Logo De Belofte

APELDOORN - Amusementscentrum Zero55 blijft voorlopig in handen van gemeentebedrijf Accres in Apeldoorn. Bij Zero55 kun je onder meer karten en lasergamen. Het is een commercieel bedrijf onder de vleugels van Accres. Bij de Europese Commissie ligt een bezwaar van een ondernemer die vindt dat Apeldoorn daarmee oneerlijke concurrentie aangaat.

door Bastiaan van Blokland 

Krijgt Zero55 ongeoorloofde staatssteun? Daarover komt de Europese Commissie binnenkort met een antwoord. Tot die tijd kun je nog gewoon een rondje karten bij Zero55. Maar, zo gaf verantwoordelijk wethouder Detlev Cziesso donderdagavond aan: een pas op de plaats is nu het juiste om te doen. Als Brussel vervolgens oordeelt dat de constructie niet mag, dan is het simpel: de stekker eruit. 

Wat is er aan de hand? 

Voor veel raadsleden voelt de situatie niet goed. Waar liggen de grenzen voor Accres (letterlijk, want Zero55 zit ook in Enschede) en hoort een kartbaan wel bij de taken van de gemeente? De BV Zero55 is namelijk geheel in handen van Apeldoorn. Die is de enige aandeelhouder. Maar er wordt geen geld vanuit het moederbedrijf Accres gebruikt om de commerciële dochters overeind te houden, verzekerde wethouder Cziesso. 

Wat is Accres dan precies? Dat is een gemeentebedrijf dat zich richt zich op de exploitatie van gebouwen voor het maatschappelijk belang. Vastgoedbeheer en sport en spel vallen daar bijvoorbeeld onder. 

Niets te verwijten 

De gemeente besloot jaren terug dat Accres niet helemaal moest draaien op subsidie. Het bedrijf moest op eigen benen kunnen staan, financieel gezond zijn en mocht daarom commerciële activiteiten opzetten. Dat deed Accres dus ook. Die valt niets te verwijten, vonden de aanwezige raadsleden. Accres deed precies wat zij mocht.

Maar het geeft toch een situatie die voor reuring zorgt, want verschillende ondernemers in Apeldoorn en omstreken én in Enschede zijn er niet blij mee. 

Drie scenario's voor Accres 

Het college bood de raad drie opties: maak van Accres weer helemaal een overheidsbedrijf, privatiseer alles of kies voor een tussenvorm, zoals het nu eigenlijk al is. Dat laatste biedt mogelijkheden om 'kaders' te stellen, afspraken te maken: wat wil je wel en wat niet? 

De raadsleden gaven aan niet goed te kunnen overzien wat de gevolgen zijn van optie 1 en 2. Ook wat nu wel en niet onder optie 3 valt is onduidelijk.

Daarom is afgesproken te wachten op antwoord van de Europese Commissie. In de tussentijd werkt wethouder Cziesso het financiële plaatje uit voor de verschillende scenario's. Er is voorlopig dus nog niets besloten. 

Zie ook: Karten en lasergamen, op kosten van de gemeente Apeldoorn?

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Apeldoorn voert dit jaar nog geen vuurwerkverbod in

  21 april 2020
  APELDOORN - Er komt komende jaarwisseling geen verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Apeldoorn. Door de coronacrisis kan een bijeenkomst over alternatieven voor vuurwerk niet doorgaan. Dat is reden genoeg om het vuurwerkverbod uit te stellen, meldt de gemeente in een persbericht.
 • Na jaren praten eindelijk knoop doorgehakt over parkeerproblemen rond Apenheul

  13 maart 2020
  APELDOORN - Al jaren gaat het erover in de Apeldoornse politiek: de parkeerproblemen in Apeldoorn-West Apenheul. Dat deel van de stad heeft veel voorzieningen als Paleis het Loo, Berg en Bos en de Julianatoren. Die brengen op drukke dagen een hoop auto's en dus overlast mee. De oplossing volgens de raad na jaren praten: het college moet aansturen op minder auto's.
 • 'Behoud Hoenderloo Groep', medewerkers willen actie van burgemeester Heerts

  05 maart 2020
  APELDOORN - Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden.
 • Apeldoornse politiek wil dat zorggroep Pluryn onder toezicht komt

  02 maart 2020
  APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.
 • Kom maar op met je wapens: politie zint op grote inleveractie

  13 februari 2020
  APELDOORN - Er komt een wapeninzamelactie in Apeldoorn. Maar de gemeente gaat dit niet zelf doen. Burgemeester Ton Heerts zegt in overleg te zijn met Zwolle, de politie en het Openbaar Ministerie, om straks gezamenlijk zo'n actie op te zetten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Nijmeegse raad niet overtuigd van nieuwe marktregels

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad is nog niet overtuigd van de nieuwe regels voor marktkooplui en standplaatshouders. Vooral het systeem van loting en de termijn van slechts tien jaar is veel raadsleden een doorn in het oog. Dat er tijdens concerten in het Goffertpark buiten de hekken geen plek meer is voor lokale ondernemers, vinden de raadsleden helemaal onbegrijpelijk.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Omwonenden Nijmeegse GGD-complex: 'Niet nóg meer studenten in onze wijk!'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Geen extra studentenwoningen in de wijk, dat is de boodschap van een petitie die woensdagavond is aangeboden aan de Nijmeegse gemeenteraad. De hartenkreet is ondertekend door 200 omwonenden van het GGD-complex aan de Groenewoudseweg. Het college van Nijmegen wil daarin een nieuw studentencomplex vestigen, maar de buurt is daar fel op tegen.
 • Winkels in Elburg zondag open, ondanks 'moreel appèl' van burgemeester

  27 mei 2020
  ELBURG - Met een 'moreel appèl' hoopt de Elburgse burgemeester Jan Nathan Rozendaal ondernemers in de Vesting ervan te weerhouden komend weekend geen koopzondag te houden. Geruchten over een 'deal' met winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) spreekt hij met klem tegen. 'Ik ga er gewoon vanuit dat mensen zich aan de wet houden, en niet op zondag hun winkel openen.' De WVE laat ondertussen weten dat de koopzondag door zal gaan.
 • Strijd om fusie Wijchen-Druten barst los: 'We moeten nu allemaal campagne voeren'

  27 mei 2020
  WIJCHEN - Moeten Wijchen en Druten fuseren? De ene partij ziet alleen maar winst, de andere is doodsbang om haar identiteit kwijt te raken. Nu de discussie officieel is losgebarsten, stomen raadsleden zich klaar om campagne te voeren voor of tegen een gemeentelijke herindeling.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend