Logo De Belofte

AALTEN - Aalten hoopt door middel van extra windmolens en particuliere initiatieven voor zonneparken in 2030 energieneutraal te zijn. 'Dat streven we na', zei wethouder Martin Veldhuizen dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Het Aaltense Plan van Aanpak Duurzaamheid werd na drie amendementen en negen moties door de gemeenteraad aangenomen.

Oppositiepartij D66 was bij alle amendementen en moties betrokken. De meeste waren op voorhand als kansloos afgevinkt. Of het betrof een detail in het plan van aanpak of de beoogde wijziging zat al verweven in het voorstel.

Twee moties werden ingetrokken door D66 (en ChristenUnie) en eentje werd aangehouden voor de raadsvergadering op 17 december vanwege stakende stemmen (10-10). Raadslid Esther Diepenbroek  van de Progressieve Partij ontbrak namelijk.

Hoofdlijnen

'Hopelijk kan er in de toekomst op hoofdlijnen worden vergaderd', zei CDA-fractievoorzitter Raimond Smit naar aanleiding van de moties en amendementen. Hij kreeg bijval van raadslid Alex Walter van GemeenteBelangen: 'Op voorhand wist je al wat de uitkomst zou zijn. Ik had het bij eentje fout.'

Met ingang van volgend jaar gaat de Aaltense raad een proef aan met een andere vergaderstructuur en dat lijkt gezien de behandeling van de duurzaamheidskwestie, met veel technische vragen, geen overbodige luxe. Er komt voor burgers in ieder geval een pot voor duurzaamheidsleningen en op het Aaltense Goor ziet het college het liefst nog enkele windmolens komen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.

Het laatste nieuws uit Aalten

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend