Logo De Belofte

GELDERMALSEN - De gemeente West Betuwe heeft duizenden Eneco-aandelen die nu 13,9 miljoen euro waard zijn. Het Japanse bedrijf Mitsubishi maakte maandag bekend energiegigant Eneco over te nemen voor 4,1 miljard euro, waardoor de waarde van de aandelen een stuk hoger uitvalt dan verwacht.

door Thomas Overdijk

Eneco is momenteel nog in handen van 44 Nederlandse gemeenten. West Betuwe is de enige uit onze provincie. 'We zijn een kleine aandeelhouder met 16.875 aandelen', vertelt een woordvoerder van de gemeente. 'Het bericht van vandaag is erg positief, omdat onze investering nu een hoger bedrag oplevert dan in eerste instantie werd verwacht.'

In juni 2019 schatten experts de waarde van de Eneco-aandelen ergens tussen de 8,4 en 9,7 miljoen. Mitsubishi betaalt ruim 827 euro per aandeel: West Betuwe mag zich dan 13,9 miljoen euro rijker rekenen.

Waar gaat het geld naartoe?

De verwachting is dat de gemeenteraad volgend jaar aan de slag kan met het geld. 'Er is altijd wel een bestemming voor te vinden: mogelijk steken we het in de verbouwing van ons gemeentehuis of dekken we jeugdzorgtekorten. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad waar het geld naartoe gaat', aldus de woordvoerder.

Nu verdient de gemeente een jaarlijkse rendement van 210.000 euro met de aandelen. Dat valt weg na de verkoop.

Dinsdag stuurt West Betuwe een vertegenwoordiger naar een aandeelhoudersbijeenkomst in Rotterdam. Een klein aantal gemeenten wil de aandelen niet verkopen. 'Wij wel, omdat we zo weinig aandelen hebben. En als je als kleine speler overblijft, heb je nog maar weinig invloed.'

Het laatste nieuws uit West Betuwe

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
 • Weerstand is groot tegen komst enorme hoeveelheid zonnepanelen

  20 oktober 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - Met zonnepanelen hebben ze geen problemen in Millingen aan de Rijn. Met zonneparken ook niet. Maar de schaal waarop nu zonnepanelen neergelegd dreigen te worden is ze toch echt wat te gortig. Het dorp is ruim negen vierkante kilometer groot. Millingenaren die de rekenmachine bij de plannen van de gemeente Berg en Dal pakken, constateren er straks 2 vierkante kilometer aan zonnepanelen naast hun huizen ligt.
 • Gratis mondkapjes voor minima Montferland

  20 oktober 2020
  DIDAM - Minima in Montferland krijgen gratis niet-medische mondkapjes, dat is maandagavond door de gemeenteraad besloten. De regeling geldt voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend