Logo De Belofte

WAGENINGEN - De politie in Wageningen krijgt steeds vaker meldingen van overlast door mensen met verward gedrag. Dat staat in een brief van het college aan de gemeenteraad.

In 2018 kwamen er 206 meldingen binnen, 30 meer dan in 2015. De stijgende lijn lijkt zich ook dit jaar voort te zetten: van januari tot september zijn er al 172 incidenten met verwarde personen gemeld.

Overigens hoeft het niet te betekenen dat er meer verwarde personen in Wageningen zijn. Het kan ook zijn dan mensen sneller melding doen van verward gedrag. 

Hulp politie en zorgverleners

Om verwarde mensen zo goed mogelijk te helpen, wil Wageningen doorgaan met het in 2018 opgerichte meld- en adviespunt voor politie, ambulancepersoneel, huisartsen en andere zorgverleners. 

Specialisten beoordelen op basis van meldingen die ze binnenkrijgen welke zorg een verward persoon nodig heeft. Daarnaast helpen ze hulpverleners (telefonisch) als die ter plaatse met een verward persoon te maken hebben. 

De veiligheidsregio gaat kijken of dat meld- en adviespunt ook in 2020 en 2021 doorgezet kan worden. 

Lees ook: Snellere hulp aan verwarde personen in Arnhem

Meldpunt voor Wageningers 

Voor Wageningers is er ook een meldpunt, al weten veel mensen dat niet, blijkt uit de brief van het gemeentebestuur. Als burgers zich zorgen maken over het gedrag van een persoon, bijvoorbeeld een buurman die al weken de gordijnen gesloten heeft, kunnen ze dat aangeven bij Startpunt Wageningen. 

Wanneer is iemand een verward persoon?
Een verward persoon is iemand die zich hinderlijk of gevaarlijk gedraagt door bijvoorbeeld psychotische problemen of een ernstige verslavingen. Maar het kan ook gaan om mensen die zich vanwege dementie of een verstandelijk beperking extreem gedragen. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Wageningen is tegen biomassacentrales

  01 juli 2020
  WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen wil geen biomassacentrales en roept de samenwerkingskoepel Regio Foodvalley op eventuele plannen daarvoor te schrappen.
 • Volksbuurt komt in opstand: 'Slopen = bezopen'

  30 juni 2020
  WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.
 • Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

  18 juni 2020
  WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend