Logo De Belofte

ARNHEM - De Arnhemse energie- en klimaatdoelstellingen zijn de afgelopen jaren bij lange na niet gehaald. Toch wil wethouder Cathelijne Bouwkamp vasthouden aan haar ambities en komt ze met een nieuw plan. Maar dat is weinig realistisch en concreet, vindt een deel van de gemeenteraad.

door Huibert Veth

Sinds 2014 moest er een totale energiebesparing van 1,5 procent per jaar worden gerealiseerd. Maar het energieverbruik steeg juist met 2,7 procent. Ook het aandeel duurzame energieopwekking van 14 procent in 2020 wordt niet gehaald. Zelfs met alle in voorbereiding zijnde projecten zal de teller op 8,4 procent blijven steken. En ook de ambities voor luchtkwaliteit en duurzame brandstof blijven achter.

Voor Bouwkamp is dat geen reden om de ambities bij te stellen. In 2030 moet er in Arnhem 55 procent minder CO2-uitstoot zijn ten opzichte van 1990. Maar omdat de uitstoot sindsdien alleen maar toenam, moet de reductie nu 61 procent zijn.

Zie ook: Gelderse energieambities een brug te ver: honderden windmolens geen optie

'Wat gaan we nu precies doen?'

Daarvoor presenteert Bouwkamp haar plannen in een lijvig document. Een groot deel hiervan bestaat uit pilots en voornemens om tot plannen te komen. 'Energiearmoede staat veertien keer benoemd, maar wat gaan we nu precies doen?', vraagt PvdA-raadslid Vincent Bouma zich af.

'Taai stuk', meent VVD-raadslid Steffenie Pape. Maarten Venhoek (D66) vraagt zich af hoe zijn GroenLinks-collega Muriël Simonis blij kan zijn met een stuk 'waarvan de doelstellingen niet haalbaar zijn'. 'Het is een waaier aan plannen. De één nog minder concreet dan de ander.'

'Het is alsof een hoogspringer de 1,5 meter niet haalt, en daarom de lat maar op 2 meter legt', stelt fractievoorzitter Coen Verheij (PVV).

Venhoek pleit voor het isoleren van woningen en aansluiten op het warmtenet. 'Daar kunnen we morgen mee beginnen en levert heel veel op.'

Reacties van wethouder Cathelijne Bouwkamp en D66-raadslid Maarten Venhoek:

'Harder gaan lopen'

Bouwkamp laat weten haar doelen niet zonder reden te stellen. 'Het is belangrijk dat we dit halen. We moeten harder gaan lopen om onze ambities te realiseren.'

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.

Overig verkiezingsnieuws

 • Motie ‘Opnemen kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen’ aangenomen

  27 mei 2020
  HATTEM - CDA-fractievoorzitter Teun Juk diende maandagavond mede namens PvdA, D66, en ChristenUnie een motie in voor het opnemen van alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen. De motie werd met een grote meerderheid aangenomen.
 • Zutphen verwacht tekort van 2 miljoen euro door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend