Logo De Belofte

WAGENINGEN - Tientallen Wageningers verzetten zich tegen de komst van een megabedrijventerrein bij de Wageningen Universiteit (WUR). De kennisinstelling ziet enorme economische kansen, maar omwonenden willen geen 'Zuidas' naast hun deur. De gemeenteraad moet uiteindelijk beslissen.

Met een heus strijdlied lieten de 'buren' van de universiteit maandagavond hun ongenoegen horen. 'De WUR kwam plots met plannen, heel misplaatst en heel massaal', klonk het op het stadhuis. 'Ondoordacht en WUR-onwaardig. Daarom maken wij kabaal.'

'Plots 80.000 vierkante meter'

De WUR wil 80.000 vierkante meter (ongeveer 12 voetbalvelden) volbouwen met bedrijven. De club omwonenden heeft grote bezwaren tegen de massaliteit van die nieuwe plannen, want de enorme bedrijvenuitbreiding is niet met hen overlegd.

Er werd jaren geleden gesproken over 50.000 vierkante meter aan kantoren en 37 woningen. Maar de huizen worden vervangen door bedrijven. En de gebouwen mogen hoger worden dan in 2009 werd afgesproken: niet 18 maar 27,5 meter.

De 'plotse' ontwikkelingen maken het wonen bij Born Oost - waar het allemaal gepland staat - onaangenaam, stellen de omwonenden. Ze hadden geen bezwaar tegen het oude plan, maar nu wordt het té druk. De hoge kantoortorens gaan bovendien niet passen bij het cultuurlandschap, vinden ze.

WUR: geen discussie mogelijk

Volgens de WUR en is er geen discussie mogelijk over de grootte van het bedrijvengebied, de 80.000 vierkante meter. 'Dat is een basisuitgangspunt, daar valt eigenlijk niet aan te tornen', zegt communicatieadviseur Simon Vink van de WUR. 

Een groot bedrijventerrein naast de universiteit is nodig, menen de WUR en de gemeente Wageningen. Er zijn volgens hen veel grote agro-food-bedrijven en natuurorganisaties die naar de 'kennishub' willen. 'Daar willen we graag in tegemoet komen', zegt wethouder Dennis Gudden (D66). Bovendien is de Born Oost bijna de enige plek binnen Wageningen waar nog plaats is voor kennisintensieve bedrijvigheid, stelt hij. 

Daarom zijn bewoners niet gevraagd om hun mening over het 'volume'. Vink vervolgd: 'Waar we over kunnen praten is hoe we dit zo ecologisch, vriendelijk, goed en afgestemd mogelijk kunnen invullen. Daarover hebben we wel gesproken.' Naar aanleiding van meerdere bijeenkomsten, zijn de kaders op een aantal punten gewijzigd. Zo zijn de zichtlijnen verbeterd en blijft meer groen aan de buitengrenzen behouden.

Januari 

Oppositie- én coalitiepartijen zetten toch grote vraagtekens bij dat geschetste inspreekproces. 'Er ligt min of meer plotseling een nieuwe set kaders, terwijl er geen goede dialoog is geweest', zegt Erik-Jan Bijleveld (GroenLinks). 'Je kunt niet meer meedenken over de onderliggende uitgangspunten.'

Rien Bor (Stadspartij) vindt het onfatsoenlijk. 'Men wist ongeveer wat er ging komen', zegt hij. 'En vervolgens ligt daar 'ineens' een ander plan van een andere omvang.' 'We zijn verkeerd begonnen', besluit Bart Rozemeijer (VVD). 

Op 9 december gaat de discussie over de ontwikkeling van Born Oost verder. In januari zal de gemeenteraad een besluit nemen. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

Overig verkiezingsnieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend