AALTEN - Aalten hoopt door middel van extra windmolens en particuliere initiatieven voor zonneparken in 2030 energieneutraal te zijn. 'Dat streven we na', zei wethouder Martin Veldhuizen dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Het Aaltense Plan van Aanpak Duurzaamheid werd na drie amendementen en negen moties door de gemeenteraad aangenomen.
Oppositiepartij D66 was bij alle amendementen en moties betrokken. De meeste waren op voorhand als kansloos afgevinkt. Of het betrof een detail in het plan van aanpak of de beoogde wijziging zat al verweven in het voorstel.
Twee moties werden ingetrokken door D66 (en ChristenUnie) en eentje werd aangehouden voor de raadsvergadering op 17 december vanwege stakende stemmen (10-10). Raadslid Esther Diepenbroek van de Progressieve Partij ontbrak namelijk.
Hoofdlijnen
'Hopelijk kan er in de toekomst op hoofdlijnen worden vergaderd', zei CDA-fractievoorzitter Raimond Smit naar aanleiding van de moties en amendementen. Hij kreeg bijval van raadslid Alex Walter van GemeenteBelangen: 'Op voorhand wist je al wat de uitkomst zou zijn. Ik had het bij eentje fout.'
Met ingang van volgend jaar gaat de Aaltense raad een proef aan met een andere vergaderstructuur en dat lijkt gezien de behandeling van de duurzaamheidskwestie, met veel technische vragen, geen overbodige luxe. Er komt voor burgers in ieder geval een pot voor duurzaamheidsleningen en op het Aaltense Goor ziet het college het liefst nog enkele windmolens komen.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Het laatste nieuws uit Aalten
-
AALTEN - Henk Meerdink is dinsdagavond tijdens de raadsvergadering in Aalten onderscheiden met de Aaltense eremedaille. Hij zwaaide na 42 jaar af als raadslid en werd door burgemeester Anton Stapelkamp toegesproken en vereerd met de eremedaille.
-
AALTEN - De gemeente Aalten neemt muziekdocenten van Boogie Woogie in dienst. Dat is het gevolg van de breuk van Aalten met de muziekschool in Winterswijk. Aalten vindt de kosten voor de huisvesting in Winterswijk te duur. De Aaltense muziekverenigingen nemen het onderwijs voor harmonie en fanfare in eigen hand.
-
AALTEN - De gemeenteraad van Aalten kiest voor een fietspad 'met twee richtingen' aan de dorpszijde op de Ringweg (N318) in Aalten. Dat betekent dat fietsers op het fietspad vanuit Varsseveld rechtdoor kunnen fietsen op de 'Gesinkbult' richting Winterswijk.
-
AALTEN - Zestig vrouwen in Aalten hebben zich bij burgemeester én cursusleider Anton Stapelkamp opgegeven om meer te weten te komen over de lokale politiek. Vooralsnog heeft één vrouw serieuze ambities in de lokale politiek te gaan.
-
AALTEN - Oost-Achterhoekse leden van de Koninklijke Horeca Nederland slaan de handen ineen om de coronacrisis het hoofd te bieden. 'We moeten zorgen dat we goed voorbereid zijn op de kaalslag die gaat komen. Het wordt leeg in onze bedrijven', zegt regiobestuurder Martin Huning van de Koninlijke Horeca Nederland.