Logo De Belofte

WIJCHEN - Zorgaanbieder Rondom Wijchen wordt per 1 januari 2020 opgeheven. De organisatie is te complex en daarbij komen er opnieuw veranderingen vanuit Den Haag waardoor het college en de organisatie zelf vinden dat deze vorm moet stoppen.

Rondom Wijchen werd in 2017 opgetuigd om zorgtaken uit te voeren. De kosten voor zorg en bedrijfsvoering moesten omlaag, maar daarvoor blijkt de organisatievorm te complex. Zo concluderen het college en het bestuur van Rondom Wijchen nu. Daarnaast wil de regering het jeugdhulpstelsel hervormen. 'Hierdoor ontstaat een geheel andere en nieuwe situatie', zo schrijft wethouder Titus Burgers.

Continuïteit van zorg

Om te zorgen voor continuïteit van de zorg en welzijn, neemt de gemeente Wijchen in goed overleg met Rondom Wijchen de leverancierscontracten over. De toegang tot zorg voor inwoners blijft georganiseerd via het sociale wijkteam. Voor de ontvangers van zorg verandert er dus niets.

Tekort

Volgens wethouder Burgers heeft Wijchen net als de meeste gemeenten in Nederland een tekort voor de uitvoering van de taken in met name de jeugdzorg en de ondersteuning thuis.

Burgers: 'Een andere aanpak is nodig. Anders dan eerder willen we niet meer alleen opdrachtgever en subsidieverstrekker zijn, maar veel meer als regisseur optreden. De uitvoering laten we met vertrouwen over aan de ervaren spelers op het gebied van zorg en welzijn. Mensen en organisaties die weten wat hier speelt, omdat ze nu ook al actief zijn in Wijchen.'

Coöperatie Rondom Wijchen

Rondom Wijchen is de zorgcoöperatie van lokale en regionale aanbieders van welzijn en zorg in de gemeente Wijchen zonder winstdoelstelling. Vanaf januari 2018 krijgt Rondom Wijchen jaarlijks subsidie voor uitvoering van de gemeentelijke taken voor jeugdzorg en Wmo nieuw (Wet maatschappelijke ondersteuning).

In 2018 was de subsidie 10,3 miljoen euro, na dit eerste jaar bleek een tekort van afgerond 3 miljoen euro op de zorgbudgetten. In 2019 ontvangt Rondom Wijchen bij de start 11,2 miljoen subsidie en na ophoging afgerond 14 miljoen euro voor zorgkosten.

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend