Logo De Belofte

WAGENINGEN - Grote bedrijven gaan meer betalen om zich te vestigen in Wageningen. De gemeenteraad heeft besloten het maximum te betalen bedrag voor de bouwleges te verhogen.

De aanpassing heeft gevolgen voor nieuwbouwwerken die meer dan 9 miljoen euro kosten. Onder het oude plan betaalt een bedrijf dat zo'n duur gebouw wil neerzetten, 356.000 euro voor bouwleges aan de gemeente. Dat wordt maximaal 434.000 euro. 

Verhoging van 22 procent

Er lag al een plan om de leges (gemeentelijke heffingen) voor alle bedrijven te verhogen. Alleen zou het maximumbedrag onveranderd blijven, waardoor hele grote bedrijven niet in de portemonnee geraakt werden.

Dat vonden meerdere partijen oneerlijk. En bovendien staat Wageningen voor een forse financiële uitdaging en kan de gemeente dus wel wat extra geld gebruiken. Op initiatief van de SP en de ChristenUnie is het maximum daarom verhoogd en gaat de algehele verhoging van bijna 22 procent voor meer bedrijven gelden.

'Vestigingsklimaat'

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde voor een verhoging van het maximumbedrag. Alleen de Stadspartij, het CDA en de VVD waren tegen. Die partijen zijn bang dat deze verhoging grote bedrijven afschrikt en dus niet goed is voor het vestigingsklimaat.

Lees ook: Gemeenteraad Wageningen ruikt geld bij bedrijven

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend