Logo De Belofte

AALTEN - Aalten hoopt door middel van extra windmolens en particuliere initiatieven voor zonneparken in 2030 energieneutraal te zijn. 'Dat streven we na', zei wethouder Martin Veldhuizen dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Het Aaltense Plan van Aanpak Duurzaamheid werd na drie amendementen en negen moties door de gemeenteraad aangenomen.

Oppositiepartij D66 was bij alle amendementen en moties betrokken. De meeste waren op voorhand als kansloos afgevinkt. Of het betrof een detail in het plan van aanpak of de beoogde wijziging zat al verweven in het voorstel.

Twee moties werden ingetrokken door D66 (en ChristenUnie) en eentje werd aangehouden voor de raadsvergadering op 17 december vanwege stakende stemmen (10-10). Raadslid Esther Diepenbroek  van de Progressieve Partij ontbrak namelijk.

Hoofdlijnen

'Hopelijk kan er in de toekomst op hoofdlijnen worden vergaderd', zei CDA-fractievoorzitter Raimond Smit naar aanleiding van de moties en amendementen. Hij kreeg bijval van raadslid Alex Walter van GemeenteBelangen: 'Op voorhand wist je al wat de uitkomst zou zijn. Ik had het bij eentje fout.'

Met ingang van volgend jaar gaat de Aaltense raad een proef aan met een andere vergaderstructuur en dat lijkt gezien de behandeling van de duurzaamheidskwestie, met veel technische vragen, geen overbodige luxe. Er komt voor burgers in ieder geval een pot voor duurzaamheidsleningen en op het Aaltense Goor ziet het college het liefst nog enkele windmolens komen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
 • Straatcoaches moeten jongeren op het rechte pad houden

  11 mei 2021
  ARNHEM - Door het inzetten van straatcoaches in de wijken Malburgen en Presikhaaf hoopt de gemeente criminaliteit en overlast onder de jongeren en jongvolwassenen weg te nemen. Daarmee wil Arnhem voorkomen dat de jeugd afglijd in ernstige criminaliteit.
 • Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek in de steigers

  11 mei 2021
  GROESBEEK - Deze maand wordt gestart met een grote restauratie van het dak van de Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek. Het betreft houtrotherstel, vervangen kilkepers, dakdekkerswerk, vervangen goten, verstevigen loopbruggen, extra hemelwaterafvoeren, stucwerk en schilderwerk.
 • Molukse jongeren houden herdenkingstocht voor 70 jaar familiegeschiedenis in Elst

  11 mei 2021
  ELST - Het is deze dinsdag precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers arriveerden in Elst. Om stil te staan bij de emotionele familiegeschiedenis organiseren hun kleinkinderen een herdenkingstocht. Ook de burgemeester is van plan op een later moment eer te betonen aan de eerste generatie Molukkers in haar gemeente.

Het laatste nieuws uit Aalten

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend