Logo De Belofte

WAGENINGEN - De zorg in Nederland moet radicaal anders geregeld worden, dat stelt de Wageningse wethouder Lara de Brito (GroenLinks). Ze pleit voor een systeem waarin zorgaanbieders en gemeenten langdurig samenwerken. Om dat te bereiken, moeten de Europese aanbestedingsregels volgens haar de prullenbak in.

De wethouder reageert op het inspectierapport over de landelijke jeugdbescherming en jeugdreclassering dat twee weken geleden naar buiten kwam. Daarin staat dat de meest kwetsbare kinderen in Nederland niet de hulp krijgen die zij nodig hebben. 'Toen ik het las, kreeg ik er echt buikpijn van', zegt ze. 

Samenwerking

Volgens De Brito zijn de Europese aanbestedingsregels een belangrijke veroorzaker van het kwaliteitsprobleem in de zware zorg. Die regels gaan uit van zorgaanbieders als concurrenten. 'Maar de zorg is geen markt, er hoort geen concurrentie thuis, maar samenwerking', zegt de wethouder.

Bovendien: 'Als gemeente of als regio kun je nu niet voor lange termijn met één of meerdere zorgaanbieders echt een partnerschap aangaan', zegt De Brito. 'Dat zit mij dwars.'

Wageningen wil graag standaard langdurig met zorginstellingen samenwerken om zo de kwaliteit van zorg continu te verbeteren. 'Op het moment dat je langjarig afspraken met elkaar maakt en samen optrekt, kun je bijvoorbeeld ook investeren in personeel en deskundigheid.'

Landelijke overheid meer verantwoordelijkheid

De wethouder vindt dat, naast veranderende Europese regelgeving, de overheid meer verantwoordelijkheden moet gaan krijgen. Ze wil de decentralisatie van zorgtaken niet terugdraaien, maar denkt wel dat hele specifieke en gecompliceerde zorgtaken beter landelijk geregeld kunnen worden.

Dat gebeurt nu bijvoorbeeld al bij anorexiazorg. 'Dat is zo hoog specialistisch, er zijn maar een paar plekken in Nederland die dat bieden.' Maar volgens De Brito spelen er nog veel andere problemen die zo weinig voorkomen dat gemeenten er niet standaard iets voor kunnen regelen. 'Laten we samen onderzoeken over welke gevallen het gaat en of het beter is om dat landelijk te regelen', stelt ze.

Brussel

De wethouder roept de Nederlandse regering op zich in Brussel hard te maken voor ander aanbestedingsbeleid. Ze heeft ook met partijgenoten in het Europees Parlement contact om de 'knellende Europese regels' onder de aandacht te brengen.

Maar een oplossing lijkt voorlopig nog niet in zicht, blijkt uit een brief van minister Hugo de Jonge (CDA) van afgelopen vrijdag. De evaluatie van de aanbestedingsregels is uitgesteld. Daarom zullen de huidige regels zeker de komende jaren nog gelden, staat er. 

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven 'aan onderkant maatschappij bungelen'

  08 augustus 2021
  WAGENINGEN - Vermoedelijk zijn tussen de 40.000 en 60.000 Gelderlanders hoogbegaafd, weet hoogbegaafdencoach Rianne van de Ven uit Wageningen. De meesten van hen zouden ergens in hun leven wel in meer of mindere mate vastlopen. Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven zelfs aan de onderkant van de maatschappij bungelen en kunnen niet meekomen, stelt Van de Ven. Dat begint in veel gevallen al in het onderwijs.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • Naar een gezonde stad met de Voedselagenda

  26 april 2021
  WAGENINGEN - Al enkele jaren werkt de gemeente Wageningen samen met inwoners, lokale en regionale partners aan een voedselagenda voor een gezonde en duurzame stad. De gemeente gaat een nieuwe Wageningse Voedselagenda opstellen met concrete plannen voor de komende tien jaar. U kunt hierover meepraten op 28 april van 19.30 – 21.00u in een online bijeenkomst.
 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend