld komt uit een potje van 9 ton dat de gemeente een aantal jaar geleden al beschikbaar stelde, omdat er toen al sprake was van achterstallig onderhoud dat zou kunnen leiden tot veiligheidsrisico's. 

Voordat de gemeenteraad een besluit neemt over de verbouwing, wil zij eerst nogmaals vergaderen over de plannen. Dit zal naar verwachting pas volgend jaar gebeuren. 

Mocht de raad uiteindelijk instemmen met het collegevoorstel om het theater voor 9,7 miljoen te verbouwen, dan is de verwachting dat de sloop medio 2023 start en de nieuwe Hanzehof begin 2025 kan openen.

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

  10 november 2020
  ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend