Logo De Belofte

GELDERMALSEN - De gemeente West Betuwe heeft duizenden Eneco-aandelen die nu 13,9 miljoen euro waard zijn. Het Japanse bedrijf Mitsubishi maakte maandag bekend energiegigant Eneco over te nemen voor 4,1 miljard euro, waardoor de waarde van de aandelen een stuk hoger uitvalt dan verwacht.

door Thomas Overdijk

Eneco is momenteel nog in handen van 44 Nederlandse gemeenten. West Betuwe is de enige uit onze provincie. 'We zijn een kleine aandeelhouder met 16.875 aandelen', vertelt een woordvoerder van de gemeente. 'Het bericht van vandaag is erg positief, omdat onze investering nu een hoger bedrag oplevert dan in eerste instantie werd verwacht.'

In juni 2019 schatten experts de waarde van de Eneco-aandelen ergens tussen de 8,4 en 9,7 miljoen. Mitsubishi betaalt ruim 827 euro per aandeel: West Betuwe mag zich dan 13,9 miljoen euro rijker rekenen.

Waar gaat het geld naartoe?

De verwachting is dat de gemeenteraad volgend jaar aan de slag kan met het geld. 'Er is altijd wel een bestemming voor te vinden: mogelijk steken we het in de verbouwing van ons gemeentehuis of dekken we jeugdzorgtekorten. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad waar het geld naartoe gaat', aldus de woordvoerder.

Nu verdient de gemeente een jaarlijkse rendement van 210.000 euro met de aandelen. Dat valt weg na de verkoop.

Dinsdag stuurt West Betuwe een vertegenwoordiger naar een aandeelhoudersbijeenkomst in Rotterdam. Een klein aantal gemeenten wil de aandelen niet verkopen. 'Wij wel, omdat we zo weinig aandelen hebben. En als je als kleine speler overblijft, heb je nog maar weinig invloed.'

Het laatste nieuws uit West Betuwe

Overig verkiezingsnieuws

 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend