Logo De Belofte

ARNHEM - Om de bouwactiviteiten weer vlot te trekken stuurde regio Arnhem Nijmegen een brief naar de minister met de vraag om de snelheid op snelwegen te verlagen naar 100 kilometer per uur. 'Overbodig', vindt de Arnhemse wethouder Roeland van der Zee (VVD). Die besloot de brief niet te tekenen. En dat komt hem nu op kritiek van de gemeenteraad te staan.

door Huibert Veth

'Alsof de minister niet weet wat er speelt en hoe urgent het is', vervolgt Van der Zee. Dat blijkt volgens hem ook uit het feit dat de regering zelf de snelheid al heeft verlaagd naar 100 kilometer per uur. Van der Zee vindt het naar eigen zeggen 'gek om als regio van de minister te vragen wat ze toch al gaat doen.' 

De partij van de wethouder sprak al meermalen van een 'rotmaatregel' die noodzakelijk is om de bouw weer op gang te brengen vanwege de stikstofproblematiek.

'Vreemd'

Het niet tekenen van de brief komt Van der Zee nu op stevige kritiek te staan. De SP stelde vragen over de kwestie, net als GroenLinks, D66 en PvdA die samen met de VVD de coalitie vormen. De partijen vinden het 'vreemd' dat Van der Zee zijn krabbel niet onder de brief zette. Ze roepen hem op alsnog kenbaar te maken dat Arnhem de snelheidsverlaging wel steunt.

Volgens CDA-leider Jan Hutten kan de minister zich nu afvragen: 'Vindt de regio dit wel echt belangrijk. Want de wethouder tekent niet eens.' De SP meent dat het Arnhemse college nu niks lijkt te ondernemen tegen de bouwcrisis, terwijl de woningnood hoog is. 'Jammer en Arnhem onwaardig', meent fractievoorzitter Leo de Groot (Partij voor de Dieren).

'Niet handig'

ChristenUnie-voorman Daniël Becker noemt het 'niet handig' dat Van der Zee 'dit zo heeft laten gaan'. Volgens hem had de VVD-wethouder kunnen weten dat daarover vragen zouden komen.

De regio Arnhem Nijmegen bestaat uit achttien gemeenten. Veertien daarvan hebben de brief getekend. Naast Arnhem hebben ook Druten, Overbetuwe en Rozendaal dat niet gedaan.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend