Logo De Belofte

GELDERMALSEN - Gemeenteraadsleden van West Betuwe waren donderdagavond kritisch over de geraamde kosten voor de toekomstige verbouwing van het gemeentehuis in Geldermalsen. De verbouwing en uitbreiding is nodig na de fusie tot de nieuwe gemeente West Betuwe.

door Ton Arbouw

Het college stelt voor het huidige gemeentehuis aan de Kuipershof in Geldermalsen te verbouwen en uit te breiden. Dat gaat naar schatting bijna 13 miljoen euro kosten. Nieuwbouw zou bijna 18 miljoen gaan kosten. Veel raadsleden zijn er niet gerust op dat een verbouwing van het oude, afgeschreven, gemeentehuis voor die 13 miljoen kan.

Geraamde kosten al opgelopen

De verbouwing gaat nu geschat al veel meer kosten dan de twee jaar geleden oorspronkelijk bedachte kosten van 4,4 miljoen. Het gat naar de kosten voor nieuwbouw is een stuk kleiner geworden, wordt geconstateerd. Veel raadsleden hebben het spookbeeld van het grote gemeentehuis van de gemeente Buren voor ogen. Dat gebouw heeft jaren na de bouw nog steeds de naam van een geld verslindend kasteel.

Idee om bevolking mee te laten bepalen

Na de verbouwing moet het gemeentehuis in Geldermalsen plek bieden aan 200 medewerkers en nagenoeg energieneutraal worden. In een nieuwe aanbouw komen de voorzieningen voor de raad. De oude raadszaal wordt mogelijk de nieuwe toegang. Als de raad de verbouwing op 17 december goedkeurt, wordt er vervolgens naar architecten gezocht.

Er zijn voorzichtige gedachten om een aantal van de ontwerpen voor te leggen aan de bevolking. Dat gebeurde ook voor de nieuwe toegang tot het station in Geldermalsen. De naastgelegen gebouwen die in eigendom zijn van de gemeente worden in de toekomst niet meer gebruikt. Het gaat om het voormalige gebouw van het waterschap en het oude politiebureau. Dat laatste gebouw wordt mogelijk gesloopt zegt wethouder Ed Goossens.

Het laatste nieuws uit West Betuwe

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend