Logo De Belofte

WAGENINGEN - De zorg in Nederland moet radicaal anders geregeld worden, dat stelt de Wageningse wethouder Lara de Brito (GroenLinks). Ze pleit voor een systeem waarin zorgaanbieders en gemeenten langdurig samenwerken. Om dat te bereiken, moeten de Europese aanbestedingsregels volgens haar de prullenbak in.

De wethouder reageert op het inspectierapport over de landelijke jeugdbescherming en jeugdreclassering dat twee weken geleden naar buiten kwam. Daarin staat dat de meest kwetsbare kinderen in Nederland niet de hulp krijgen die zij nodig hebben. 'Toen ik het las, kreeg ik er echt buikpijn van', zegt ze. 

Samenwerking

Volgens De Brito zijn de Europese aanbestedingsregels een belangrijke veroorzaker van het kwaliteitsprobleem in de zware zorg. Die regels gaan uit van zorgaanbieders als concurrenten. 'Maar de zorg is geen markt, er hoort geen concurrentie thuis, maar samenwerking', zegt de wethouder.

Bovendien: 'Als gemeente of als regio kun je nu niet voor lange termijn met één of meerdere zorgaanbieders echt een partnerschap aangaan', zegt De Brito. 'Dat zit mij dwars.'

Wageningen wil graag standaard langdurig met zorginstellingen samenwerken om zo de kwaliteit van zorg continu te verbeteren. 'Op het moment dat je langjarig afspraken met elkaar maakt en samen optrekt, kun je bijvoorbeeld ook investeren in personeel en deskundigheid.'

Landelijke overheid meer verantwoordelijkheid

De wethouder vindt dat, naast veranderende Europese regelgeving, de overheid meer verantwoordelijkheden moet gaan krijgen. Ze wil de decentralisatie van zorgtaken niet terugdraaien, maar denkt wel dat hele specifieke en gecompliceerde zorgtaken beter landelijk geregeld kunnen worden.

Dat gebeurt nu bijvoorbeeld al bij anorexiazorg. 'Dat is zo hoog specialistisch, er zijn maar een paar plekken in Nederland die dat bieden.' Maar volgens De Brito spelen er nog veel andere problemen die zo weinig voorkomen dat gemeenten er niet standaard iets voor kunnen regelen. 'Laten we samen onderzoeken over welke gevallen het gaat en of het beter is om dat landelijk te regelen', stelt ze.

Brussel

De wethouder roept de Nederlandse regering op zich in Brussel hard te maken voor ander aanbestedingsbeleid. Ze heeft ook met partijgenoten in het Europees Parlement contact om de 'knellende Europese regels' onder de aandacht te brengen.

Maar een oplossing lijkt voorlopig nog niet in zicht, blijkt uit een brief van minister Hugo de Jonge (CDA) van afgelopen vrijdag. De evaluatie van de aanbestedingsregels is uitgesteld. Daarom zullen de huidige regels zeker de komende jaren nog gelden, staat er. 

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.

Overig verkiezingsnieuws

 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend