Logo De Belofte

APELDOORN - Amusementscentrum Zero55 blijft voorlopig in handen van gemeentebedrijf Accres in Apeldoorn. Bij Zero55 kun je onder meer karten en lasergamen. Het is een commercieel bedrijf onder de vleugels van Accres. Bij de Europese Commissie ligt een bezwaar van een ondernemer die vindt dat Apeldoorn daarmee oneerlijke concurrentie aangaat.

door Bastiaan van Blokland 

Krijgt Zero55 ongeoorloofde staatssteun? Daarover komt de Europese Commissie binnenkort met een antwoord. Tot die tijd kun je nog gewoon een rondje karten bij Zero55. Maar, zo gaf verantwoordelijk wethouder Detlev Cziesso donderdagavond aan: een pas op de plaats is nu het juiste om te doen. Als Brussel vervolgens oordeelt dat de constructie niet mag, dan is het simpel: de stekker eruit. 

Wat is er aan de hand? 

Voor veel raadsleden voelt de situatie niet goed. Waar liggen de grenzen voor Accres (letterlijk, want Zero55 zit ook in Enschede) en hoort een kartbaan wel bij de taken van de gemeente? De BV Zero55 is namelijk geheel in handen van Apeldoorn. Die is de enige aandeelhouder. Maar er wordt geen geld vanuit het moederbedrijf Accres gebruikt om de commerciële dochters overeind te houden, verzekerde wethouder Cziesso. 

Wat is Accres dan precies? Dat is een gemeentebedrijf dat zich richt zich op de exploitatie van gebouwen voor het maatschappelijk belang. Vastgoedbeheer en sport en spel vallen daar bijvoorbeeld onder. 

Niets te verwijten 

De gemeente besloot jaren terug dat Accres niet helemaal moest draaien op subsidie. Het bedrijf moest op eigen benen kunnen staan, financieel gezond zijn en mocht daarom commerciële activiteiten opzetten. Dat deed Accres dus ook. Die valt niets te verwijten, vonden de aanwezige raadsleden. Accres deed precies wat zij mocht.

Maar het geeft toch een situatie die voor reuring zorgt, want verschillende ondernemers in Apeldoorn en omstreken én in Enschede zijn er niet blij mee. 

Drie scenario's voor Accres 

Het college bood de raad drie opties: maak van Accres weer helemaal een overheidsbedrijf, privatiseer alles of kies voor een tussenvorm, zoals het nu eigenlijk al is. Dat laatste biedt mogelijkheden om 'kaders' te stellen, afspraken te maken: wat wil je wel en wat niet? 

De raadsleden gaven aan niet goed te kunnen overzien wat de gevolgen zijn van optie 1 en 2. Ook wat nu wel en niet onder optie 3 valt is onduidelijk.

Daarom is afgesproken te wachten op antwoord van de Europese Commissie. In de tussentijd werkt wethouder Cziesso het financiële plaatje uit voor de verschillende scenario's. Er is voorlopig dus nog niets besloten. 

Zie ook: Karten en lasergamen, op kosten van de gemeente Apeldoorn?

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Na jaren praten eindelijk knoop doorgehakt over parkeerproblemen rond Apenheul

  13 maart 2020
  APELDOORN - Al jaren gaat het erover in de Apeldoornse politiek: de parkeerproblemen in Apeldoorn-West Apenheul. Dat deel van de stad heeft veel voorzieningen als Paleis het Loo, Berg en Bos en de Julianatoren. Die brengen op drukke dagen een hoop auto's en dus overlast mee. De oplossing volgens de raad na jaren praten: het college moet aansturen op minder auto's.
 • 'Behoud Hoenderloo Groep', medewerkers willen actie van burgemeester Heerts

  05 maart 2020
  APELDOORN - Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden.
 • Apeldoornse politiek wil dat zorggroep Pluryn onder toezicht komt

  02 maart 2020
  APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.
 • Kom maar op met je wapens: politie zint op grote inleveractie

  13 februari 2020
  APELDOORN - Er komt een wapeninzamelactie in Apeldoorn. Maar de gemeente gaat dit niet zelf doen. Burgemeester Ton Heerts zegt in overleg te zijn met Zwolle, de politie en het Openbaar Ministerie, om straks gezamenlijk zo'n actie op te zetten.
 • Wapens vrijwillig inleveren, gaat dat grof geweld oplossen?

  13 februari 2020
  APELDOORN - Een steekincident bij een Chinees restaurant, een schietpartij op een parkeerplaats: Apeldoorn wordt de laatste tijd opgeschrikt door hevige incidenten. Een wapeninleveractie is nu het juiste om te doen, zegt de lokale ChristenUnie. Of is dat een doekje voor het bloeden?

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend