Logo De Belofte

WAGENINGEN - De politie in Wageningen krijgt steeds vaker meldingen van overlast door mensen met verward gedrag. Dat staat in een brief van het college aan de gemeenteraad.

In 2018 kwamen er 206 meldingen binnen, 30 meer dan in 2015. De stijgende lijn lijkt zich ook dit jaar voort te zetten: van januari tot september zijn er al 172 incidenten met verwarde personen gemeld.

Overigens hoeft het niet te betekenen dat er meer verwarde personen in Wageningen zijn. Het kan ook zijn dan mensen sneller melding doen van verward gedrag. 

Hulp politie en zorgverleners

Om verwarde mensen zo goed mogelijk te helpen, wil Wageningen doorgaan met het in 2018 opgerichte meld- en adviespunt voor politie, ambulancepersoneel, huisartsen en andere zorgverleners. 

Specialisten beoordelen op basis van meldingen die ze binnenkrijgen welke zorg een verward persoon nodig heeft. Daarnaast helpen ze hulpverleners (telefonisch) als die ter plaatse met een verward persoon te maken hebben. 

De veiligheidsregio gaat kijken of dat meld- en adviespunt ook in 2020 en 2021 doorgezet kan worden. 

Lees ook: Snellere hulp aan verwarde personen in Arnhem

Meldpunt voor Wageningers 

Voor Wageningers is er ook een meldpunt, al weten veel mensen dat niet, blijkt uit de brief van het gemeentebestuur. Als burgers zich zorgen maken over het gedrag van een persoon, bijvoorbeeld een buurman die al weken de gordijnen gesloten heeft, kunnen ze dat aangeven bij Startpunt Wageningen. 

Wanneer is iemand een verward persoon?
Een verward persoon is iemand die zich hinderlijk of gevaarlijk gedraagt door bijvoorbeeld psychotische problemen of een ernstige verslavingen. Maar het kan ook gaan om mensen die zich vanwege dementie of een verstandelijk beperking extreem gedragen. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend