Logo De Belofte

WAGENINGEN - Tientallen Wageningers verzetten zich tegen de komst van een megabedrijventerrein bij de Wageningen Universiteit (WUR). De kennisinstelling ziet enorme economische kansen, maar omwonenden willen geen 'Zuidas' naast hun deur. De gemeenteraad moet uiteindelijk beslissen.

Met een heus strijdlied lieten de 'buren' van de universiteit maandagavond hun ongenoegen horen. 'De WUR kwam plots met plannen, heel misplaatst en heel massaal', klonk het op het stadhuis. 'Ondoordacht en WUR-onwaardig. Daarom maken wij kabaal.'

'Plots 80.000 vierkante meter'

De WUR wil 80.000 vierkante meter (ongeveer 12 voetbalvelden) volbouwen met bedrijven. De club omwonenden heeft grote bezwaren tegen de massaliteit van die nieuwe plannen, want de enorme bedrijvenuitbreiding is niet met hen overlegd.

Er werd jaren geleden gesproken over 50.000 vierkante meter aan kantoren en 37 woningen. Maar de huizen worden vervangen door bedrijven. En de gebouwen mogen hoger worden dan in 2009 werd afgesproken: niet 18 maar 27,5 meter.

De 'plotse' ontwikkelingen maken het wonen bij Born Oost - waar het allemaal gepland staat - onaangenaam, stellen de omwonenden. Ze hadden geen bezwaar tegen het oude plan, maar nu wordt het té druk. De hoge kantoortorens gaan bovendien niet passen bij het cultuurlandschap, vinden ze.

WUR: geen discussie mogelijk

Volgens de WUR en is er geen discussie mogelijk over de grootte van het bedrijvengebied, de 80.000 vierkante meter. 'Dat is een basisuitgangspunt, daar valt eigenlijk niet aan te tornen', zegt communicatieadviseur Simon Vink van de WUR. 

Een groot bedrijventerrein naast de universiteit is nodig, menen de WUR en de gemeente Wageningen. Er zijn volgens hen veel grote agro-food-bedrijven en natuurorganisaties die naar de 'kennishub' willen. 'Daar willen we graag in tegemoet komen', zegt wethouder Dennis Gudden (D66). Bovendien is de Born Oost bijna de enige plek binnen Wageningen waar nog plaats is voor kennisintensieve bedrijvigheid, stelt hij. 

Daarom zijn bewoners niet gevraagd om hun mening over het 'volume'. Vink vervolgd: 'Waar we over kunnen praten is hoe we dit zo ecologisch, vriendelijk, goed en afgestemd mogelijk kunnen invullen. Daarover hebben we wel gesproken.' Naar aanleiding van meerdere bijeenkomsten, zijn de kaders op een aantal punten gewijzigd. Zo zijn de zichtlijnen verbeterd en blijft meer groen aan de buitengrenzen behouden.

Januari 

Oppositie- én coalitiepartijen zetten toch grote vraagtekens bij dat geschetste inspreekproces. 'Er ligt min of meer plotseling een nieuwe set kaders, terwijl er geen goede dialoog is geweest', zegt Erik-Jan Bijleveld (GroenLinks). 'Je kunt niet meer meedenken over de onderliggende uitgangspunten.'

Rien Bor (Stadspartij) vindt het onfatsoenlijk. 'Men wist ongeveer wat er ging komen', zegt hij. 'En vervolgens ligt daar 'ineens' een ander plan van een andere omvang.' 'We zijn verkeerd begonnen', besluit Bart Rozemeijer (VVD). 

Op 9 december gaat de discussie over de ontwikkeling van Born Oost verder. In januari zal de gemeenteraad een besluit nemen. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven 'aan onderkant maatschappij bungelen'

  08 augustus 2021
  WAGENINGEN - Vermoedelijk zijn tussen de 40.000 en 60.000 Gelderlanders hoogbegaafd, weet hoogbegaafdencoach Rianne van de Ven uit Wageningen. De meesten van hen zouden ergens in hun leven wel in meer of mindere mate vastlopen. Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven zelfs aan de onderkant van de maatschappij bungelen en kunnen niet meekomen, stelt Van de Ven. Dat begint in veel gevallen al in het onderwijs.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • Naar een gezonde stad met de Voedselagenda

  26 april 2021
  WAGENINGEN - Al enkele jaren werkt de gemeente Wageningen samen met inwoners, lokale en regionale partners aan een voedselagenda voor een gezonde en duurzame stad. De gemeente gaat een nieuwe Wageningse Voedselagenda opstellen met concrete plannen voor de komende tien jaar. U kunt hierover meepraten op 28 april van 19.30 – 21.00u in een online bijeenkomst.
 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend