Logo De Belofte

APELDOORN - Amusementscentrum Zero55 blijft voorlopig in handen van gemeentebedrijf Accres in Apeldoorn. Bij Zero55 kun je onder meer karten en lasergamen. Het is een commercieel bedrijf onder de vleugels van Accres. Bij de Europese Commissie ligt een bezwaar van een ondernemer die vindt dat Apeldoorn daarmee oneerlijke concurrentie aangaat.

door Bastiaan van Blokland 

Krijgt Zero55 ongeoorloofde staatssteun? Daarover komt de Europese Commissie binnenkort met een antwoord. Tot die tijd kun je nog gewoon een rondje karten bij Zero55. Maar, zo gaf verantwoordelijk wethouder Detlev Cziesso donderdagavond aan: een pas op de plaats is nu het juiste om te doen. Als Brussel vervolgens oordeelt dat de constructie niet mag, dan is het simpel: de stekker eruit. 

Wat is er aan de hand? 

Voor veel raadsleden voelt de situatie niet goed. Waar liggen de grenzen voor Accres (letterlijk, want Zero55 zit ook in Enschede) en hoort een kartbaan wel bij de taken van de gemeente? De BV Zero55 is namelijk geheel in handen van Apeldoorn. Die is de enige aandeelhouder. Maar er wordt geen geld vanuit het moederbedrijf Accres gebruikt om de commerciële dochters overeind te houden, verzekerde wethouder Cziesso. 

Wat is Accres dan precies? Dat is een gemeentebedrijf dat zich richt zich op de exploitatie van gebouwen voor het maatschappelijk belang. Vastgoedbeheer en sport en spel vallen daar bijvoorbeeld onder. 

Niets te verwijten 

De gemeente besloot jaren terug dat Accres niet helemaal moest draaien op subsidie. Het bedrijf moest op eigen benen kunnen staan, financieel gezond zijn en mocht daarom commerciële activiteiten opzetten. Dat deed Accres dus ook. Die valt niets te verwijten, vonden de aanwezige raadsleden. Accres deed precies wat zij mocht.

Maar het geeft toch een situatie die voor reuring zorgt, want verschillende ondernemers in Apeldoorn en omstreken én in Enschede zijn er niet blij mee. 

Drie scenario's voor Accres 

Het college bood de raad drie opties: maak van Accres weer helemaal een overheidsbedrijf, privatiseer alles of kies voor een tussenvorm, zoals het nu eigenlijk al is. Dat laatste biedt mogelijkheden om 'kaders' te stellen, afspraken te maken: wat wil je wel en wat niet? 

De raadsleden gaven aan niet goed te kunnen overzien wat de gevolgen zijn van optie 1 en 2. Ook wat nu wel en niet onder optie 3 valt is onduidelijk.

Daarom is afgesproken te wachten op antwoord van de Europese Commissie. In de tussentijd werkt wethouder Cziesso het financiële plaatje uit voor de verschillende scenario's. Er is voorlopig dus nog niets besloten. 

Zie ook: Karten en lasergamen, op kosten van de gemeente Apeldoorn?

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend