Logo De Belofte

AALTEN - Aalten koerst dit jaar af op een tekort van een half miljoen euro, vooral veroorzaakt door de kosten voor jeugdzorg en Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Maar ook de bestrijding van de processierups heeft meer geld gekost dan begroot.

Desondanks kan het tekort van 5 ton als een meevaller worden beschouwd, want in het voorjaar bedroeg het gemeentelijke tekort nog 1,6 miljoen euro. Daarom is de najaarsnota met de titel 'Een bleek zonnetje' gepresenteerd. 'Maar als wethouder Financiën overleg je liever een begroting met een positief saldo', zegt Ted Kok.

'Met name de kosten in de jeugdzorg en Wmo spelen ons parten. Dat was voorspeld en we zijn in dat opzicht niet de enige gemeente met een tekort', zegt Kok.

'Grote plaag'

En dan was er afgelopen jaar nog de explosie aan eikenprocessierupsen in de Achterhoek.  Kok spreekt van een 'grote plaag'. 'Voor de bestrijding hebben we bij het kijken naar oplossingen driemaal zoveel uitgegeven als begroot.'

Er waren ook meevallers in Aalten, waar nog volop wordt gebouwd. Ook tijdens de stikstofcrisis. 'We hebben meer bouwleges ontvangen en dat is positief. En we hebben zo'n 2 ton overgehouden doordat de wetgeving voor het verwijderen van de asbestdaken is ingetrokken', aldus Kok.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.

Het laatste nieuws uit Aalten

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend