Logo De Belofte

WAGENINGEN - De zorg in Nederland moet radicaal anders geregeld worden, dat stelt de Wageningse wethouder Lara de Brito (GroenLinks). Ze pleit voor een systeem waarin zorgaanbieders en gemeenten langdurig samenwerken. Om dat te bereiken, moeten de Europese aanbestedingsregels volgens haar de prullenbak in.

De wethouder reageert op het inspectierapport over de landelijke jeugdbescherming en jeugdreclassering dat twee weken geleden naar buiten kwam. Daarin staat dat de meest kwetsbare kinderen in Nederland niet de hulp krijgen die zij nodig hebben. 'Toen ik het las, kreeg ik er echt buikpijn van', zegt ze. 

Samenwerking

Volgens De Brito zijn de Europese aanbestedingsregels een belangrijke veroorzaker van het kwaliteitsprobleem in de zware zorg. Die regels gaan uit van zorgaanbieders als concurrenten. 'Maar de zorg is geen markt, er hoort geen concurrentie thuis, maar samenwerking', zegt de wethouder.

Bovendien: 'Als gemeente of als regio kun je nu niet voor lange termijn met één of meerdere zorgaanbieders echt een partnerschap aangaan', zegt De Brito. 'Dat zit mij dwars.'

Wageningen wil graag standaard langdurig met zorginstellingen samenwerken om zo de kwaliteit van zorg continu te verbeteren. 'Op het moment dat je langjarig afspraken met elkaar maakt en samen optrekt, kun je bijvoorbeeld ook investeren in personeel en deskundigheid.'

Landelijke overheid meer verantwoordelijkheid

De wethouder vindt dat, naast veranderende Europese regelgeving, de overheid meer verantwoordelijkheden moet gaan krijgen. Ze wil de decentralisatie van zorgtaken niet terugdraaien, maar denkt wel dat hele specifieke en gecompliceerde zorgtaken beter landelijk geregeld kunnen worden.

Dat gebeurt nu bijvoorbeeld al bij anorexiazorg. 'Dat is zo hoog specialistisch, er zijn maar een paar plekken in Nederland die dat bieden.' Maar volgens De Brito spelen er nog veel andere problemen die zo weinig voorkomen dat gemeenten er niet standaard iets voor kunnen regelen. 'Laten we samen onderzoeken over welke gevallen het gaat en of het beter is om dat landelijk te regelen', stelt ze.

Brussel

De wethouder roept de Nederlandse regering op zich in Brussel hard te maken voor ander aanbestedingsbeleid. Ze heeft ook met partijgenoten in het Europees Parlement contact om de 'knellende Europese regels' onder de aandacht te brengen.

Maar een oplossing lijkt voorlopig nog niet in zicht, blijkt uit een brief van minister Hugo de Jonge (CDA) van afgelopen vrijdag. De evaluatie van de aanbestedingsregels is uitgesteld. Daarom zullen de huidige regels zeker de komende jaren nog gelden, staat er. 

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

Overig verkiezingsnieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend