Logo De Belofte

EDE - De handhaving op bijstandsfraude in Ede is niet goed geregeld. Mensen konden daardoor jarenlang onterecht een uitkering aanhouden. Ze werden bijna niet gecontroleerd. Het gemeentebestuur wil deze fout snel herstellen.

De intake voor een bijstandsuitkering is streng. 'Mensen krijgen niet zomaar een uitkering', stelt wethouder Hester Veltman (VVD). Maar als je eenmaal in de bijstand zit, is er nauwelijks controle. Dat bleek uit een evaluatierapport van de gemeente. 

Soms komen wel signalen binnen dat iemand onterecht gebruikmaakt van de bijstandsuitkering. 'We horen bijvoorbeeld wel eens van de Rijksdienst van het wegverkeer dat er bij een persoon drie auto's staan geregistreerd.' Dan wordt er ingegrepen. Maar de controle kan veel beter, staat in het rapport. 

Structureel controleren

De gemeente wil dat dan ook snel aanpakken: er moet structureel gecontroleerd worden op bijstandsfraude. Het gemeentebestuur komt met een voorstel. Er gaat wat hen betreft frequenter gekeken worden of iemand nog recht heeft op een bijstandsuitkering en er komen meer zogenoemde themacontroles op bezit en gedrag van bijstandsgerechtigden. 

Zo denkt de gemeente bijstandsfraude beter tegen te kunnen gaan. Ter vergelijking: in vergelijkbare gemeenten als Ede wordt bij ongeveer zeven procent van het bestand fraude geconstateerd. Voor Ede is dat nog geen drie procent. 

'We willen niet dat mensen oneigenlijk gebruik maken van de bijstandsuitkering', zegt Veltman. 'Het is bedoeld als tijdelijk steuntje in de rug.' In de gemeente Ede maken op dit moment 2030 mensen gebruik van een bijstandsuitkering. Het is niet bekend of en zo ja hoeveel van hen onterecht een bijstandsuitkering krijgen. 

Raad aan zet

De gemeenteraad is nu aan zet. Donderdag wordt het plan voor een betere handhaving in de gemeenteraad besproken. Er wordt 12 december over gestemd.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  ARNHEM - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend