Logo De Belofte

GELDERMALSEN - Gemeenteraadsleden van West Betuwe waren donderdagavond kritisch over de geraamde kosten voor de toekomstige verbouwing van het gemeentehuis in Geldermalsen. De verbouwing en uitbreiding is nodig na de fusie tot de nieuwe gemeente West Betuwe.

door Ton Arbouw

Het college stelt voor het huidige gemeentehuis aan de Kuipershof in Geldermalsen te verbouwen en uit te breiden. Dat gaat naar schatting bijna 13 miljoen euro kosten. Nieuwbouw zou bijna 18 miljoen gaan kosten. Veel raadsleden zijn er niet gerust op dat een verbouwing van het oude, afgeschreven, gemeentehuis voor die 13 miljoen kan.

Geraamde kosten al opgelopen

De verbouwing gaat nu geschat al veel meer kosten dan de twee jaar geleden oorspronkelijk bedachte kosten van 4,4 miljoen. Het gat naar de kosten voor nieuwbouw is een stuk kleiner geworden, wordt geconstateerd. Veel raadsleden hebben het spookbeeld van het grote gemeentehuis van de gemeente Buren voor ogen. Dat gebouw heeft jaren na de bouw nog steeds de naam van een geld verslindend kasteel.

Idee om bevolking mee te laten bepalen

Na de verbouwing moet het gemeentehuis in Geldermalsen plek bieden aan 200 medewerkers en nagenoeg energieneutraal worden. In een nieuwe aanbouw komen de voorzieningen voor de raad. De oude raadszaal wordt mogelijk de nieuwe toegang. Als de raad de verbouwing op 17 december goedkeurt, wordt er vervolgens naar architecten gezocht.

Er zijn voorzichtige gedachten om een aantal van de ontwerpen voor te leggen aan de bevolking. Dat gebeurde ook voor de nieuwe toegang tot het station in Geldermalsen. De naastgelegen gebouwen die in eigendom zijn van de gemeente worden in de toekomst niet meer gebruikt. Het gaat om het voormalige gebouw van het waterschap en het oude politiebureau. Dat laatste gebouw wordt mogelijk gesloopt zegt wethouder Ed Goossens.

Het laatste nieuws uit West Betuwe

Overig verkiezingsnieuws

 • Gratis mondkapjes voor mensen met laag inkomen

  23 oktober 2020
  ARNHEM - Alle Arnhemmers vanaf 13 jaar met een laag inkomen, krijgen de komende weken twee gratis mondkapjes thuisgestuurd. Het Arnhemse modelabel Fraenck gaat ze maken, cliënten van zorgverlener Siza pakken ze in en medewerkers van Scalabor verzenden de mondmaskers.
 • Centrum Borculo krijgt flinke opfrisser

  22 oktober 2020
  BORCULO - Het centrum van Borculo krijgt de komende jaren een flinke opfrisser. Ondernemers en inwoners uit Borculo hebben de afgelopen maanden zelf een manifest geschreven met de titel Leef! in Borculo. Hierin staan plannen om hun centrum aantrekkelijker te maken. Het gemeentebestuur van Berkelland is enthousiast en wil 2,5 miljoen euro bijdragen.
 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend