Logo De Belofte

EDE - De handhaving op bijstandsfraude in Ede is niet goed geregeld. Mensen konden daardoor jarenlang onterecht een uitkering aanhouden. Ze werden bijna niet gecontroleerd. Het gemeentebestuur wil deze fout snel herstellen.

De intake voor een bijstandsuitkering is streng. 'Mensen krijgen niet zomaar een uitkering', stelt wethouder Hester Veltman (VVD). Maar als je eenmaal in de bijstand zit, is er nauwelijks controle. Dat bleek uit een evaluatierapport van de gemeente. 

Soms komen wel signalen binnen dat iemand onterecht gebruikmaakt van de bijstandsuitkering. 'We horen bijvoorbeeld wel eens van de Rijksdienst van het wegverkeer dat er bij een persoon drie auto's staan geregistreerd.' Dan wordt er ingegrepen. Maar de controle kan veel beter, staat in het rapport. 

Structureel controleren

De gemeente wil dat dan ook snel aanpakken: er moet structureel gecontroleerd worden op bijstandsfraude. Het gemeentebestuur komt met een voorstel. Er gaat wat hen betreft frequenter gekeken worden of iemand nog recht heeft op een bijstandsuitkering en er komen meer zogenoemde themacontroles op bezit en gedrag van bijstandsgerechtigden. 

Zo denkt de gemeente bijstandsfraude beter tegen te kunnen gaan. Ter vergelijking: in vergelijkbare gemeenten als Ede wordt bij ongeveer zeven procent van het bestand fraude geconstateerd. Voor Ede is dat nog geen drie procent. 

'We willen niet dat mensen oneigenlijk gebruik maken van de bijstandsuitkering', zegt Veltman. 'Het is bedoeld als tijdelijk steuntje in de rug.' In de gemeente Ede maken op dit moment 2030 mensen gebruik van een bijstandsuitkering. Het is niet bekend of en zo ja hoeveel van hen onterecht een bijstandsuitkering krijgen. 

Raad aan zet

De gemeenteraad is nu aan zet. Donderdag wordt het plan voor een betere handhaving in de gemeenteraad besproken. Er wordt 12 december over gestemd.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend